Р Е Ш Е Н И Е

                                                     572/14.11.2017г.

                                       В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Шуменският районен съд на четиринадесети ноември      през две хиляди и седемнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:  

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Валентина Тонева

при секретаря Й.К.и в присъствието на прокурор при ШРП Янчева, като разгледа докладваното от районния съдия наказателно от административен характер дело № 2258 по описа за 2017 година,     

                                                              Р  Е  Ш  И :

ПРИЗНАВА Б.В.З., ЕГН**********, роден на ***г***, местожителство *** , български гражданин, с основно  образование,  неженен, работещ , неосъждан за ВИНОВЕН  в това, че на 24.03.2017г.  в гр. Шумен по ул „Генерал Скобелев“ до дом № 68 в посока  ул.“Марица“, при управление на МПС  л.а. „Фолксваген Пасат „ с рег № Н 3606 АТ, нарушил  правилата  за движение, а именно разпоредбата  на чл. 20  ал.2 изр. 2 от ЗДВП  / Водачите са длъжни  да намалят скоростта  и в случай  на необходимост  да спрат ,когато възникне  опасност  за движението /и чл. 116 от ЗДВП  / Водачът  на ППС  е длъжен  за бъде внимателен и предпазлив  към пешеходците  особено към децата, към инвалидите  ,в частност  към слепите , които се движат с бял бастун и към престарелите хора / и по непредпазливост  причинил средна телесна повреда на Л.С.Д.от гр. Шумен  изразяваща се във  фрактура на три десни ребра  / 4-та ,5-та и 6-та странично, довело до трайно затруднение в движението  на снагата  за срок  по –голям от 1 месец- средно за  около 3 месеца  при благоприятно  протичане на оздравителния процес, като деянието  е извършено  при условията на независимо съпричиняване  с пострадалата Л.С.Д., която по същото време и на същото място  при пресичане на  платното за движение , нарушила  правилата  за движение- чл. 113 ал.1 от ЗДВП /При пресичане на платното за движение пешеходците  са длъжни  да преминават по пешеходните  пътеки при спазване на следните правила :1.преди да навлязат на платното за движение да се  съобразят с приближаващите се  пътни превозни средства  и т.2  да не удължават ненужно  пътя и времето  за пресичане  ,както и да не спират  без необходимост  на платното  за движение /, като З.  е направил  всичко зависещо  от него  за оказване на помощ  на пострадалата – престъпление по чл. 343а ,ал.1 б.А вр. чл. 343 ал.1, б. Б пр.2 вр. чл. 342 ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 78 а от НК, го  ОСВОБОЖДАВА  от наказателна отговорност и му  НАЛАГА административно наказание “Глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.   

На основание чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК, лишава Б.В.З., ЕГН********** от право да управлява МПС за срок от  3 месеца.

            Решението подлежи на жалба и протест  в 15 дневен срок от днес  пред ШОС.

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ :  

 

 

М О Т И В И

към решение по АНД 2258/2017г. по описа на ШРС,

VIII състав

  Производството е по реда на  глава  ХХVІІІ  от НПК.

С постановление от 28.09.2017 г. РП-Шумен  е направила предложение на основание чл.78а от НК обвиняемият Б.В.З., ЕГН********** да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание “глоба” за извършено от него престъпление по чл. 343а ,ал.1 б.А вр. чл. 343 ал.1 ,б. Б пр.2 вр. чл. 342 ал.1 от НК , а именно : на 24.03.2017г.  в гр. Шумен по ул „Генерал Скобелев“ до дом № 68 в посока  ул.“Марица“ при управление на МПС  ла. „Фолксваген Пасат „ с рег № Н 3606 АТ нарушил  правилата  за движение, а именно разпоредбата  на чл. 20  ал.2 изр. 2 от ЗДВП  / Водачите са длъжни  да намалят скоростта  и в случай  на необходимост  да спрат ,когато възникне  опасност  за движението /и чл. 116 от ЗДВП  / Водачът  на ППС  е длъжен  за бъде внимателен и предпазлив  към пешеходците  особено към децата, към инвалидите, в частност  към слепите ,които се движат с бял бастун и към престарелите хора / и по непредпазливост  причинил средна телесна повреда на Л.С.Д.от гр. Шумен  изразяваща се във  фрактура на три десни ребра  / 4-та ,5-та и 6-та  странично, довело до трайно затруднение в движението  на снагата  за срок  по –голям от 1 месец- средно за  около 3 месеца  при благоприятно  протичане на оздравителния процес,като деянието  е извършено  при условията на независимо съпричиняване  с пострадалата Л.С.Д., която по същото време и на същото място  при пресичане на  платното за движение , нарушила  правилата  за движение- чл. 113 ал.1 от ЗДВП /При пресичане на платното за движение пешеходците  са длъжни  да преминават по пешеходните  пътеки при спазване на следните правила :1.преди да навлязат на платното за движение да се  съобразят с приближаващите се  пътни превозни средства  и т.2  да не удължават ненужно  пътя и времето  за пресичане  ,както и да не спират  без необходимост  на платното  за движение /, като З.  е направил  всичко зависещо  от него  за оказване на помощ  на пострадалата.

В съдебно заседание, обвиняемият – редовно призован  се явява лично с процесуален представител.

 ШРП изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение, като предлага на съда след като освободи обвиняемия от наказателна отговорност да му наложи към минималния предвиден размер на административното наказание.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП №329/2017 г. по описа на РУ  Шумен при ОДМВР/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият притежавал свидетелство за управление на МПС категория В М. На 24.03.2017г. Б.В.З. *** л.а. “Фолксфаген Пасат“  с рег. № Н 3606 АТ по ул. „Генерал Скобелев“ в посока от кръстовището, образувано при пресичането на ул. „Генерал Скобелев“ с ул. „Васил Априлов“ към кръстовището, образувано при пресичането на ул. „Ген. Скобелев“ с ул. „Георги Кирков“. Времето било ясно, видимостта – добра, пътното платно – сухо, с обща ширина 6.4 м., с две пътни ленти, по една във всяка посока на движение, разделени с непрекъсната линия. Обвиняемият управлявал превозното средство със скорост от 62.4 км. /ч. Когато автомобилът приближил кръстовището, образувано при пресичането на ул. „Ген Скобелев“ и ул. „Георги Кирков“  пострадалата Л.С.Д.предприела пресичане на пътното платно на ул. „Ген. Скобелев“ в района на кръстовището от ляво надясно спрямо посоката на движението на управлявания от обвиняемия автомобил. Пострадалата предприела пресичането на място, което не било обозначено като пешеходната пътека. Обвиняемият не възприел слизането на пешеходката от тротоара на пътното платно и започването на движването й към насрещния тротоар. Поради това той продължил да се движи със същата скорост , с каквато се движел и до момента. Пострадалата преминала с бърз ход през лявата лента за движение спрямо посоката на движение на МПС. Докато се движела тя бъркала в дамската си чанта и търсела нещо. Тази дейност отвлякла вниманието й и пострадалата не възприела идващия от дясната й страна автомобил, управляван от обвиняемия. Когато навлязла в лентата за движение на обвиняемия пострадалата забавила движението си като се съсредоточила върху търсенето в чантата. В този момент обвиняемия възприел пострадалата и задействал спирачната система на автомобила. Управляваният от обвиняемия автомобил не успял да спре , изминал още 26 м. и ударил с предната си лява част пострадалата. В момента на удара пострадалата се намирала в пътната лента за движение на л.а. “Фолксфаген Пасат“  с рег. № Н 3606 АТ, на 3 м. преди  десния тротоар на ул. „Генерал Скобелев“ по ширината на платното. При удара пострадалата била отхвърлена върху предния капак на автомобила като тилната част на главата й ударила предното ветроупорно стъкло на превозното средство. След удара автомобила продължил да се движи още 28 м. , при което пострадалата се намирала върху предния му капак. След спирането на превозното средство пострадалата паднала на пътното платно от лявата страна на автомобила. 

          В хода на производството е назначена съдебно – медицинска експертиза, от заключението на която се установява, че пострадалата Л.Д. е получила следните травматични увреждания – съчетана травма : глава - гръден кош, а именно – една разкъсно – контузна рана в тилната област на главата, охлузване в областта на лицето и контузия на гръдния кош, изразяваща се в във фрактура на три десни ребра странично , малък хемоторакс вдясно, състояние на торакопункция и торакоцинтеза.  Травматичните увреждания могат да бъдат получени при ПТП. В резултат от получените травматични увреждания на пострадалата Долапчиева  е причинено трайно затруднение в движението на снагата за срок по – голям от 1 месец  - средно за около два месеца при благоприятно протичане на оздравителните процеси. 

          От заключението на назначената в хода на разследването автотехническа експертиза се установяват следните обстоятелства: настъпването на обсъжданото ПТП е в пряка причинно – следствена връзка с нарушаването на правилата за движение от обвиняемия Б.В.З., който не е изпълнил задълженията, вменени му от разпоредбата на чл. 20, ал.2 , изр. 2 от ЗДП и чл. 116 от ЗДП. Първата посочена разпоредба задължава водачите да намалят скоростта и в случай на необходимост –да  спрат, когато възникне опасност за движението, а такава е възникнала от момента, когато пострадалата е предприела пресичане на платното за движение. Експертът е приел, че пострадалата се е движела с бърз ход и е изчислил ,  че в този случай в момента на слизането й от тротоара , автомобилът,  управляван от обвиняемия е отстоял на 51. 64 м. Следователно водачът е имал възможност да спре преди да стигне до мястото на  удара, ако беше предприел намаляване на скоростта и спиране , в момента на възникване на опасността , т. к . опасната зона за спиране на автомобила при скорост от 62 км. /ч.  е 46.44 м.

Дори да бъде възприета хипотезата , според която пешеходката се е движела с бавен ход – опасната зона за спиране на автомобила от момента на възникване на опасността за движението отново е по – малка от отстоянието на автомобила, което в случая е  равно на  66.89 м. от мястото на удара. По отношение третата, теоретично обсъдена в експертизата хипотеза , според която пострадалата се е  придвижвала с бягане, то тази хипотеза не намира никаква подкрепа в материалите по делото, т.к. нито в обясненията на обвиняемия, нито в  показанията на пострадалата и свидетелите са налични доказателства , че Л.Д. се е придвижвала с бягане по платното за движение. Следователно макар да е управлявал автомобила със скорост от 62.4 км./ч., която превишава максимално допустимата за движение в населено място, не превишената скорост, а неизпълнението на задължението, вменено в разпоредбата на чл. 20, ал. 2 и чл. 116 от НК са в пряка – причинно следствена връзка с противоправния резултат.  На второ място в експертното заключение са обсъдени и отхвърлени твърденията на обвиняемия, че видимостта му е била ограничена от друг автомобил, т.к. това твърдение противоречи на обективните свидетелски показания.   В същото време от материалите по делото се налага извод, че при пресичането на платното за движение пострадалата е нарушила разпоредбата на чл. 113 от ЗДП, която задължава пешеходците при пресичане на платното за движение да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с приближаващите се пътни превозни средства и да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение. С неизпълнението на тези задължения пострадалата е допринесла за настъпването на пътно – транспортното произшествие.

Макар да е напуснал мястото, където е настъпило транспортното произшествие без да уведоми сектор „ПП“, по отношение на деянието на обвиняемия не е налице квалифициращия признак „бягство от местопроизшествието“, доколкото напускането на мястото не е било продиктувано от намерение да се укрие от властите, за да избегне наказателна отговорност, а от желание да окаже помощ на пострадалата по най- бърз и пълноценен начин.  От изложеното се установява, че с деянието си обвиняемият е осъществил състава на престъплението по чл. 343а, ал.1,б. а“ във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б“, пр. 2 във вр. с чл. 342, ал.1 от НК, тъй като на 24.03.17г. в гр. Шумен по ул. „Ген Скобелев“ до дом № 68 в посока ул. „Марица при управление на МПС л.а. „Фолксфаген Пасат“ с рег. № Н 3606 АТ нарушил правилата за движение, а именно разпоредбата на чл. 20, ал. 2, изр. 2 от ЗДП / Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението/  и чл. 116 от ЗДП /Водачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците особено към децата , към инвалидите, в частност към слепите , които се движат с бял бастун, и към престарелите хора/ и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Л.С.Д.от гр. Шумен , изразяваща се във фрактура на три десни ребра  /4- та, 5 - та и 6 – та/ странично, довело до трайно затруднение в движението на снагата за срок по – голям от 1 месец – средно за около 2 месеца при благоприятно протичане на оздравителния процес, като деянието е извършено при условията на независимо съпричиняване с пострадалата Л.Д., която по същото време и на същото място , при пресичане на пътното платно за движение , нарушила правилата за движение -  чл. 113, ал. 1 от ЗДП /При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с приближаващите се пътни превозни средства и т.2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение /, като З. е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалата. 

       От  субективна страна е налице непредпазливост под формата на самонадеяност при осъществяване на деянието. В хода на съдебното производство, от страна обвиняемият не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият е осъществил състава на престъплението по чл. 343а, ал.1,б. а“ във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б“, пр. 2 във вр. с чл. 342, ал.1 от НК, тъй като на 24.03.17г. в гр. Шумен по ул. „Ген Скобелев“ до дом № 68 в посока ул. „Марица при управление на МПС л.а. „Фолксфаген Пасат“ с рег. № Н 3606 АТ нарушил правилата за движение, а именно разпоредбата на чл. 20, ал. 2, изр. 2 от ЗДП / Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението/  и чл. 116 от ЗДП /Водачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците особено към децата , към инвалидите, в частност към слепите , които се движат с бял бастун, и към престарелите хора/ и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Л.С.Д.от гр. Шумен , изразяваща се във фрактура на три десни ребра  /4- та, 5 - та и 6 – та/ странично, довело до трайно затруднение в движението на снагата за срок по – голям от 1 месец – средно за около 2 месеца при благоприятно протичане на оздравителния процес, като деянието е извършено при условията на независимо съпричиняване с пострадалата Л.Д., която по същото време и на същото място, при пресичане на пътното платно за движение , нарушила правилата за движение -  чл. 113, ал. 1 от ЗДП /При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с приближаващите се пътни превозни средства и т.2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение /, като З. е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалата. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

·        за престъплението, към датата на деянието е предвидено наказание “лишаване от свобода” до две години или пробация; 

·         деецът не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК  и не е осъждан за престъпление от общ характер;

·         с деянието не са били причинени съставомерни  имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемият съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца   изводима от   данните за обвиняемия -неосъждан, неженен, с основно   образование, безработен. За да определи наказанието, съдът отчете поведението на обвиняемия съдействието  осъществено  в хода на досъдебното производство и представените доказателства.

Съдът приема, че наказание в минималния размер от 1 000 лева ще повлияе възпитателно и превантивно както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

 В същото време съдът намери, че   с цел превъзпитателен ефект и доколкото в конкретния казус, следва да бъде приложена нормата на чл. 343г от НК , поради което  на основание чл.343г от НК, във вр. с чл.37, ал.7 от НК, съдът лиши  подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 3 месеца.

            В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: