Р Е Ш Е Н И Е 

7/10.1.2017г.,          гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на тринадесети декември  две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 2881 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16-0869-002308/24.10.2016год. на Началник група към ОДМВР , сектор ПП Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН,  чл.177 ал.1 т.2 предл.2  от ЗДП на жалбоподателя е наложено    административно наказание „глоба“ в размер на 200/двеста/ лева . Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, като редовно призован за датата на съдебното заседание  не се явява лично и не изпраща процесуален представител.

 Въззиваемата страна, редовно призована, в съдебно заседание, чрез процесуалния си представител, моли  за постановяване на решение, с което да се потвърди обжалваното НП, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП №16-0869-002308/24.10.2016год . на Началник група към ОДМВР , сектор ПП Шумен , на осн.. чл.177 ал.1 т.2 предл.2   от ЗДП на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 200/двеста/ лева   за това, че “ управлява моторно превозно средство, след като СУМПС му е отнето по реда на чл.171 т.1 от ЗДП ”, като е посочено, че виновно е нарушил чл.177 ал.1 т.2  от ЗДП . Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 2308/10.09..2016г., в който е отбелязано, че около 18.55 часа на 10.09.2016г, жалбоподателят е управлявал лек автомобил . „Шевролет Спарк” с рег.№ Н 3368 ВМ, собственост на Р. С.  по ул.“Климент Охридски“ в посока паркинга на пл.“Кристал“ в Шумен, след като СУМПС му е отнето със ЗППАМ по чл.171 т.1  от ЗДП.. Жалбоподателят е подписал АУАН с възражения, в които сочи, че е преместил автомобила, тъй като пречел на пешеходците. Впоследствие не е депозирал допълнителни писмени възражения  в законоустановения от чл.44 от ЗАНН срок.

 В съдебно заседание,  актосъставителят И.К.  и свид. В.С. изтъкнаха , че са видели, че таксиметровия автомобил, управляван от жалбоподателя е потеглил с клиент от бул.“Славянски“ в Шумен и тъй като много добре знаели, че само преди два дена на този водач свидетелството му за управление на МПС било отнето за управление на МПС след употреба на алкохол го спрели за проверка и след като са установили горните обстоятелства, са му съставили АУАН. Действително от приложените по делото писмени доказателства се установява, че със Заповед за прилагане на административна мярка №16-0869-000644/09.09.2016г. на Началник група към ОДМВР, сектор ПП Шумен, свидетелството  за управление на МПС на жалбоподателя З.П. е било отнето на осн. чл.171 т.1 б“б“, считано от 08.09.2016г.

 

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение, а именно управлявал е  моторно превозно средство, след като СУМПС му е отнето по реда на чл.171 т.1 от ЗДП/напълно ирелевантно остава обстоятелството, кога е била връчена на жалбоподателя горецитираната заповед за прилагане на административна мярка, тъй като в чл.172 ал.3 от ЗДП изрично е посочено, че свидетелството за управление на МПС се отнема със съставяне на АУАН, а това в конкретната хипотеза е станало на 08.09.2016г./, което означава, че жалбоподателя на 10.09.2016г.виновно е нарушил чл.177 ал.1 т.2  от ЗДП .  

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

 При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е наложил наказание в среден  размер, посочен в чл.177 ал.1 т.2  от ЗДП , в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН .

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление №  16-0869-002308/24.10.2016год . на Началник група към ОДМВР , сектор ПП Шумен

           Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                         Районен  съдия: