Р Е Ш Е Н И Е

 

589/21.11.2017г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и първи ноември две хиляди и седемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Александрова, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 2541/2017 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 23.10.2017 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на И.Д.И. – обвиняем по БП № 1239/2017 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на И.Д.И. за извършено от него престъпление по чл. 343в, ал. 3 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер.

Процесуалния представител на обвиняемия в лицето на адв. Х.Н. се присъединява към становището на прокурора и също моли за минималното предвидено в закона наказание, като самия обвиняем не изказва становище.

От приложените по делото писмени доказателства по БП № 1239/2017 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: В нощните часове на 25.07.2017 г. И. *** от служители на ОДМВР гр. Шумен за извършване на проверка. Тъй като отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, както и да даде кръв за химическо изследване, със ЗПАМ № 17-0869-000746/26.07.2017 г., издадена от Началник група сектор „ПП“ към ОДМВР гр. Шумен на И. била наложена санкция по чл. 171, т. 1, б. „б“ от ЗДвП – временно отнемане на СУМПС до решаване на въпроса за отговорността. ЗПАМ била връчена на И.Д.И. на 26.07.2017 г.  и му било иззето физически СУМПС. Въпреки, че СУМПС вече му било отнето, И.И. продължил да шофира. Вечерта на 15.10.2017 г. той управлявал л.а. „Мерцедес“ с рег. № Н 3255 ВВ по улиците на гр. Шумен. Около 23.30 часа на същата дата, на ул. Родопи в гр. Шумен до дом № 22, той бил спрян от служители на сектор ПП към ОДМВР гр. Шумен за извършване на проверка. В хода на същата установили, че обвиняемият И.Д.И. лъха на алкохол, но последният отново отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, както и да даде кръв за химически изследване. Органите на реда констатирали също така, че обвиняемият управлява МПС в срока на изтърпяване на ПАМ за временно отнемане на СУМПС. За установеното нарушение на обвиняемият бил съставен АУАН № 65810/15.10.2017 г., който обвиняемият отказал да подпише.

 С деянието си, като управлявал на 15.10.2017 г. в гр. Шумен МПС в срока на изтърпяване на ПАМ  за временно отнемане на СУМПС, обвиняемият И.Д.И. е осъществил от обективна страна състава на престъпление по чл. 343в, ал. 3 от НК.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл, тъй като деецът е съзнавал обществено опасния му характер, предвиждал е неговите обществено опасни последици и е искал настъпването на същите.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 3 година и „глоба“ от 200 до 1000 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „а“ от НК изискване.  

Деецът не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

С деянието не са причинени имуществени вреди и не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагане на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на И.Д.И. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия И.Д.И..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 343в, ал. 2 от НК, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА И.Д.И. с ЕГН **********, р. на *** ***, местожителство ***, със средно образование, безработен, живее на семейни начала, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 15.10.2017 г. в гр. Шумен, управлявал МПС – л.а. „Мерцедес“ с рег. № Н 3255 ВВ в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелство за управление на МПС, наложена със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 17-0869-000746 от 26.07.2017 г. издадена от Началник група при сектор „ПП“ към ОДМВР – гр. Шумен - престъпление по чл. 343в, ал. 3 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: