Р Е Ш Е Н И Е

 

188/4.4.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и девети март през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                     Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №2352 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №НП 20-58-43/12.07.2016 год. на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ /ИАМО/, гр.София, с което на основание чл.116б, ал.2 от Закона за лечебните заведения /ЗЛЗ/, във вр. с чл.117 от ЗЛЗ на „Комплексен онкологичен център-Шумен“ ЕООД, /КОЦ-Шумен/, с ЕИК127521758, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.“Николай Хайтов“ №12, ет.5, ап.18, Столична община, област София, представлявано от С.С.К., в качеството му на управител, е наложена имуществена санкция в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като излага подробно доводите си за това в жалбата.

В съдебно заседание за дружеството-жалбоподател се явява упълномощен представител – адв.П.П. от ШАК, който поддържа жалбата на изложените в нея съображения.

            Процесуалният представител на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ -административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага съображенията си в тази насока.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Дружеството – жалбоподател “Комплексен онкологичен център – Шумен” ЕООД гр.Шумен е регистрирано по Закона за лечебните заведения, като съгласно Разрешение за осъществяване на лечебна дейност №КОЦ-161 от 04.09.2014 год.  на същото  е разрешено осъществяването на изрично посочени в разрешението дейности, които може да бъдат осъществявани в шест отделения с легла, между които и отделение по анестезиология и интензивно лечение. Видно от приложения като писмено доказателство по делото Правилник за устройството, дейността и вътрешния ред на „КОЦ-Шумен“ ЕООД, гр.Шумен в структурата на стационарния блок функционират шест отделения: Клиника по лъчелечение, Отделение по медицинска онкология, Отделение по онкологична хирургия,            Отделение по онкологична гинекология, Отделение по анестезиология и интензивно лечение и Отделение по онкологична гастроентерология.

На 02.10.2015 год. в 11.00 часа в Отделението по онкологична гастроентерология бил приет пациентът Н. И. Н. на 55 год. с оплаквания с давност около една седмица, изразяващи се в силна болка в епигастриума, засилваща се след хранене, безапетитие, гадене, потъмняване на урината, фибрилитет - 38 градуса. След консултации с гастроентеролог от извънболничната помощ е започнало лечение със спазмолитици и инхибитор на протонната помпа /ИПП/ без ефект. Била съставена История на заболяването /ИЗ/ №4640/02.10.2015 год. Била извършена и консултация с ендокринолог.

По време на нощното дежурство за периода от 20.00 часа на 02.10.2015 год. до 08.00 часа на 03.10.2015 год. дейността на ОАИЛ се осигуравала от дежурен лекар по център, който в конкретния случай е бил д-р Тонев със специалност по урология и лекар на разположение със специалност по анестезиология и интензивно лечение – д-р Проданова. 

В 22.00 часа пациентът се оплакал от задух и чувство на неспокойство. Били измерени стойности AH 76/56 mm/Hg, Р 78 у/м, SatO2 – 98, кр.захар 13.9 mmol/l. Назначена била медикаментозна терапия, кислородотерапия и мониториране, като в 23.10 часа било измерено AH 90/70 mm/Hg.

В периода от 23.00 часа до 06.00 часа не били извършвани други дейности, като в 06.00 часа пациентът се оплакал от затруднено дишане, като данните от монитора показали  AH 61/47 mm/Hg, Р 40 у/м, SatO2 – 70. Била назначена терапия с адреналин и консултация с анестезиолог на разположение, но такава не била проведена.

В 06.30 часа пациентът е изпаднал в безсъзнание с нарушена сърдечна дейност, без дишане. От страна на дежурния лекар бил проведен сърдечен масаж, обдишване и терапия с адреналин.

            В 07.10 часа е регистриран екзитус леталис с данни за остра кардиогенна недостатъчност, доказана с данни от ЕКГ и монитор. На пациента била поставена окончателна диагноза: Остър холецистит, хроничен обстриктен панкреатит, друга неуточнена цироза на черния дроб, клас А по Чайлд, асцит, плеврален излив, Кандидозен азофагит, хроничен атрофичен и антрален еровизен гастрит, ОМИ, остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, както и други придружаващи заболявания.

            След настъпилата смърт на пациента в ИА „Медицински одит“ постъпил сигнал с вх. №МО06-340/12.10.2015 год. от Изпълнителния директор на „МБАЛ-Шумен“ АД, гр.Шумен, в който било изразено съмнение относно  качеството на оказаната медицинска помощ на пациента Н.Н.. По този повод в лечебното заведение била извършена проверка, при която било установено, че в дейността на ОАИЛ за нощното дежурство от 20.00 часа на 02.10.2015 год. до 08.00 часа на 03.10.2015 год. не е осигурен 24 часов непрекъснат режим на работа на равностойни екипи за провеждане на интензивно лечение, съгласно изискванията на Наредба №10 от 04.03.2010 год. за утвърждаване на медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“, издадена от Министерството на здравеопазването, раздел III „Интензивно лечение“, А „Основни принципи на интензивното лечение“.

По повод констатираното нарушение с писмо изх.№МО07-9 от 08.01.2016 год. управителят на дружеството – жалбоподател бил поканен да се яви на 25.01.2016 год. в ИА „МО“, гр.София за съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Поканата била получена на 12.01.2016 год. Тъй като на посочената дата не се явил управител или друг представител на „КОЦ-Шумен” ЕООД, на основание чл.40, ал.2 от ЗАНН за констатираното нарушение на 26.01.2016 год. на дружеството бил съставен акт за установяване на административно нарушение №А20-58-43/26.01.2016 год., като актосъставителят е посочил, че с горното деяние са нарушени разпоредби от Наредба №10 от 04.03.2010 год. за утвърждаване на медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“, издадена от Министерството на здравеопазването. Впоследствие актът бил връчен на представляващия дружеството и подписан от него без да изложи възражения. Впоследствие дружеството се е възползвало от законното си право и в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН е депозирало писмени възражения, в които оспорва изложените в акта фактически констатации, като твърди, че доколкото лечебното заведение е от II ниво на компетентност в същото са били спазени всички изисквания на медицинския стандарт, като е била осигурена 24 часова организационна и материална готовност, както и налични човешки ресурси за осъществяване на интензивно лечение.  Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №НП 20-58-43/12.07.2016 год. на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ /ИАМО/, гр.София, с което на основание чл.116б, ал.2 от Закона за лечебните заведения /ЗЛЗ/, във вр. с чл.117 от ЗЛЗ на „Комплексен онкологичен център-Шумен“ ЕООД, /КОЦ-Шумен/, с ЕИК127521758, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.“Николай Хайтов“ №12, ет.5, ап.18, Столична община, област София, представлявано от С.С.К., в качеството му на управител, е наложена имуществена санкция в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя д-р С.Д.С. и на свидетелите д-р А.В.А. и д-р Р.К.Б., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

При издаване на акта за установяване на административно нарушение и на  наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да накърняват  правото на защита на жалбоподателя и да водят до неговата отмяна.

Дружеството – жалбоподател „КОЦ-Шумен“ ЕООД се явява лечебно заведение по смисъла на чл.10, т.3б от Закона за лечебните заведения /ЗЛЗ/ и чл.26б, ал.1 от същия закон и като такова съгласно разпоредбата на чл.6, ал.1 от ЗЛЗ е следвало да организира дейността си при спазване на медицинските стандарти за качество на оказваната медицинска помощ и осигуряване защита на правата на пациента. Дейността на отделението по „Анестезия и интензивно лечение“, която е предмет на изследване в настоящото производство е следвало да бъде съобразена с изискванията на Наредба №10 от 04.03.2010 год. за утвърждаване на медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“, издадена от Министъра на здравеопазването. 

Съгласно легалното определение, дадено в разпоредбата на Раздел I, т.3 от наредба №10 от 04.03.2010 год. „интензивно лечение е специфичен диагностично-лечебен процес при пациенти с критични нарушения в жизнено важните функции и/или за които се очаква, че тези функции могат да компенсират в непосредствен бъдещ период“. Основните принципи на интензивното лечение съгласно медицинския стандарт изискват непрекъсната и равностойна 24 часа в денонощието организационна и материална готовност, както и налични човешки ресурси за осъществяване на интензивно лечение; непрекъсваема 24 часа в денонощието готовност за прием на индицирани за интензивно лечение пациенти в специализираните структури за интензивно лечение и непрекъсваемо и равностойно 24 часа в денонощието наблюдение, проследяване и поддържане (контрол) на основните жизнени функции на пациента.  

Съгласно разпоредбата на Раздел III, подраздел Б Основни дейности на интензивното лечение, т.3.2.4 при провеждане на интензивно лечение в специализираните структури за интензивно лечение, каквато се явява „КОЦ-Шумен“ ЕООД, се предвижда задължителна продължителност на дежурства от 12 часа за екип от лекар и медицинска сестра, като за покриване на 24-часов режим на работа е предвидено необходимо наличие на 6 лекари и 6 сестри. А доколкото медицинският стандарт /Раздел III, подраздел В Организация на работата, човешки ресурси и материални условия за осъществяване на интензивното лечение, т.1.1, б.“г“/ предвижда задължение всяка специализирана структура за интензивно лечение да разполага с необходимия брой специалисти и структурата да осигурява 24-часова работа на равностойни в своята квалификация екипи за провеждане на интензивно лечение, съгласно изискванията на този стандарт, се налага извода, че специалистите, работещи в екипа на „ОАИЛ“ към „КОЦ-Шумен“ ООД трябва да притежават съответната специалност.  В подкрепа на този извод е и разпоредбата на Раздел III, подраздел В Организация на работата, човешки ресурси и материални условия за осъществяване на интензивното лечение, т.3.3,  б.“б“, която предвижда, че численият състав на лекарския персонал трябва да позволява формирането на равностойни екипи за интензивно лечение 24 часа в денонощието.

Доколкото медицинския стандарт предвижда, че интензивното лечение се осъществява от екип за интензивно лечение, който включва най-малко лекар и медицинска сестра /акушерка/, като всеки екип за интензивно лечение може да бъде сменян с друг само ако последният притежава равностойна на първия екип професионална квалификация и възможности и може равностойно да продължи диагностично-лечебния процес на всички пациенти – обект на лечение в дадена специализирана структура за интензивно лечение. Имайки предвид, че съгласно Раздел IV, подраздел Б.Изисквания за осъществяване на дейности по анестезиология и интензивно лечение от II /второ/ ниво на компетентност в лечебно заведение за болнична помощ и в комплексен онкологичен център, т.4 предвижда за осъществяване на животозастрашаващи дейности и интензивно лечение в обособена структура, съгласно изискванията на раздел III на този стандарт компетентност – местна, проводна и обща анестезия, се налага извода че равностойната и непрекъсната 24 часова грижа следва да бъде осъществявана от лекари с посочената компетентност.

По делото липсват данни единствения дежурен лекар в центъра по време на нощното дежурство от 20.00 часа на 02.10.2015 год. до 08.00 часа на 03.10.2015 год. да е притежавал подобна компетентност, като в тази връзка от материалите по делото се установява, че д-р Т. е бил със специалност урология. А с оглед на изложеното се налага извода, че  предоставената грижа по време на нощното дежурство не е била равностойна на грижата, която пациентът би получил по време на дневното дежурство. В тази връзка доколкото екипите, работещи през дневното и нощното дежурство се различават по своята компетентност и специалност същите не могат да се възприемат като екипи, осъществяващи равностойната и непрекъсната 24 часова грижа по смисъла, вложен в изискванията за медицинския стандарт „Анестезия и интензивно лечение“.

Съдът не споделя възражението на дружеството-жалбоподател, изложено в жалбата, че в отделението е следвало да работят четирима лекари, от които поне един със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, доколкото в отделението се осъществява интензивно лечение само по определена специалност, твърдейки, че в случай това са хирургия и гинекология. В тази връзка от материалите по делото и по-конкретно от Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на „КОЦ-Шумен“ ЕООД, гр.Шумен, от Разрешение за осъществяване на лечебна дейност №КОЦ-161/04.09.2014 год.  се установява по безспорен начин, че лечебната дейност в „КОЦ-Шумен“ ЕООД се осъществява в шест отделения с легла, едно от които е отделение по анестезиология и интензивно лечение и в три отделения без легла. Никъде в посочените по-горе актове не е визирано, че отделението по анестезиология и интензивно лечение осъществява интензивно лечение само по определена специалност. В тази връзка освен сочените от жалбоподателя специалности хирургия и гинекология, в центъра има обособени отделения, в които се провежда лечение и по други специалности, а именно – онкология, онкологична гастроентерология. Следователно не може да бъде споделено твърдението, че отделението по анестезиология и интензивно лечение е провеждало интензивно лечение само по определени специалности. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че в подкрепа на част от твърдението на жалбоподателя е единствено Констативен протокол №КД-01-12-001/04.02.2011 год., в който е посочено, че отделението по  анестезиология и интензивно лечение е с профилирана хирургична насоченост. В същото време обаче посоченият протокол е изготвен през 2011 год. във връзка с разкриване на отделението по анестезиология и интензивно лечение и във връзка с депозирано заявление за промяна на Разрешителното за осъществяване на лечебна дейност №КОЦ-161/23.12.2010 год. Последното издадено на центъра  Разрешение за осъществяване на лечебна дейност №КОЦ-161/04.09.2014 год. е издадено значително по-късно - през 2014 год. и в същото е вписано по недвусмислен начин, че в центъра функционира самостоятелно отделение по анестезиология и интензивно лечение, наред с останалите самостоятелни отделения и липсва каквото и да е уточнение, че отделението извършва интензивно лечение в ограничен обем само по определена специалност.

Съдът не споделя и изложените в жалбата доводи за допуснати процесуални нарушения при издаване на акта за установяване на административно нарушение и на наказателното постановление, изразяващи се в липса на описание на нарушението, на датата и мястото на извършване. В тази връзка съдът намира, че както в акта за установяване на административно нарушение, така също и в издаденото въз основа на него наказателно постановление ясно е посочено нарушението, мотивите, поради които е прието, че същото е извършено, както и периода, в който е извършено /периода на нощното дежурство за времето от 20.00 часа на 02.10.2015 год. до 08.00 часа на 03.10.2015 год./ и мястото на неговото извършване /“КОЦ-Шумен“ ЕООД, с ЕИК 127521758, на адрес: гр.Шумен, ул.“Васил Априлов“ №63/.

По категоричен начин са посочени и нарушените норми от  Наредба №10 от 04.03.2010 год. за утвърждаване на медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“, издадена от Министъра на здравеопазването, във вр. с чл.6, ал.1 от ЗЛЗ, поради което настоящият състав намира, че не е налице и второто твърдяно от жалбоподателя процесуално нарушение.

С оглед на всичко изложено по-горе се налага извода, че  „КОЦ-Шумен“ ЕООД, гр.Шумен при осъществяване на дейността на ОАИЛ по време на нощното дежурство от 20.00 часа на 02.10.2015 год. до 08.00 часа на 03.10.2015 год. не е осигурил 24 часов непрекъснат режим на работа на равностойни екипи за провеждане на интензивно лечение, с което е нарушил Раздел II. Интензивно лечение. I, подраздел А Основни принципи на интензивното лечение, т.2.1 от Наредба №10 от 04.03.2010 год. за утвърждаване на медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“, издадена от Министъра на здравеопазването, във вр. с чл.6, ал.1 от ЗЛЗ.

Административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно  санкционната норма на чл.116б, ал.2 от ЗЛЗ, предвиждаща имуществена санкция в размер от 2500 до 5000 лв. за лечебно заведение по чл.10 от ЗЛЗ, което извършва дейност в нарушение на този закон или нормативните актове по прилагането му. В тази връзка съдът намира, че с оглед изчерпателното посочване на нарушените разпоредби от Наредба №10        от 04.03.2010 год. за утвърждаване на медицински стандарт „Анестезия и интензивно лечение“, издадена от Министъра на здравеопазването,  административно – наказващият орган правилно е посочил, като нарушена санкционна норма разпоредбата на чл.116б, ал.2 от ЗЛЗ. В тази връзка с оглед изчерпателното описание на нарушението и на съответните нарушени разпоредби за дружеството-жалбоподател не е съществувало съмнение какво точно нарушение се твърди, че е извършило, поради което е могло да организира защитата си по един адекватен начин.  Съдът намира, че административно наказващият орган правилно е индивидуализирал наказанието, като е приложил санкция в минималния, предвиден в закона размер, имайки предвид, че нарушението е извършено за първи път.

С оглед на изложеното настоящият състав намира, че обжалваното наказателно постановление се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №НП 20-58-43/12.07.2016 год. на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ /ИАМО/, гр.София, с което на основание чл.116б, ал.2 от Закона за лечебните заведения /ЗЛЗ/, във вр. с чл.117 от ЗЛЗ на „Комплексен онкологичен център-Шумен“ ЕООД, /КОЦ-Шумен/, с ЕИК127521758, със седалище и адрес на управление: гр.София, ул.“Николай Хайтов“ №12, ет.5, ап.18, Столична община, област София, представлявано от С. С. К., в качеството му на управител, е наложена имуществена санкция в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева.            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: