О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

2318/16.10.2017г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в закрито съдебно заседание, на шестнадесети октомври две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

РАЙОНЕН СЪДИЯ:Л. Григорова  

като разгледа докладваното от съдията гр. дело №2380 по описа за 2017 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

Съдът констатира, че с отговора си, депозиран на основание чл.131 и сл. от ГПК, ответникът е направил възражение за местна подсъдност, с което същия заявява, че желае делото пред ШРС да бъде прекратено и изпратено по подсъдност на Районен съд София, където е седалището на ответното дружество. Съгласно правилата за обща местна подсъдност /чл.105 от ГПК/, искът се предявява пред съда, в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника. Няма спор, а се установява и от приложените по делото доказателства, че седалището на ответното дружество е в гр. София. Предвид направеното възражение, при преценката допустимостта на иска, съдът е извършил и справка за постоянния и настоящ адрес на ищеца. От същата се установи, че ищецът е с постоянен и настоящ адрес ***. С оглед характера на спора, в случая би могла да намери приложение специалната подсъдност по чл.113 от ГПК, доколкото се оспорва правоотношение, основаващо се на сключен договор за потребителски кредит. Но тази специална подсъдност дава възможност на ищците- потребители да направят избор пред кой съд да предявяват иска си- пред съда по седалището на ответника или пред съда по постоянния или настоящия си адрес. В разглеждания казус ищецът не се е възползвал от дадената му от закона възможност да предяви иска си пред съда по постоянния или настоящия си адрес, поради което счита, че направеното от ответника възражение за неподсъдност на делото следва да бъде уважено. В случая искът не може да бъде предявен в друг съд по усмотрение на ищеца. Имайки предвид изложеното и съобразявайки се с правилата за обща и специална местна подсъдност, както и с нормата на чл.119, ал.3 от ГПК, заключава, че в случая ШРС не е местно компетентен да разгледа настоящия спор и производството по делото следва да се прекрати пред Шуменски районен съд и да се изпрати по компетентност на Районен съд София.

Водим от горното и на основание чл.118, ал.2, във вр. с чл.119, ал.3, вр. с чл.113 от ГПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№2380/2017 г. по описа на ШРС, пред Шуменски районен съд.

Изпраща делото по подсъдност на Районен съд София.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от уведомяване на страните.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: