Р Е Ш Е Н И Е

 

906/7.12.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на тридесети ноември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря А.П., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1378 по описа за 2017г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Гр.д.№2983/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл.127 ал.2 от СК, вр. С чл.143 ал.2 от СК и чл.149 от СК от Д.В.Н. ***, срещу С.Н.С. за определяне на упражняване на родителски права, режим на лични контакти и други обективно съединени искове. Ищецът иска да бъде постановено съдебно решение, с което упражняването на родителски права по отношение на детето бъде предоставено на нея и бъде определено неговото местоживеенето при майката и първоначално определяне на издръжка. Ответникът, е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК, в който оспорва исковете.

В открито съдебно заседание страните се явяват лично и заявяват, че са постигнали споразумение по въпросите за упражняване на родителските права спрямо детето, както и относно режима на лични контакти и издръжка. Молят съда да постанови решение, по силата на което да одобри представеното споразумение. Поради направено оттегляне на искът за присъждане на издръжка за минало време, делото беше прекратено в тази част с определение в съдебно заседание.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за раждане на дете, издадено въз основа на Акт за раждане №*** от 14.04.2014г., молителите са родители на малолетното дете Б. С.С., роден на ***г. Съдът намира, че представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 30 лв./чл.3 от Тарифа за държавните такси/, като констатира, че същата е внесена при завеждането на иска. Ответникът следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката.

Водим от горното, и на основание чл.127 ал.1 изречение второ от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

             ОДОБРЯВА постигнатото между Д.В.Н.  с ЕГН ********** *** и С.Н.С.,  ЕГН ********** с адрес *** в качеството на родители на малолетното дете Б. С.С. с ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

1/ Местоживеенето на малолетния Б. С. С.,  ЕГН **********, роден на *** г. се определя при неговата майка Д.В.Н.,  ЕГН **********, в жилището на нейния постоянен адрес ***, aп. ***.

2/ Упражняването на родителските права върху малолетното дете Б. С.С., ЕГН ********** се предоставя на майката Д.В.Н. ЕГН **********.

3/ Режимът на лични контакти с детето Б. С.С.,  ЕГН ********** по отношение на бащата С.Н.С. ЕГН ***  се определя в следния порядък:

-  всяка първа и трета събота от месеца от 10.00 ч. с пресипване до 10.00 в неделя, като детето бъде вземано и връщано в дома на майката. 

-  една седмица през лятото, когато майката не е в законоустановен платен годишен отпуск;

- за празниците като Коледа, Нова година и Великден, когато почивните дни са повече от два дни, бащата - един почивен ден, с преспиване. Така също и по повод рождения ден на детето -  11.04. / единадесети април/, бащата да има право да прекарва по 3 / три / часа заедно с него, по договореност с майката за точното време в този ден.

- бащата С.Н.С. ЕГН ********** се задължава да заплаща месечна издръжка за детето Б. С.С.,  ЕГН **********, получавана чрез неговата майка и законна представителка Д.В.Н. ЕГН ********** в размер на 150 лева / сто и петдесет лева / месечно, считано от датата на завеждането на исковата молба- 29.09.2017г., до настъпването на обстоятелства, обуславящи промяна в размера на издръжката или нейното прекратяване. Издръжката ще се изплаща на всяко 5-то число на месеца, за който се дължи, по банков път, както и законна лихва за всяка просрочена вноска.

Разноските по делото се поемат от всяка една от страните, така както са ги направили.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 30 лв. /петдесет лева/, която констатира, че е внесена от ищеца.

ОСЪЖДА С.Н.С. ЕГН ********** да заплати държавна такса върху присъдената издръжка в размер на 108,00лв. /сто и осем лева/ по сметка на ШРС.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: