О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

гр. Шумен,  11.04.2017 г.

Шуменски районен съд, в закрито заседание на  единадесети април   , през  две хиляди и седемнадесета   година, в състав:

                                                                                                               СЪДИЯ: З.Иванова

като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №2902 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

            Делото е образувано въз основа на депозирана от Агенция по заетостта -гр.София чрез процесуалния си представител В. Р. адрес: гр.Варна, ул. „Шипка" №10 срещу Л.И.П., ЕГН ********** , адрес *** , искова молба , с която е предявен иск с правно основание чл.92 от ЗЗД .

Съдът като се запозна с исковата молба и приложените към нея доказателства намира , че предявеният иск се явява недопустим по следните съображения :

Договорът от който ищецът твърди , че произтича правото му да претендира неустойка за неизпълнение е приложен към исковата молба – Договор №314-0018-16-51471/23.02.2016г.  и от съдържанието му се установява , че възложител по него е ищеца , изпълнител е ответника , но има и трета страна – ТП на НОИ , което съобразно клаузите съдът  дефинира като „платец“ . Предмет на делото е неустойка дължима на основание чл.6.1.2  от договора , за неизпълнение на задължения по чл.4.2.3 и чл.4.2.4 . В чл.16 изрично е посочено , че неустойките по т.6 се внасят /превеждат от лицето на ТП на НОИ . От последното се налага извода , че носител на вземането за неустойка е третата страна по договора – ТП на НОИ , което е активно процесуално легитимираното лице да предяви настоящия иск . Няма пречка , с оглед естеството на договора , възложителят  да действа като процесуален субституент , но в случая заявеният петитум не сочи  подобна хипотеза .

Съобразно изложеното съдът намира , че липсва основна положителна процесуална предпоставка – ищецът не е активно процесуално легитимиран да предяви иска , което налага прекратяването му поради недопустимост.

            Водим от горното , съдът

ОПРЕДЕЛИ :

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№2902/2016г. по описа на ШРС , , поради НЕДОПУСТИМОСТ .

Определението може да се обжалва в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца , с частна жалба , пред ШОС.

СЪДИЯ :