Р Е Ш Е Н И Е

                                                           124/1.3.2017г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На седемнадесети февруари  две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2898 по описа за 2016г.

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е Наказателно постановление  №В - 0042585/03.10.2016г. на Директора на Регионална дирекция за области Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към КЗП, с което на основание  чл.53 от ЗАНН и чл.198 от Закона за защита на потребителите на „ДМ България“ ЕООД, ЕИК 200150888, гр.София е наложена имуществена санкция в размер на 300лв. /триста лева/, за нарушение на чл.9 ал.2 от ЗЗП. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление, тъй като счита не е налице осъществено нарушение  като излага  доводите си за това в жалбата си. В съдебно заседание редовно призован не се явява. Не изпраща  и процесуален представител.

            За въззиваемата страна, редовно призована не се явява представител.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

            Съдът след като обсъди събраните  по делото писмени и гласни доказателства, както и доводите на жалбоподателя, изложени в жалбата, намира за установено от фактическа страна следното:

„ДМ България“ ЕООД, ЕИК 200150888, гр.София  извършва търговска дейност в стопанисван от него обект – магазин „ДМ“, находящ се в гр.Шумен, бул. „Славянски“ №64.

На 18.05.2016г. А.Ж.П.  подала сигнал  до КЗП – Шумен , в който посочила, че продукти предлагани в магазин „ДМ“, а именно -  балсам за съдове 500 мл. марка „DENKMIT“ и препарат за съдомиялна машина марка „DENKMIT“ 250 мл., нямат отбелязан срок на годност на опаковката. Бил отбелязан номер, по който, управителят на обекта след разговор по телефона, съобщил на потребителката срока на годност на продуктите.

 На  06.06.2016г. длъжностни лица от КЗП – Шумен  извършили проверка в обекта. Било установено, че описаните в сигнала  продукти били изложени  за продажба в търговската зала като и на двата продукта нямало информация  за срока на годност. Резултатите от проверката са отразени в Констативен протокол №К-0214536 от 06.06.2016 год. С КП представител на търговеца  бил поканен да се яви КЗП - Шумен за представяне на становище. На 17.06.2016г. в офиса на КЗП – Шумен били депозирани 2 бр. таблици за декодиране и разпечатка за срока на годност на продуктите. 

На 22.06.2016г. св. Г. съставил срещу дружеството – жалбоподател АУАН № К – 0042585 за нарушение на чл.9 ал.2 от ЗЗП, изразяващо се в това, че на 06.06.2016г. предлага за продажба потребителите стоки, а именно -  балсам за съдове 500 мл. марка „DENKMIT“ и препарат „грижа за  съдомиялна машина“ 250 мл. марка „DENKMIT““ с етикети на български език, на които не се съдържа информация  за срока на годност. Актът е съставен в присъствието на Е.Й.А., на която е и връче в качеството й на управител филиал. При предявяване на акта не са отразени възражения. Такива не са депозирани и в законоустановения срок. Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, административно-наказващият орган  издал обжалваното НП като  възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.198 от Закона за защита на потребителите на „ДМ България“ ЕООД, ЕИК 200150888, гр.София е наложена имуществена санкция в размер на 300лв., за нарушение на чл.9 ал.2 от ЗЗП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото гласни доказателства, както и от присъединените писмени доказателства.

  При така установената фактическа обстановка, съдът установи от правна страна следното: На жалбоподателят „ДМ България“ ЕООД е бил съставен акт, в последствие  - издадено наказателно постановление за нарушение на чл.9 ал.2 от ЗЗП изразяващо се в това, че търговецът не е изпълнил   задължението си да предлага за продажба стоки - балсам за съдове 500 мл. марка „DENKMIT“ и препарат „грижа за  съдомиялна машина“ 250 мл. марка „DENKMIT“, на чийто етикет да се  съдържа информация за срока на годност. Съгласно разпоредбата на чл.9 ЗЗП търговецът е задължен  да предлага на потребителите стоки с етикети на български език съдържащи задължителната по ал.2 информация: за производителя и вносителя, ако стоката е от внос, за вида на стоката, нейните съществени характеристики, срока на годност и условията на съхраняването й и, ако е необходимо, указания за употреба. Неизпълнението на задължението по чл.9 и сл. норми във връзка с етикетирането е скрепено със санкция предвидена в чл.198 от ЗЗП. Съдът с оглед на показанията на свидетелите, приложените писмени доказателства, установеното по време на проверката, приема за безспорно, че в проверения търговски обект е извършвана търговска дейност и част от наличните стоки алсам за съдове 500 мл. марка „DENKMIT“ и препарат „грижа за  съдомиялна машина“ 250 мл. марка „DENKMIT / предлагани за продажба  не са имали посочен срок на годност.Това обстоятелство не се оспорва и от дружеството – жалбоподател. В същото време се излагат доводи, че посочените продукти се явяват детергенти по смисъла на РЕГЛАМЕНТ /ЕО/ №648/2004г. на Европейския парламент и на Съвета, и съгласно изискванията на Регламента относно етикетирането им не фигурира задължително  посочване на срок на годност върху етикета на продукта.

Съдът намира изложените доводи за основателни по следните съображения:

Специфичните изисквания на Общността по отношение на детергентите се въвеждат с Регламент (ЕО) 648/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 31 март 2004 г. относно детергентите, в сила от 8 октомври 2005г. Регламент (ЕО) 648/2004 и в частност неговите приложения, са били изменени двукратно със следните актове на Общността: Регламент (ЕО) 907/2006 на Комисията за изменение на Приложение III и Приложение VII на Регламент (ЕО) 648/2004, в сила от 10.07.2006 г. и  Регламент (ЕО) 551/2009 на Комисията за изменение на Приложение V и Приложение VI на Регламент (ЕО) 648/2004, в сила от 27.06.2009 г. Регламент (ЕО) 648/2004 и Регламент (ЕО) 907/2006 са в сила за България от датата на присъединяване на страната ни към ЕС - 1.01.2007 г. Регламентите са юридически актове с пряко приложение във всички държави-членки. Регламентът заменя съществуващото законодателство в областта на детергентите и въвежда специфичните изисквания на Общността по отношение на детергентите във връзка с крайна биоразградимост на повърхностно активни вещества (ПАВ) в състава им и методите за определяне на биоразградимостта; ограничения или забрани за използване на ПАВ във връзка с биоразградимостта; специфични изисквания за етикетиране на детергенти, включително информацията, която трябва да се осигури на потребителя чрез интернет; предоставяне на информация на медицинския персонал и контролните органи от производители на детергенти.

В член 2 на Регламент (ЕО) 648/2004 са посочени  понятия, използвани за целите му като съгласно т.1: Детергент е вещество или препарат (смес), което съдържа сапуни и/или други повърхностно активни вещества, предназначени да участват в процеси, свързани с измиване или почистване. Детергентите могат да бъдат предлагани във всякаква форма (течност, прах, каша, прътовидни заготовки, калъпи, излети форми, блокчета и т.н.) и да бъдат пускани на пазара или използвани за домашни, промишлени или учрежденски цели. Други продукти, които се считат за детергенти това са  помощни препарати за пране, омекотители за тъкани, препарати за почистване на повърхности, и други перилни и почистващи препарати за всички други процеси на пране и почистване. Разпоредбата на чл.11 от  Регламент (ЕО) 648/2004 регламентира етикетирането на детергентите.  Изисква се да фигурират с четливи, видими и неизтриваеми букви върху опаковките, в които детергентите се пускат в продажба на крайния потребител  наименованието и търговското наименование на продукта;  наименованието или търговското наименование или търговската марка и пълният адрес, както и телефонният номер на лицето, отговарящо за пускането на пазара; адресът, евентуалният адрес на електронната поща и телефонният номер, откъдето може да бъде получен фиш на съставките; съдържанието; начинът на използване и при необходимост, специалните предпазни мерки, които трябва да се вземат.

 Мерките за прилагане на горепосочените регламенти са въведени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати (ЗЗВВХВП), където е определен компетентен орган по смисъла на член 8(1) за изпълнение на задълженията, свързани с разрешаване на дерогация за определени повърхностноактивните вещества (членове 4 - 6 и 12(2) на регламента); определени са контролни органи, отговорни за изпълнението на регламента и са въведени административно-наказателни разпоредби, приложими при нарушение изискванията на регламента.

Съгласно чл.5 ал.2 от ЗЗВВХВП редът и начинът на класифициране, опаковане и етикетиране  на химични вещества и смеси се определя с наредба на МС. Такава е била приета с ПМС №182 от 20.08.2010г. В нея подробно  са регламентирани изискванията за опаковане и етикетиране  на химичните вещества и химичните смеси, сред които не е посочване на срока на годност.

Настоящият съдебен състав намира за безспорно, че продуктите, по повод на които на дружеството е била наложена санкция за нарушение на чл.9 ал.2 от ЗЗП, представляват детергенти, поради което по отношение на етикетирането им са приложими специалните изисквания на  Регламент (ЕО) 648/2004, ЗЗВВХВП и Наредбата за редът и начинът на класифициране, опаковане и етикетиране  на химични вещества и смеси. Доколкото сред изискванията  не е  посочване на срока на годност на детергента намира, че не е осъществено нарушение, поради което административно – наказателната отговорност на дружеството е ангажирана незаконосъобразно.

            Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление следва да бъде отменено

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  №В - 0042585/03.10.2016г. на Директора на Регионална дирекция за области Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към КЗП, с което на основание  чл.53 от ЗАНН и чл.198 от Закона за защита на потребителите на „ДМ България“ ЕООД, ЕИК 200150888, гр.София е наложена имуществена санкция в размер на 300лв. /триста лева/, за нарушение на чл.9 ал.2 от ЗЗП.

 Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: