Р Е Ш Е Н И Е

 

943/15.12.2017г. ,           гр. Шумен,

 

        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

               Шуменски районен съд, VІ-ми състав, в публично заседание, проведено на седми декември през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн  

при секретаря М.Н., като като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2799/2017г. по описа на ШРС, съобрази следното:                                                                                                                                                           

               Производството е по реда на чл.145 и сл. АПК,  във вр. с чл.14 ал.3 от ЗСПЗЗ.

               Образувано е по повод предявена искова молба от Р.Г.В. с ЕГН: ********** и Ж.Д.П. с ЕГН: ********** *** с искане за прогласяване на нищожност на Протоколно Решение №*** от 18.09.1992г. на ПК с.Венец поради липса на положен подпис от Секретаря, участвал в Комисията. С оспореното Решение е било отказано да бъде признато правото на възстановяване на собствеността на земеделски земи общо 8.00дка. Жалбоподателите обосновават съществуващия за тях правен интерес от предприетото атакуване на административния акт с неблагоприятни правни последици от нищожността на административния акт.  Молят за постановяване на решение, с което да бъде прогласена нищожността на акта и преписката да бъде върната за ново произнасяне, както и да бъдат присъдени направените по делото разноски.

    Ответната по жалбата страна Поземлена Комисия- с.Венец при Общинска служба по земеделие с.Венец, не излага становище по молбата. В съдебно заседание се явява Началника на ОСЗ К. и заявява, че оспореното решение не е намерено в архивите и признава, че копието не съдържа изискуемите подписи на лицата, които са го издали.

               Конституираните заинтересовани страни П.Г.П. с ЕГН: ********** *** и М.Д.П. с ЕГН: ********** *** не изразяват становище по жалбата и не изпращат процесуални представители в открито съдебно заседание.

 След като взе предвид обжалвания административен акт, събраните по делото доказателства и доводите на страните съдът прие за установено следното:

 Подадената молба е процесуално допустима, като подадена в срок и от надлежна страна, имаща право и интерес от оспорването на административния акт. Разгледана по същество същата е основателна по следните съображения:

 От приобщените по делото доказателства се установява, че със Заявление вх.№ ***/24.01.1992г., Г. П.Д. (наследодател на ищеца Р.В., в качеството си на наследник на общия наследодател М.Г.С.) е поискал да бъде възстановена собствеността върху земеделски земи с площ 8.00дка в землището на с.Черноглавци, община Венец, област Варна. С Решение на Поземлена комисия с.Венец, издадено на 18.09.1992г., е постановен отказ да бъде признато правото на възстановяване с мотиви, че при изправяне на землищните граници, земите са прехвърлени към с.Сини вир. Решението е било изготвено в състав Председател Н.М., Секретар Р.К., членове: С.Б., И.М. и В.К.. Същото не носи подписите на нито едно от лицата от състава си. Видно от събраните доказателства и становището на ответника, атакуваният акт не се съхранява на хартиен носител, а единствено в информационната система на Общинската служба.

              Решенията на общинските поземлени комисии по ЗСПЗЗ/Общински служби „Земеделие“/ са индивидуални административни актове, подлежащи на съдебен контрол за законосъобразност. Доколкото специалният нормативен акт, не съдържа особени разпоредби, като административни актове, тези решения следва да отговарят на изискванията за законност, визирани в чл.146 от АПК, съответно ЗАП(отм.) - да са издадени от компетентен орган, в съответната форма, при спазване на материалноправните и процесуалноправните разпоредби по издаването им и да са съобразени с целта, която преследва законът. Към датата на издаване на процесното Решение, е действала разпоредбата на чл.60 от ППЗСПЗЗ в редакцията му, обн. ДВ, бр.34/1992г., съгласно която Поземлени комисии се образуват при общинските съвети, като членовете им се назначават от Министъра на земеделието. Съставът на овластения колективен орган, съгласно ал.4 от чл.60 включва Председател, Секретар и нечетен брой членове.

При липса на специална норма в ЗСПЗЗ и ППЗСПЗЗ към 18.09.1992г., относно формата на акта, постановяван от поземлената комисия, следва да се приеме, че е приложим общият административно процесуален закон, действащ към момента. Съгласно чл.15, ал.2, т.6, изр.2 от ЗАП(отм.), когато органът е колективен, актът се подписва от председателя и секретаря на този орган, което в настоящия казус не е спазено. Липсата на подпис представлява особено съществено нарушение на формата на административния акт и обуславя липса на валидно волеизявление на колективния административен орган, издадено в упражняване на неговите властнически правомощия при изпълняване функции на държавно управление. Констатираният порок толкова съществено засяга законността на административния акт, че води до неговата нищожност. В действащото българско законодателство няма легално определение на понятието нищожен административен акт по начина, по който това е определено в областта на гражданското право. Съдебната теория приема, че нищожността е форма на незаконосъобразност на административния акт по чл. 146 АПК, в зависимост от степента на допуснатия порок. Нищожният административен акт не поражда никакви правни последици за адресатите си и за да не създава правна привидност, че съществува, при констатиране на основание за нищожност, съдът следва да го отстрани от правния мир, като правно средство за това е обявяване на неговата нищожност. Предвид изложените по-горе съображения за нищожност на протоколното решение на Поземлена комисия с.Венец, поради неспазване на установената форма- липса на подпис на председателя и секретаря на колективния орган, молбата се явява основателна и следва да бъде уважена, като се обяви нищожността на Решение по Протокол № 13/18.09.1992г. на Поземлена комисия- с.Венец, община Венец. Преписката следва се изпрати на ответника за ново произнасяне по заявлението. В този смисъл е и съдебната практика, постановявана от съдилищата по идентични казуси /Решение № 44 от 23.07.2014г. на АдмС - Шумен по к. адм. д. № 127/2014г. и др/.

  С оглед изхода на делото, в тежест на ответника следва да бъдат възложени направените от ищците деловодни разноски, представляващи адвокатско възнаграждение и такса в общ размер 524лв.

             Водим от горното, съдът 

 Р Е Ш И:

 

  ПРОГЛАСЯВА  нищожността на Решение по Протокол № ***/18.09.1992 г. на Поземлена комисия- с.Венец, община Венец, взето във връзка с подадено заявление № ***/24.01.1992г. от Г. П.Д. (в качеството си на наследник на общия наследодател М.Г.С.) за възстановяване на собствеността върху земеделски земи с площ 8.00дка в землището на с.Черноглавци, община Венец, област Варна.

 

ИЗПРАЩА преписката на Общинска служба „Земеделие“ с.Венец за произнасяне по заявление № ***/24.01.1992г. от Г. П.Д. за възстановяване правото на собственост.

 

 Решението е постановено с участието на заинтересовани страни: П.Г.П. с ЕГН: ********** *** и М.Д.П. с ЕГН: ********** ***.

 

Осъжда Общинска служба „Земеделие“ с.Венец да заплати на Р.Г.В. с ЕГН: ********** и Ж.Д.П. с ЕГН: ********** ***, направените деловодни разноски в размер на 524.00лв./петстотин двадесет и четири лева/.

 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от връчването му на страните пред Административен съд Шумен.

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: