Р Е Ш Е Н И Е

                                                                   588/21.11.2017г.

 

                                  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На десети ноември  две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                         Председател: Пламена  Недялкова

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №2279 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление  №27-0000322/08.09.2017 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.415в ал.1 от КТ на  “ЕВРО ИМПЕКС” ЕООД с ЕИК 130002410, гр. София е наложена имуществена санкция в размер на 300 лева. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като счита същото за незаконосъобразно. Излага доводи за неправилна квалификация на нарушението, съобразно нормите на Наредба №5/1999г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценка на риска, доколкото посочените разпоредби не съдържали  правило на поведение. Счита, че доколкото е била утвърдена Инструкция за безопасна работа със сепариращата инсталация са били изпълнени изискванията на чл.12 и сл. от Наредба №5 и не е налице описаното нарушение. В съдебно заседание за  дружеството – жалбоподател се явява процесуален представител – адв. А.Ч. от АК – Разград, който поддържа жалбата като в съдебно заседание излага  съображенията си за това.

            За административно-наказващ орган издал наказателното постановление, се явява Д.В.И. – юрисконсулт, която оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага  съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното: По повод възникнала злополука на 30.07.2017г. с Н.Р.Н. на длъжност „общ работник“ в  “ЕВРО ИМПЕКС” ЕООД, гр.София при почистване на движеща се транспортна лента в помещение, където се намира  виброситото и откъдето започва сортиращата лента,  служители на  Дирекция “Инспекция по труда”, гр.Шумен извършили проверка на “ЕВРО ИМПЕКС” ЕООД, гр.София. Същата се извършила на 30.07.2017г. на мястото на злополуката - База за събиране и сортиране на неопасни битови отпадъци, находяща се в индустриалната зона на гр.Шумен и на 02.08.2017г. в Дирекция „Инспекция по труда“ - Шумен по представени документи от дружеството.

 При проверката било установено, че 30.07.2017г. около 11.30 часа  Н.Р.Н. общ работник в дружеството при почистване на движеща се транспортна лента в помещение, където се намира  виброситото и откъдето започва сортиращата лента, бръкнал с лявата си ръка да почисти насъбралата се кал между барабана и лентата, при което движещият се барабан увлича ръката му, която впоследствие била притисната. На основание чл.402 ал.1 т.2 и т.3  от КТ били изискани обяснения от П.С.Д. – управител на базата, както и декларации от работниците К.Т.Ц. /общ работник/ и М.Н.В. /организатор стопански дейности/.  При проверката било констатирано, че извършената Оценка на риска от 29.01.2016г. не обхваща всички работни процеси, работно оборудване, помещения и работни места, организация на труда и др., с което бил нарушен  чл.17 от ЗБУТ, във вр. с чл.3 т.1, чл.11 т.4, чл.12 и чл.17 т.1 от Наредба №5/1999г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценка на риска. Не бил отчетен риска на дейността при почистване на лентовите транспортьори. За предотвратяване и отстраняване на констатираното нарушение, на основание чл.404 ал.1 т.1 от КТ на дружеството – работодател, било дадено предписание  да преразгледа и подобри оценката на риска като отчете риска на дейността при почистване на лентовите транспортьори, съгласно чл.17 от ЗЗБУТ, във вр. с чл.3 т.1, чл.11 т.4, чл.12 и чл.17 т.1 от Наредба №5/1999г. За резултатите  от проверките на 07.08.2017г. бил изготвен Протокол за извършена проверка №ПР17284481626167, връчен на 08.08.2017г. на упълномощеното лице П.С.Д.. Даденото предписание не било обжалвано.

На 08.08.2017г. св. С.К. съставила срещу дружеството АУАН № 27 - 0000322 за това, че в качеството му на работодател при осъществяване на дейността  му не е изпълнило задълженията си  във връзка с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с това, че не е извършило оценка на риска на дейността  по почистване на лентовите транспортьори. Деянието е квалифицирано като нарушение на чл.17 от ЗБУТ, във вр. с чл.3 т.1 и т.7 и  чл.12 от Наредба №5/1999г. Актът бил съставен в присъствието на П.Д. в качеството му на упълномощено лице, на когото е и връчен. При предявяване на акта представителят на дружеството не е отразил обяснения или възражения. Възражения не са направени в тридневния срок. На 28.08.2017г. е депозирано искане, в което се посочва, че във връзка със съставения АУАН информира Дирекция „ИТ“, гр.Шумен за отстраняване на нарушението.  Прилага и заверено копие на Актуализация на оценката на риска за здравето и безопасността на работещите от 24.08.2017г.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, наказващият орган е издал процесното наказателно постановление като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.415в ал.1 от КТ на  “ЕВРО ИМПЕКС” ЕООД с ЕИК 130002410, гр. София е наложена имуществена санкция в размер на 300 лева, за нарушение на чл.17 от ЗЗБУТ, във вр. с чл.3 т.1 и т.7 и  чл.12 от Наредба №5/1999г.  НП постановление е връчено на упълномощеното лице на 18.09.2017г.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства, както и от събраните гласни доказателства – показанията на свидетелите С.К. и С.Г.Т.. За да приеме за безспорно установена така изложената фактическа обстановка, съдът кредитира изцяло  показанията на свидетелите К. и С., тъй като същите са последователни, непротиворечиви и безпристрастни. Пресъздават, това което са възприели непосредствено. Приложените по делото писмени доказателства кореспондират изцяло с показанията на тези свидетели. Показанията на свидетеля П.Д. не опровергават изложеното от контролните органи.  Обстоятелствата каква длъжност е изпълнявал пострадалия и дали дейността  по почистване на лентовите транспортьори е влизала в трудовите му задължения са ирелевантни, тъй като дружеството с процесното НП не е наказано, че не е осигурило здравословни и безопасни условия на труд на конкретния работник, в резултат на което е настъпила трудова злополука, а за това, че в извършената Оценка на риска от 29.01.2016г. не е отчетен риска на дейността  по почистване на лентовите транспортьори, т.е. за формално нарушение.

При така установената фактическа обстановка, съдът констатира от правна страна следното: В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя, чрез упълномощеното от него лице. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок,  като същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Административно-наказателното производство е започнало с редовно съставен акт, съдържащ всички минимално изискуеми по смисъла на чл.42 от ЗАНН реквизити, Същият е предявен и връчен на жалбоподателя. В НП също се съдържат всички минимално изискуеми по силата на чл.57 от ЗАНН реквизити. Вмененото във вина на жалбоподателя нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава.   

Административно – наказателната отговорност на дружеството е ангажирана на основание чл.415в ал.1 от КТ, за нарушение на чл.17 от ЗЗБУТ, във вр. с чл.3 т.1 и т.7 и  чл.12 от Наредба №5/1999г. В разпоредбата на чл.413, ал.2 от Кодекса на труда е предвидено, че работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. Съгласно чл.55 от ЗЗБУТ лицата, които нарушават изискванията или не изпълняват задълженията си по този закон, носят отговорност по чл.413, 414,415, 415в и 416 от КТ. Според чл. 16, ал.1, т.1 от ЗЗБУТ, при осъществяване на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд работодателят е длъжен да оценява рисковете за безопасността и здравето на работещите, като с  чл. 17 ЗЗБУТ е предвидено редът, начинът и периодичността на извършване на оценката на риска да се определят с наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването. В случая приложимата наредба е посочената в АУАН и наказателното постановление, а именно Наредба №5/1999г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценка на риска. Именно в посочените като нарушени разпоредби  чл. 3 и чл. 12 от Наредбата се съдържат  обхвата и начина  на извършване на оценката на риска. Оценяването на риска се извършва от работодателя и обхваща работните процеси, работното оборудване, помещенията, работните места, организацията на труда, използването на суровини и материали, както и други странични фактори, които могат да породят риск като се осигурява обхващане на всички аспекти на трудовата дейност с цел установяване на всички възможни опасности и рискове.

В случая, видно от съставения АУАН и издаденото НП, отговорността на работодателя е била ангажирана за това, че  извършената Оценка на риска от 29.01.2016г. не обхваща  всички работни процеси и другите странични фактори, които са могли да породят риск, тъй като не е отчетен риска на дейността при почистване  на лентовите транспортьори, поради което са били нарушени чл. 3 т.1 и т.7 и чл. 12 от Наредбата. Безспорно е, че дружеството осъществява дейност по събиране и сортиране на неопасни битови отпадъци в база в гр.Шумен. От показанията на св. П.Д. се установява също така, че дейността по почистване на лентовия транспортьор, не е такава с инцидентен характер, тъй се извършвала всеки ден или най – малко през ден като можело да се наложи да се извършва и по няколко пъти на ден, взависимост от замърсяванията. Фактът, че в резултат на извършване на тази дейност се е стигнало до възникване на злополука означава, че тази дейност е рискова и  доколкото съгласно чл. 12 от Наредбата при оценяване на риска се обхващат всички аспекти на трудовата дейност с цел установяване на всички възможни опасности и рискове, за дружеството е съществувало  задължение за оценяване на риска в тази насока. Утвърждаването на  Инструкция  за безопасна работа със сепарираща инсталация, не освобождава работодателят от задължението му да изготви Оценка на риска.

   С оглед отстраняване на нарушението, веднага след установяването му,  наказващият орган е санкционирал дружеството като е  приложил привилегирования състав на  чл. 415в ал.1 от КТ.

Въз основа на тези констатации, съдът намира,че в процеса не се доказаха факти и обстоятелства, които биха обосновали становището на съда  за различни констатации от тези отразени в акта, а оттам и  за различни  правни изводи от тези на административно наказващия орган.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление  №27-0000322/08.09.2017 год. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ, във вр. с чл.415в ал.1 от КТ на  “ЕВРО ИМПЕКС” ЕООД с ЕИК 130002410, гр. София е наложена имуществена санкция в размер на 300 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: