Р Е Ш Е Н И Е

                                                                        № 147/17.3.2017г. , гр. Шумен  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, І състав

На двадесет и осми  февруари 2017 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                 Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В.С.  

като разгледа докладваното от съдията ВНАХД № 2989/16г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 59 и сл. от ЗАНН.

    Подадена е жалба от Ц.Р.И. *** срещу Наказателно постановление № КХ-24/10.11.2016г. на Директора на ОДБХ-гр.Шумен, с което му  била наложена „глоба” в размер на 500,00 лв., на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.45 от Закона за храните. Жалбоподателят оспорва констатациите в акта, като счита също, че са допуснати и съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, поради което моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

В открито съдебно заседание жалбоподателят се явява лично и с процесуален представител, който поддържа жалбата, като излага редица доводи, поради които счита, че атакуваното наказателно постановление следва да бъде отменено. Въззиваемата страна редовно призована  изпраща процесуален представител в съдебно заседание, който моли за постановяване на решение, с което да се потвърди наказателното постановление.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното:  На 20.09.2016г.,  от д-р В.А, била извършена проверка в бар-клуб „Аризона“, находящ се на ул.”Климент Охридски“ №7 в Шумен, тъй като била получила сигнал от клиенти на заведението, които получили стомашен дискомфорт , след употреба на сок/фреш/. В хода на проверката, било установено, че жалбоподателя в качеството си на барман в посочения търговски обект не е преминал задължителните медицински прегледи по установения за това ред, тъй като не е представил лична здравна книжка, с което е създал риск за безопасността на предлаганите в обекта храни.   Въз основа на тези констатации на 30.09.2016г., аактосъставителят А.  съставила акт за установяване на административно нарушение на  жалбоподателя за нарушение на чл.23 ал.1 от Закона за храните вр.чл.5 т.1,2 и 3 от Наредба№15/27.06.2006г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони, като жалбоподателя  вписал, като възражение „как може да пишете акт, като не се намирам в обекта“. Очевидно административнонаказващия орган не се съобразил с написаното от жалбоподателя, тъй като въз основа на съставения акт на 10.11.2016г. издал и атакуваното наказателно постановление, с което  на Ц.Р.И.   било наложено административно наказание „глоба” в размер на 500,00 лв. за нарушение на чл.23 ал.1 от Закона за храните. 

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства, а именно-от показанията на свидетелите  , В.А., Д.П. /свидетел само при съставяне на АУАН, И.Щ./също свидетел само при съставяне на АУАН/,  В.Р./управител на бар-клуб „Аризона“/ и В. И./барман в бар-клуб „Аризона“/,  както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Административнонаказващият орган и съответно актосъставителят са възприели, на база горепосочените констатации, че на 20.09.2016г., жалбоподателят е нарушил разпоредбата на чл.23 ал.1 от Закона за храните вр.чл.5 т.1,2 и 3 от наредба№15/27.06.2006г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони, тъй като по време на осъществената проверка не е преминал задължителни медицински прегледи, тъй като не е представил лична здравна книжка и с това е създал риск за безопасността на предлаганите в обекта храни.   Действително съгласно чл.23 ал.1 от ЗХ, всяко лице заето в производството и търговията с храни подлежи на предварителни и периодични медицински прегледи по установения за това ред, а този ред е подробно уреден в чл.5  от Наредба№15/27.06.2006г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони. Безспорно в конкретната хипотеза е установено, че жалбоподателя, работещ по трудов договор, като барман в посоченото по горе заведение, попада в категорията на лицата, което търгува с храна, по смисъла на чл.2 от ЗХ и несъмнено трябва да се съобразява с чл.23 ал.1 от Закона за храните и съответно да притежава здравна книжка, която да удостоверява, че е преминал определени медицински прегледи, даващи му право да упражнява професията „барман“. Към датата на извършената проверка-20.09.2016г., действително такава здравна книжка не е била представена  на актосъставителя, но в хода на съдебното производство се събраха многобройни доказателства, от които се установява, че на тази дата жалбоподателя е бил в платен годишен отпуск и то от дата 01.09.2016г, като една от причините за да бъде пуснат в отпуск/според свидетелските показания на Р./ е именно обстоятелството е, че трябва да си поднови личната здравна книжка, което естествено означава, че няма как жалбоподателя Ц.И. на 20.09.2016г. да създаде риск за безопасността на предлаганите в бар-клуб „Аризона“ храни и съответно да осъществи състава на чл.23 ал.1 от Закона за храните, като представеното копие от личната здравна книжка на последния показва, че в периода на ползване на отпуск е преминал и необходимите медицински прегледи за да може да упражнява професията на „барман“ след приключването на разрешения му отпуск.

Поради изложените съображения , съдът счита, че издаденото наказателно постановление се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено изцяло.    

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. трето от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

          ОТМЕНЯ  изцяло Наказателно постановление № КХ-24/10.11.2016г. на Директора на ОДБХ  гр.Шумен.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: