РЕШЕНИЕ

 

614/4.12.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, ХІІ състав

На девети ноември 2017 година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Ивелина Димова

Секретар: М.М.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията ВАНД № 2471/17г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Подадена е жалба от „Кълъч-2013“ ЕООД- от с.Кьолмен, обл.Шумен срещу Наказателно постановление №285482-F310883/31.08.2017г. на директора на Офис Шумен при ТД на НАП -гр.Варна, с което на дружеството била наложена имуществена санкция в размер на 500 лв., на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН, във вр. с чл.261, ал.1 от ЗКПО. Жалбоподателят счита наказателното постановление за необосновано и постановено при непълнота и субективна преценка на доказателствата. Привежда и доводи в насока маловажност на случая, поради което моли съда да отмени изцяло атакуваното наказателно постановление.

В открито съдебно заседание дружеството-жалбоподател, редовно призовано, не изпраща представител. Представител на въззиваемата страна изразява становище, че жалбата е неоснователна и моли същата да бъде оставена без уважение.

Жалбата е подадена в срок и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна, по следните съображения:

Въз основа всички събрани по делото доказателства, съдът установи от фактическа страна следното: Дружеството-жалбоподател е учредено през 2013г., с предмет на дейност- търговия. През 2016г. дружеството не било прекратено, но въпреки това до 31.03.2017г. не била подадена  декларация по чл.92, ал.1 от ЗКПО. Впоследствие от П.Г.И.- инспектор по приходите в НАП при ТД-гр.Варна, Офис Шумен била извършена проверка в съответната информационна система, при която изложените обстоятелства били установени. До дружеството била изпратена покана за подаване на ГДД по чл.92 от ЗКПО, за съставяне и връчване на АУАН, но същото не изпратило представител в указания му срок и не подало декларация. Във връзка с неспазването на законоустановения срок за подаване на декларацията, на 28.06.2017г. проверяващият съставил акт за установяване на административно нарушение на „Кълъч- 2013“ ЕООД за това, че като данъчно задължено лице съгласно чл.2, ал.1, т.1 от ЗКПО не е изпълнило задължението си да подаде в ТД на НАП-Варна, офис Шумен, годишна данъчна декларация по чл.92, ал.1 от ЗКПО в срока по ал.2, т.е. до 31.03.2017г. Актът бил съставен в отсъствието на представител на дружеството; впоследствие бил предявен и подписан без възражения. Писмени такива не били депозирани и в срока по чл.44 ал.1 от ЗАНН. Въз основа на съставения акт на 31.08.2017г. било издадено и атакуваното наказателно постановление, с което на „Кълъч-2013“ ЕООД била наложена имуществена санкция в размер на 500,00 лв. за нарушение по чл.261, ал.1, във вр. с чл.92, ал.2 от ЗКПО.

Изложената фактичесска обстановка съдът прие за установена въз основа събраните по делото доказателства- от разпита на свидетеля П.Г.И., както и от приобщените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства. Показанията на свидетеля следва да бъдат кредитирани като последователни, безпротиворечиви и логични. И. не извлича ползи от твърденията си и няма данни да е заинтересуван или предубеден, при което за съда не съществуват основания за съмнение в достоверността на дадените от него показания.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Разпоредбата на чл.92, ал.1 от ЗКПО задължава данъчно задължените лица, които се облагат с корпоративен данък, да подават годишна данъчна декларация по образец за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък. Срокът за изпълнение на посоченото задължение е определен във втората алинея на цитираната норма, а именно- до 31 март на следващата година, като декларацията следва да бъде подадена в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по регистрация на данъчно задълженото лице. Според чл.2, ал.1, т.1 от ЗКПО данъчно задължени лица са местните юридически лица и следователно като юридическо лице „Кълъч-2013“ ЕООД със седалище-с.Кьолмен, обл.Шумен, се явява данъчно задължено лице, което е било натоварено със задължението по чл.92, ал.1 от ЗКПО. Безспорно е установено по делото, че данъчната декларация по чл.92, ал.1 от ЗКПО не е била подадена не само в установения за това срок, но и изобщо. В жалбата се твърди, че ГДД е подадена в срок, но тези твърдения не са подкрепени с никакви доказателства, а и се опровергават от показанията на актосъставителя и от приложената на л.7 от делото разпечатка от информационната система на НАП. От своя страна санкционната разпоредба на чл.261, ал.1 от ЗКПО предвижда съответно наказание за данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този закон или не я подаде в срок. Като не е изпълнило процесното задължение в законоустановения срок, „Кълъч-2013“ ЕООД действително е осъществило състава на нарушение по чл.261, ал.1 от ЗКПО, за което правилно и законосъобразно е санкционирано с обжалваното наказателно постановление.

При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения на нормите на ЗАНН, водещи до неговата отмяна. Описанието на нарушението в наказателното постановление е достатъчно пълно и ясно, като позволява на санкционираното лице да разбере извършването на какво нарушение му е вменено. Актът е съставен законосъобразно по реда на чл.40, ал.2 от ЗАНН, тъй като дружеството не е изпратило представител за съставянето му, въпреки че е било надлежно поканено. Правилно е счетено, че мястото на нарушението е в гр.Шумен, където е следвало да бъде изпълнено процесното задължение. Санкцията също така е определена законосъобразно, в минималния размер, предвиден в закона, като са отчетени особеностите на случая и липсата на данни за други нарушения на ЗКПО.

Не са налице основания случаят да бъде счетен за маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН. Процесното нарушение се изразява в неспазване на законоустановен срок за изпълнение на дадено административно задължение, без да е свързано с настъпването на определени вредни последици. Настоящото деяние не се отличава с по-малка тежест от типичните за този вид и не са налице някакви особени обстоятелства, които да обосноват извода, че същото е маловажно. Напротив, в случая не само не е бил спазен законоустановения срок за подаване на процесната декларация, но такава не е била подадена изобщо, видно от показанията на актосъставителя, т.е. макар и актът да е съставен за неподаване на съответната ГДД в срок, при разглеждането на делото се установява, че такава не е била подадена и до датата на съдебното заседание. В практиката си по сходни случаи ШАС приема, че са налице основания случаят да бъде счетен за маловажен, когато съответното административно задължение е било изпълнено от санкционираното лице доброволно и по собствени подбуди, преди установяване по надлежния ред на факта на неизпълнението му и преди иницииране на административно-наказателното производство- обстоятелства, които в случая безспорно не са налице и следователно липсват основания за приложението на посочената разпоредба. Следва да се отбележи, че в жалбата се твърди, че на 10.08.2016г. е било подадено заявление за вписване на ГФО, но процесното неизпълнение се изразява в неподаване на ГДД по чл.92, ал.1 от ЗКПО, а не в неподаване на заявление за вписване и представяне за обявяване в Търговския регистър на Агенцията по вписванията та Годишен финансов отчет, представляващо нарушение на чл.38, ал.1, т.1 от Закона за счетоводството. Предвид изложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло, а жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът  

Р Е Ш И :

 

Потвърждава изцяло Наказателно постановление №285482-F310883/31.08.2017г. на директора на Офис Шумен при ТД на НАП -гр.Варна, с което на „Кълъч-2013“ ЕООД- от с.Кьолмен, обл.Шумен, ЕИК:202689845, на основание чл.53 от ЗАНН, във вр. с чл.261, ал.1 от ЗКПО, е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 500.00 лв., като законосъобразно.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд.  

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: