Р Е Ш Е Н И Е

 

592/23.11.2017г., гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, І състав

На двадесет и четвърти октомври 2017 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                 Председател: Емилиян Ангелов

Секретар: В.С.  

като разгледа докладваното от съдията ВНАХД № 2031/17г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 59 и сл. от ЗАНН.

    Подадена е жалба от „И. М 76” –ЕООД гр.Шумен срещу Наказателно постановление № 275694/07.07.2017г. на Директор на ТД на НАП-гр.Варна, с което на жалбоподателя била наложена имуществена санкция в размер на 500,00 лв., на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.185, ал.2, вр. с ал.1 от ЗДДС. Жалбоподателят  оспорва констатациите в акта и наказателното постановление, като счита също, че са допуснати и съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, поради което моли съда да постанови решение, с което да отмени изцяло наказателното постановление.

В открито съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован се представлява от И. М. П.и адв.А., които поддържат депозираната жалба. Административнонаказващият орган, редовно призован не изпраща представител в съдебно заседание, но чрез Б. Г.- главен юрисконсулт депозира становище, с което моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: Жалбоподателят стопанисва павилион за продажба на цветя, намиращ се на ул.”Цар Освободител” до клон на банка „ДСК“ в Шумен. На 28.03.2017г. от Б.М.- инспектор по приходите при ТД на НАП-гр.Варна , била извършена проверка за спазване на данъчното законодателство в обекта. При проверката било установено, че има разлика между фактическата наличност в касата/67.67лв/ и тази разчетена от фискалното устройство/17.60лв/ в размер 50.07 лева.  Въз основа тези констатации на 10.04.2017г. бил съставен акт за установяване на административно нарушение на  жалбоподателя за това, че не е изпълнило задължението си извън случаите на продажби да отрази всяка промяна на касовата наличност. Актът бил съставен в присъствието на представител на жалбоподателя, бил предявен и подписан без възражения, като такива не били депозирани и в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН, Въз основа на съставения акт на 07.07.2017г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на „И. М 76”  –ЕООД гр.Шумен   била наложена имуществена санкция в размер на 500,00 лв. за неизпълнение на задължение към държавата, установено с чл.33, ал.1 от Наредба № Н-18/13.12.2006г. на Министерството на финансите. 

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства, а именно-от показанията на свид. Б.М. и П. П., както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Според разпоредбата на чл.33, ал.1 от Наредба № Н-18/06г. на МФ, извън случаите на продажба всяка промяна на касовата наличност/начална сума, въвеждане и извеждане на пари във и извън касата/ на ФУ се регистрира във ФУ, чрез операциите „служебно въведени” или „служебно изведени” суми.. Безспорно е установено по делото, а и не се оспорва от страна на санкционираното лице, че е установена сума в размер от 50.07 лева, като разлика между фактическа касова наличност и действително разчетена от фискалното устройство, което е в дисонанс с горецитираната разпоредба.  При това положение съдът намира, че действително е налице неизпълнение на административно задължение от страна на жалбоподателя. По изложените съображения съдът приема, че правилно е констатирано неизпълнение на административно задължение от страна на жалбоподателя, тъй като същият не е изпълнил задължението си по чл.33  ал.1 от Наредба №Н-18 .

 При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

 

 Независимо от изложеното обаче съдът намира, че са налице основания да се счете, че случаят е маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН. Съдът приема, че се касае  за  сравнително минимална  сума   /петдесет лева  / и очевидно  нарушението  представлява инцидентен случай в дейността на санкционирания жалбоподател и доколкото не е отразено в акта и в НП дали  същото е за първи път, предвид липсата на данни за други нарушения на данъчното законодателство и е било достатъчно само да се предупреди нарушителя по реда на чл.28, б.А от ЗАНН. При това положение санкция от 500 лева очевидно не съответства на тежестта на извършеното нарушение и не може да бъде възприета като справедлива. Предвид изложеното, с оглед особеностите на случая/наличие на много клиенти в търговския обект, когато актосъставителя е извършвал проверката, което е попречило на жалбоподателя да изпълни  своевременно задълженията си/,  съдът намира, че същият следва да бъде счетен за маловажен, което е основание за отмяна на обжалваното наказателно постановление. В тази насока е и практиката на ШАС- в решения по КАНД №156/08г. и КАНД 343/2012г, КАНД 534 /12; КАНД №73/2013г ,като  в аналогични  случаи е счетено, че са налице предпоставките за приложението на чл.28 от ЗАНН.

 

Предвид изложеното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът  

Р Е Ш И:

 

Отменя изцяло Наказателно постановление  № 275694/07.07.2017г. на Директор на ТД на НАП-гр.Варна .

 

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд по реда на АПК.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: