Р Е Ш Е Н И Е

 

607/1.12.2017г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На тринадесети ноември две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2336 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № И-2374/15.09.2017год. на Кмета на Община - Шумен, с което на основание  чл.27 ал.1 от Наредба за рекламната дейност на територията на Община Шумен на ОбС Шумен и чл.53 от ЗАНН на  „Трансконтинентал Холдинг“ ООД, ЕИК 127040956, гр.Шумен е  наложена имуществена санкция в размер на 100 лева, за нарушение на чл.25 ал.1 от същата наредба.

 Жалбоподателят в жалбата си моли съда да отмени наказателното постановление считайки същото за неправилно, незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение на процесуалните правила. Не е посочена дата на извършване на нарушението. Оспорва направените констатации, че РИЕ /рекламно информационен елемент/ е бил поставен без разрешение и без заплащане на такси, както и обстоятелството че е бил разположен на съоръжение общинска собственост. В  съдебно заседание, редовно призован, представител не се явява.

            Процесуалният представител на административно – наказващият орган – кмета на Община Шумен, издал наказателното постановление, моли НП да бъде потвърдено.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Съдът, след като взе в предвид събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 12.06.2017г.  била извършена проверка от длъжностни лица от Общинска администрация – гр.Шумен /свидетелите Г.Н., М.К. и С.С./***, във връзка с поставени  рекламно информационни елементи. На бул. „Симеон Велики, южно от сграда 46Г“, било констатирано, че върху метален стълб за улично осветление /съоръжение общинска собственост/ на височина 3.50м.  бил поставен рекламно информационен елемент, представляващ правоъгълна табела с размери около 60/40 см., на която от едната страна  бил изписан текст „Hotel SHUMEN 0887 166 188“, указана посока  към хотел „Шумен“ със стрелка и  изобразена  емблемата на хотел „Шумен“. При извършена проверка в Община Шумен било установено, че за разположения РИЕ не е заплатена цена за реклама, определена с Наредбата за базисни наемни цени при отдаване под наем на общинско имущество и няма  издадено разрешение от Кмета на Общината. Резултатите от проверката са обективирани в Констативен протокол № 9370/28.04.2017г. Бил изготвен и снимков материал. На 13.06.2017г. свидетелите Г.Н., М.К. и С.С. ***, с оглед съставяне на АУАН на „Трансконтинентал Холдинг“ ООД, ЕИК 127040956, гр.Шумен, стопанисващо хотела. В присъствието на упълномощеното лице И.Н.Н., св. Г.Н. съставил срещу дружеството  АУАН № 9400/13.06.2017г. за нарушение на  чл.25 ал.1 от Наредба за рекламната дейност на територията на Община Шумен на ОбС Шумен. При предявяване на акта И.Н. не е отразила възражения. Не се е възползвала и от законното си право да депозира такива в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.  Същата отказала да подпише АУАН, което е удостоверено с подписа на св. Л.К..

Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, административно-наказващият орган издал обжалваното НП като  възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание на основание  чл.27 ал.1 от Наредба за рекламната дейност на територията на Община Шумен на ОбС Шумен и чл.53 от ЗАНН на „Трансконтинентал Холдинг“ ООД, ЕИК 127040956, гр.Шумен, е  наложена имуществена санкция в размер на 100 лева, за нарушение на чл.25 ал.1 от същата наредба.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от  събраните по делото гласни доказателства, както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства. Съдът кредитира изцяло показанията на всички разпитани по делото свидетели, тъй като същите пресъздават това което са възприели непосредствено, като показанията им са логични и безпротиворечиви, кореспондират и с писмените доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че дружеството - жалбоподател е извършило визираното в акта и в НП нарушение по следните правни съображения: Настоящият състав намира, че административно-наказателното производство е проведено без съществени  нарушения на процесуалните правила, визирани в ЗАНН. АУАН е съставен от длъжностно лице със съответните компетенции, съдържа необходимите реквизити, изброени в чл. 42 от ЗАНН, и е предявен надлежно. НП е издадено от компетентен орган, отговаря на изискванията на чл. 57 от ЗАНН и е надлежно връчено. Правото на защита на нарушителя не е накърнено, нито затруднено по никакъв начин. Събраните  писмени и гласни доказателства  по несъмнен начин доказват извършеното административно нарушение към 12.06.2017г. Безспорно се установява, че в деня на проверката на бул.„Симеон Велики“, южно от сграда № 46Г било констатирано, че върху метален стълб за улично осветление на височина 3.50м. бил поставен рекламно информационен елемент, представляващ правоъгълна табела с размери около 60/40 см., на която от едната страна  бил изписан текст „Hotel SHUMEN 0887166188“, указана посока  към хотел „Шумен“ със стрелка и  изобразена  емблемата на хотел „Шумен“, без да е заплатена цена за реклама и без да има  издадено разрешение от Кмета на Общината. Съгласно посочената за нарушена разпоредба -  чл.25 ал.1 от Наредба за рекламната дейност на територията на Община Шумен, рекламно-информационни елементи се разполагат по реда на Наредбата за реда и условията за поставяне на временни открити обекти и поставяне на преместваеми съоръжения, след заплащане на цени за обяви и реклама, определени с Наредбата за базисни наемни цени при отдаване под наем на общинско имущество и издаване на разрешение от Кмета на Общината, когато рекламно-информационните елементи са разположени върху сгради, терени и съоръжения общинска собственост. Стълбовете представляващи  съоръжения за външно изкуствено осветление на улици са публична общинска собственост. С § 4 ал.8 от ПЗР на Закона за енергетиката /Обн., ДВ, бр. 107 от 9.12.2003 г./ енергийните предприятия са задължени да прехвърлят безвъзмездно в 2-годишен срок от влизането в сила на този закон включените в активите им съоръжения за външно изкуствено осветление на улици, площади, паркове, градини и други недвижими имоти - публична общинска собственост, на съответните общини.

 Рекламна дейност по смисъла на Наредбата е всякаква дейност на лице, насочена към оповестяване на информация, във връзка с търговия, работа, занаят, професия, културна, спортна, обществена, акционна, хуманитарна или др. проява, имаща за цел да насърчи продажбата, покупката, или наемането на стока или услуга, да съдейства за популяризирането на кауза или идея, или да предизвика друг ефект, желан от рекламиращия. Осъществява се чрез рекламно-информационни елементи, които могат да бъдат  -  външна реклама, надписи, информационно-указателни табели, съобщения и др. Съгласно чл.25 ал.1 от  Наредбата рекламно-информационни елементи се разполагат по реда на Наредбата за реда и условията за поставяне на временни открити обекти и поставяне на преместваеми съоръжения след издаване на разрешение от Кмета на Общината, а съгласно разпоредбата на чл.9 от Наредбата за реда и условията за поставяне на временни открити обекти и поставяне на преместваеми съоръжения  разрешението се издава на собственика или ползвателя на обекта. Безспорно описаната в АУАН табела,  представлява РИЕ  и за неговото  разполагане към стълб от уличното осветление, който е общинска собственост,  е необходимо  разрешение, издадено от Кмета на общината и заплащане на такса. Дружеството, стопанисва хотел „Шумен“ и доколкото поставения РИЕ е свързан с осъществяваната от него дейност е следвало да предприеме необходимите действия за издаване на разрешение и заплащане на такса.

Жалбоподателят в жалбата  не оспорва обстоятелството, че РИЕ касае дейността на дружеството, във връзка със стопанисвания хотел. Оспорва направените констатации, че РИЕ е бил поставен без разрешение и без заплащане на такси, но не ангажира доказателства за това. В съставения акт също не са отразени възражения или обяснения. От събраните доказателства по делото се установява по безспорен начин, че  към момента на извършване на проверката на съоръжение не собственост на жалбоподателя е бил разположен РИЕ без издадено разрешително за това и без да е заплатена такса. Не имало  и открита процедура за издаване на такова.

Поради изложеното съдът намира, че дружеството  действително е нарушило разпоредбите на Наредбата за рекламната дейност на територията на Община Шумен, с което е осъществило от обективна страна състава на посоченото административно нарушение.

По отношение на субективната страна, доколкото е ангажирана отговорността на ЮЛ, в тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че предвидената в чл.83 от ЗАНН имуществена отговорност на ЮЛ за неизпълнение на задължение към държавата или общините е  обективна, безвиновна. Наказващият орган, при  преценка  дали е извършено нарушение  не следва да взема предвид  наличието или липсата  на вина у нарушителя , нито да определя нейната форма. За налагане на имуществената санкция е необходимо само да се установи задължението на ЮЛ или ЕТ, което не е изпълнено. Не се търси виновно поведение на конкретно ФЛ.

По отношение изложеният довод, че не била посочена дата на извършване на нарушението, което препятствало проверката за спазване сроковете по чл.34 от ЗАНН, съдът намира следното: Действително  в АУАН и в издаденото въз основа на него НП не е посочена дата на извършване на нарушението, а датата на извършване на проверката - 12.06.2017г., на която дата е констатирано нарушението.  Не се събраха доказателства за този РИЕ Община Шумен да е издавала разрешение за поставянето му, което да е изтекло, поради което не може да се установи назад във времето кога е бил монтиран. Намиращото се в кориците на делото – стр.9 разрешение № 314/09.04.202г. е изтекло на 09.04.2013г. и от тогава не е подновявано. Съдът намира предвид характера на нарушението, че в случая се касае за продължено административно нарушение, т.е. за нарушение, чийто състав се осъществява непрекъснато (продължено) във времето до момента, в който бъде установено от съответния орган по реда на ЗАНН. Доколкото към момента на установяването му нарушението все още се е осъществявало от тогава започват да текат и преклузивните срокове, разписани в чл.34 от ЗАНН.

Съдът намира, че по отношение на това деяние административно-наказващият орган правилно е издирил приложимата материална норма и правилно е  санкционирал нарушението съобразно  санкционната норма на чл.27 ал.1 от Наредбата за рекламната дейност на територията на Община Шумен. Санкционната разпоредба предвижда налагане на имуществена санкция за ЮЛ от 100 до 500 лева На жалбоподателя е наложена имуществена санкция в размер на 100 лева, т.е. в минимален размер.

С оглед на гореизложеното, съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № И-2374/15.09.2017год. на Кмета на Община - Шумен, с което на основание  чл.27 ал.1 от Наредба за рекламната дейност на територията на Община Шумен на ОбС Шумен и чл.53 от ЗАНН на  „Трансконтинентал Холдинг“ ООД, ЕИК 127040956, гр.Шумен е  наложена имуществена санкция в размер на 100 лева, за нарушение на чл.25 ал.1 от същата наредба.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: