Р Е Ш Е Н И Е 

      № 661/18.12.2017г.          гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, първи състав

На двадесет и осми ноември две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Ем.Ангелов                                               

Секретар: В.С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД № 2139 по описа за 2017г. , за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление №И-2403/21.08.2017год. на Кмета на Община - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.49 ал.3 т.1   от Наредба №1 на ОбС Шумен на Г.П.К., е наложено административно наказание "глоба" в размер на 200лв. /двеста лева/. В жалбата си до съда жалбоподателят моли съда да отмени  наказателното постановление, като незаконосъобразно или да го измени, като  намали размера на наложената му глоба. За датата на  съдебно заседание, жалбоподателят,  редовно призован  не се явява и не изпраща процесуален представител.

Въззиваемата страна редовно призована,  изпраща представител  в съдебно заседание в лицето на юриск. Й.С., който оспорва изцяло депозираната жалба.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН и поради това е допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С наказателно постановление № И-2403/21.08.2017год    на Кмета на Община Шумен, на жалбоподателят на осн. чл.49 ал.3 т.1  от Наредба №1 на ОбС Шумен е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 лева за това, че ”извършва търговска дейност на открито, чрез използване на подръчно съоръжение-количка, на която била поставена машина за пуканки, захранвана от газова бутилка, без да притежава издадено по надлежния ред разрешение за това“, като е посочено, че по този начин  е нарушил чл.16 ал.5  от Наредба №1 на ОбС Шумен  . Обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН № 9530/16.06.2017г., като акта е съставен в присъствието на жалбоподателя К., , който го е подписал без каквито и да било възражения, като такива не са депозирани и в изискуемия в чл.44 ал.1 от ЗАНН срок.  В  съдебно заседание актосъставителя Х., свид.С. и Д.  посочиха, че при извършена проверка в района на природен парк “Шуменско плато“ в близост до паметник „Създатели на българската държава“, на паркинга до астрономическа обсерватория  са установили, че жалбоподателя К. използвайки количка, на която била поставена машина за пуканки, захранвана от газова бутилка извършва търговска дейност, предлагайки на гражданите пуканки с обявени цени от 1.50, 2.5. и 3  лева, като по време на проверката не им представил разрешително за извършване на търговска дейност на това място, както и не им представил документ за платена такса за заетия общински терен/около квадрат и половина/, издаден от Община Шумен. 

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП административно нарушение по следните правни съображения: Съгласно разпоредбата на чл.16 ал.5 от Наредба №1 на ОбС Шумен се забранява извършването на търговска дейност на открито, чрез използване на подръчни съоръжения по улици, тротоари и паркинги без издадено разрешение от Община Шумен..  В конкретния случай, по безспорен начин е установено, че жалбоподателя на общински паркинг с помощта на подръчно съоръжение-количка, върху която е поставена машина е извършвал търговска дейност, предлагайки за продажба пуканки, без да има издадено разрешение за извършване на подобна дейност, издадено от Община Шумен , поради което и  съдът намира, че жалбоподателят е осъществил от обективна  и субективна страна състава на чл.16 ал.5 от Наредба №1 на ОбС Шумен .  Административнонаказващия орган правилно е квалифицирал административното нарушение и правилно се е позовал на разпоредбата на чл.49 ал.3 т.1 от Наредба №1 на ОбС Шумен  при определяне на наказанието , като се е съобразил, че се касае за инцидентен случай , поради което и е  наложил административно наказание в размер съвсем близък до минималния.

Съдът не констатира нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при издаването на НП, водещи до опорочаването му и повличащи основание за отмяна.

По изложените съображения, съдът намира, че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 предл. първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № И -2403/21.08.2017год . на Кмета на Община – Шумен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: