Р Е Ш Е Н И Е

 

749/17.10.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на дванадесети октомври през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря А.П., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2763 по описа за 2017г. година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. №2763 по описа за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното :

Гр.д. №2763/2017г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.144 от СК от ищеца Д.М.А. ***. Ищецът претендира месечна издръжка в размер на 150лв. за себе си, като твърди, че е навършила пълнолетие, продължава образованието си в редовна форма на обучение в учебно заведение в 12 клас на ПГОХХТ през учебната 2017-2018г. и ответника има възможност да й заплаща издръжка.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът  М.А.И.- баща на ищеца е подал писмен отговор на исковата молба, в който излага становище, че искът е неоснователен, понеже не реализирал високи доходи и работи на трудов договор за минимална работна заплата и има алиментни задължения към други две деца, едно от които със здравословни проблеми. Моли за присъждане на минимална издръжка, като сочи, че може да заплаща такава в размер на 80 лв. месечно. В открито съдебно заседание, твърди, че би искал да плаща исканата сума, но няма такава възможност.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна: видно от приложените по делото писмени доказателства и от липсата на спор между страните, съдът приема за безспорно доказано, че ищецът е дъщеря на ответника, която е навършила пълнолетие. Според представената Служебна бележка на ПГОХХТ “Проф д-р Асен Златаров” - гр.Шумен, ищеца е записан като ученик през учебната 2017- 2018г. в 12 клас.

          Ответникът е ангажирал доказателства за доходите си и съдът намира, че същия реализира средната за страната работна заплата. Установи се, че има алиментни задължения към още две деца- сестри на ищеца, едно от които със специални потребности, което обстоятелство следва да бъде съобразено при преценяване на обстоятелствата по размера на издръжката.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че са налице предпоставките на чл.144 от СК и предявеният иск се явява частично основателен. Съдът счита, че при така установените доходи на родителите на ищеца и неговите потребности, свързани с обучение, на същия трябва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 200лв., от която бащата следва да заплаща 115.00 лева/минималния законоустановен/, а майката - 85 лв. Този размер на издръжката се дължи от 15.09.2017г., до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата. Искът в останалата му част, до пълният предявен размер следва да бъде отхвърлен, тъй като издръжка в по- голям размер от присъдения, би представлявала особено затруднение за ответника по смисъла на чл.144 от СК.

В тежест на ответника следва да бъде възложено заплащането на следващата се държавна такса в размер на 46,00 лв., като съдът не констатира направено искане от страните за присъждане на деловодни разноски.

Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОСЪЖДА  М.А.И. с ЕГН ********** ***, на основание чл.144 от СК да заплаща на пълнолетната си дъщеря Д.М.А. с ЕГН:********** ***, месечна издръжка в размер 115.00 лв. /сто и петнадесет лева/, считано от 15.09.2017г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж – пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата- навършване на двадесет годишна възраст при обучение в средно общообразователно учебно заведение.

ОТХВЪРЛЯ иска в останалата му част до пълният предявен размер, като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

 

ОСЪЖДА М.А.И. с ЕГН ********** да заплати държавна такса по сметка на ШРС върху уважената част от иска в размер на 46,00лв. /четиридесет и шест лева/.

 

Решението може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от уведомяване на страните, поради по-ранното му произнасяне от обявената в съдебно заседание дата-26.10.  

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: