О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                               1754/27.7.2017г. ,                 гр. Шумен                           

 

Шуменският районен съд, в закрито заседание, на двадесет и седми юли през две хиляди и седемнадесета година, в състав    

                                                                          СЪДИЯ: Л. Григорова

като разгледа докладваното от районния съдия гр. д.№ 2129 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                     Производство по чл.130 от ГПК.

          Производството е образувано по реда на ЗЗДН по повод предявена от С.А.С., ЕГН **********, с адрес: ***, срещу Д.Х.С., ЕГН **********, с адрес: ***, молба за защита по реда на специалния закон. С разпореждане №4749/21.07.2017 г., съдът е указал на молителя да отстрани нередовностите на молбата си, като заяви изрично какво точно е искането му към съда и ако желае защита по Закона за защита от домашното насилие да представи молба съгласно изискванията на чл.9, ал.1 от ЗЗДН. На молителя му е разяснено и съдържанието на цитираната разпоредба. Указано му е да посочи датата на последния извършен акт на насилие, както и да представи подписана от него декларация за извършеното насилие. В срока за отстраняване нередовностите на молбата, молителят представя молба за незабавна защита и декларация по чл.9, ал.3 от ЗЗДН. В декларацията е посочено, че последният акт на насилие е извършен на 18.08.2016 г., като се излагат твърдения за извършено насилие и през 2009 г. Съгласно разпоредбата на чл.10, ал.1 от ЗЗДН, молбата, по реда на този закон, се подава в срок до един месец от акта на домашно насилие. В разглеждания случай, молбата е подадена близо година след извършване на твърдения акт на насилие, поради което е процесуално недопустима. Поради изложеното стига до извода, че в случая за тези твърдени актове е недопустимо да се води производство по реда на специалния закон, а именно по реда на ЗЗДН. Ето защо счита, че молбата е недопустима и като такава, на основание чл.130 от ГПК, следва да бъде върната на молителя, а производството по делото да бъде прекратено.

                   Водим от горното и на основание чл.130 от ГПК, съдът  

 

                                              О   П    Р    Е    Д    Е    Л    И  :

ВРЪЩА молбата на С.А.С., ЕГН **********, с адрес: ***, срещу Д.Х.С., ЕГН **********, с адрес: ***, за защита по реда на ЗЗДН, поради недопустимост.

           Определението подлежи на обжалване, с частна жалба, пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от датата на съобщаването му на молителя.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: