Р Е Ш Е Н И Е

 

609/1.12.2017г.,           гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесет и девети ноември през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                                                                                          

                                                                                    Председател: Надежда Кирилова

Секретар: Ж.А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2678 по описа на ШРС за 2017 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № И-2639/20.10.2017 г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл. 49, ал. 7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен и чл. 53, ал. 3 от същата наредба на Р.З.М., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 /двеста/ лева за нарушение на чл. 3, ал. 2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да измени наказателното постановление, като намали размера на наложената санкция, излагайки конкретни съображения в жалбата си.

В проведеното по делото съдебно заседание, жалбоподателят, редовно призован, се явява лично, като поддържа жалбата, а в пледоарията си излага и допълнителни мотиви в тази насока.

За Община Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл. 61, ал. 1 от ЗАНН се явява упълномощен представител, като оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл. 84 от ЗАНН, във вр. чл. 320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят Р.З.М. стопанисвал търговски обект – бирария „Червения рак“, намираща се на адрес: гр. Шумен, ул. ”Родопи” № 25.

На 17.07.2017 г. в 01.15 часа, в бирария „Червения рак“, намираща се на горепосочения адрес, по сигнал за шум, по-висок от обичайния, били изпратени служители на РУ на МВР - Шумен. При проверката било установено, че действително музиката в заведението е много силна, което наложило служителите на МВР да предупредят лицето Р.З.М. – собственик на търговския обект, да намали музиката. Резултатите от извършената проверка са били подробно обективирани в Докладна записка с Рег. № 1729р-15418 от 19.07.2017 г., адресирана до Началника на РУ на МВР – Шумен. Въз основа на тези констатации на жалбоподателя бил съставен Акт за установяване на административно нарушение № 065131 от 19.07.2017 г., като актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл. 3, ал. 2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен. Актът бил съставен в присъствието на нарушителя, след което му бил връчен и подписан без възражения. Впоследствие жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни  писмени възражения в срока по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН. Въз основа на така съставеният акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № И-2639/20.10.2017 г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл. 49, ал. 7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен и чл. 53, ал. 3 от същата наредба на Р.З.М., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 /двеста/ лева за нарушение на чл. 3, ал. 2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя М.С.М. и на свидетелите В.Ж.В., С.А. С.и Г.П.А., както и от присъединените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства. Показанията на свидетелите М.М., В.В., С. С.и Г.А. следва да се кредитират като последователни, безпротиворечиви и логични, а и се потвърждават от останалите събрани доказателства. Доколкото свидетелите не са се намирали в никакви особени отношения с нарушителя, които дори не са познавали и не извличат ползи от твърденията си, същите не могат да се считат за заинтересувани или предубедени, при което за съда не съществуват основания да не кредитира дадените показания и приема същите за достоверни и правдиви.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Съгласно разпоредбата на чл. 3, ал. 2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен е забранено озвучаването с озвучителни системи и други устройства, свиренето на оркестри и ползването на усилвателни уредби в обществените заведения, жилищните блокове и в близост до жилища на открити терени от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 22.00 ч. до 06.00 ч. сутринта.

Безспорно установено по делото е, че на посочената дата – 17.07.2017 г. в 01.15 часа от заведението се е чувала силна музика след 23.00 часа и че с това е била нарушена разпоредбата на чл. 3 ал. 2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен. По делото няма спор, че Р.З.М. е собственик на търговски обект – бирария „Червения рак“, намиращо се на адрес:               гр. Шумен, ул. ”Родопи” № 25, където неправомерно е била използвана озвучителната техника и в това си качество е бил длъжен да следи за реда в заведението и при непреодолими конфликти да търси съдействието на полицията. В подкрепа на изложеното са събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства чрез разпита на свидетелите С. С.и Г.А., както и от приложената като писмено доказателство по делото Докладна записка с Рег. № 1729р-15418 от 19.07.2017 г., адресирана до Началника на РУ на МВР – гр.Шумен. С оглед на изложеното съдът намира, че жалбоподателят действително е нарушил разпоредбата на чл. 3, ал. 2 от цитираната наредба, като административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и е ангажирал административнонаказателната отговорност на Р.З.М. за извършеното нарушение, а в хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да накърняват правото на защита на М..

Наказващият орган правилно е издирил и относимата санкционна разпоредба, като е наложил наказание по реда на чл. 49, ал. 7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, предвиждащ наказание глоба на физическите лица в размер от 100 лева до 1 000 лева, а на едноличните търговци и на юридическите лица имуществена санкция от 100 лева до 1 000 лева за други нарушения по тази наредба, какъвто е и процесният случай.

Процесната деятелност категорично не разкрива белезите на „маловажен случай“ на административно нарушение, доколкото не се характеризира с по-ниска обществена опасност от обичайните нарушения от същия вид. В тази насока е Решение № 162/12.06.2017 г. по КАНД № 130/ 2017 г. по описа на ШАС и др.

В същото време обаче съдът намира, че административно-наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. Следвало е да бъдат отчетени тежестта на извършеното нарушение и особено липсата на данни за други нарушения на процесната наредба. В тази връзка съдът намира за законосъобразно санкцията да е в минималния размер, предвиден в посочената наредба, а именно 100 лева, още повече, че наказващият орган не е изложил конкретни мотиви за определянето на размера на наказанието.

Предвид изложеното и на основание чл. 63 ал. 1 от ЗАНН съдът  

Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № И-2639/20.10.2017 г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл. 49, ал. 7 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен и чл. 53, ал. 3 от същата наредба на Р.З.М., ЕГН **********,*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 200 /двеста/ лева за нарушение на чл. 3, ал. 2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, като намалява размера на наложеното административно наказание „глоба“ от 200.00  /двеста/ лева на 100.00 /сто/ лева.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд по реда на АПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: