Р Е Ш Е Н И Е  

 

654/18.12.2017г.                               гр.Шумен  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен  съд,

на четиринадесети декември, две хиляди и седемнадесета година,

в публично заседание  в следния състав:

Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД  № 2683 по описа за 2017г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл.59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № И-2346/19.07.2017г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл. 49, ал. 3,т. 1, от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, във вр. чл.53 от ЗАНН и чл.50, ал.2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, на М.Й.М., ЕГН **********, е наложено административно наказание  глоба” в размер на 300 /триста/ лева, за нарушение на чл.16, ал.5 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен.

Жалбоподателят оспорва изцяло фактическите констатации, отразени в НП, като счита същите за неверни и неотговарящи на действителността. Моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован, не се явява лично и не изпраща представител.

Въззиваемата страна, редовно призована, изпраща упълномощен представител, който оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 27.05.2017г., от инспектор в Дирекция „Устройство на територията при Общинска администрация в гр. Шумен- С., е съставен АУАН № 9488 на М.Й.М., ЕГН **********,за извършено нарушение на чл. 16, ал.5 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, за това, че на 27.05.2017г., в 9,50 часа, в гр. Шумен, в района на Стоково тържище, западно от търговски обект „Магазин за хранителни стоки“, стопанисван от „Е.стор“ ЕООД, находящ се на  бул „Мадара“ № 21, е установено ,че М.Й.М. извършва търговска дейност на открито, без разрешение от Община Шумен .На горепосоченото място М.Й.М. предлага за продажба на граждани кебапчета, кюфтета, хляб, безалкохолни, бира и др., с обявени цени за тях. На помощно съоръжение –маса, М.Й.М. е разположил 1 бр. скара, захранвана с газ от газова бутилка, която работи с разположени кюфтета на нея. Към момента на проверката М.Й.М. няма издадено разрешение от Общинска администрация гр. Шумен, за извършване на търговска дейност на горепосоченото място.

            Актосъставителят посочил, че с горното деяние М.Й.М. , ЕГН **********, е нарушил разпоредбата на чл.16, ал.5 от Наредба № 1, вр. чл. 24 от ЗАНН. Актът бил съставен в присъствието на нарушителя, предявен му и подписан от него без отразени възражения .

Впоследствие жалбоподателят не се е възползвал от законното си право да депозира писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН .

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, било издадено наказателно постановление № И-2346/19.07.2017г. на Кмет на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.3,т. 1, от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, във вр. чл.53 от ЗАНН и чл.50, ал.2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, на М.Й.М. , ЕГН **********, е наложено административно наказание глоба” в размер на 300 лева, за нарушение на чл.16, ал.5 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен.

В НП е посочено че, административно- наказващият орган е приел,че на 27.05.2017г., в 9,50 часа, в гр. Шумен, в района на Стоково тържище западно от търговски обект „Магазин за хранителни стоки“ стопанисван от „Е.стор“ ЕООД, находящ се на бул „Мадара“ № 21 е установено, че М.Й.М. извършва търговска дейност на открито, като използва подръчни съоръжения, без да има издадено разрешение от Община Шумен. На горепосоченото място М.Й.М. предлага за продажба на граждани кебапчета, кюфтета, хляб, безалкохолни, бира и др., с обявени цени за тях. На помощно съоръжение /маса/, същият е разположил 1 бр. скара, захранвана с газ от газова бутилка. Същата е работила, като е била заредена с горепосочените месни артикули. Към момента на проверката М.Й.М. не е имал издадено  разрешение от Общинска администрация гр. Шумен за извършване на търговска дейност на открито.

Фактическата обстановка се изяснява от събраните по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя С. и на свидетелите Д. и Д., както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства, както и от приложения снимков материал.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Съществено в административно– наказателното производство е да се установи: има ли административно нарушение, извършено ли е то от лицето, посочено като нарушител, дали нарушението е извършено виновно и предвидена ли е норма за санкциониране на извършителя .

В конкретния случай АУАН е издаден от компетентен орган, притежава изискуемите, съобразно разпоредбата на чл.42 от ЗАНН, реквизити. Относно атакуваното наказателно постановление, са налице реквизитите на чл.57 от ЗАНН и е издадено от компетентен орган.

С разпоредбата на чл.16, ал.5 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, е предвидена забрана за извършването на търговска дейност на открито чрез използването на подръчни съоръжения - градински пейки, кашони, касети и други, от превозни средства по улиците, тротоарите и паркингите, без разрешение от Община Шумен.

Безспорно установено по делото е, че на посочената дата и час в гр. Шумен, в района на Стоково тържище, западно от търговски обект „Магазин за хранителни стоки“, стопанисван от „Е.стор“ ЕООД, находящ се на бул. „Мадара“ № 21, жалбоподателят М.Й.М. извършвал търговска дейност на открито, като използвал подръчни съоръжения, без да има издадено разрешение от Община Шумен. На горепосоченото място М.Й.М. предлага за продажба на граждани кебапчета, кюфтета, хляб, безалкохолни, бира и др., с обявени цени за тях. На помощно съоръжение /маса/, същият е разположил 1 бр. скара, захранвана с газ от газова бутилка. Същата е работила, като е била заредена с горепосочените месни артикули. Към момента на проверката М.Й.М. не е имал издадено разрешение от Общинска администрация гр. Шумен за извършване на търговска дейност на открито

От показанията на свидетелите –актосъставител и свидетел по акта се установява, че те са очевидци на нарушението, обективирано в АУАН, като такова по чл. 16, ал.5 от Наредбата.

Съдът намира, че административно -наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно санкционната норма на чл.49, ал.3 т.1 от Наредба № 1 на Об.С Шумен.

Същата  предвижда, че нарушителите по чл.16 се наказват, както следва: т.1- за нарушения на ал. 4, 5, 6, 7, 8 и 9 на физическите лица се налага глоба в размер от 100 до 500 лева. Нарушението е установено по несъмнен начин, като е установен и нарушителят. От представените по делото доказателства-НП № И-1975 от 24.11.2016г.  влязло в з.с. на 23.01.2017г. и  справка , става ясно, че нарушението е поредно и на нарушителя е налагана санкция за друго нарушение на Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, от което следва, че предходното  наказване не е постигнало целта на чл. 12 от ЗАНН- да предупреди и превъзпита дееца към спазване на установения правов ред, регламентиран в Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен.

С оглед на това, правилно административно- наказващият орган е преценил тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване, както и обстоятелството, че наложеното предишно наказание за нарушение на Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, не е изиграло своята превъзпитателна и възпираща цел, като е определил размера на санкцията над средния размер на предвиденото в Наредба № 1, а именно 300 лв. Настоящият състав намира, че така определеният размер е съответен както на обществената опасност на извършеното нарушение, така и на обществената опасност на извършителя и с него могат да се постигнат целите по чл.12 от ЗАНН и АНО правилно е приложил нормата на чл. чл.49, ал.3 т.1 от Наредба № 1 на Об.С Шумен .

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1, предл. второ от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № И-2346/19.07.2017г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.3, т.1, от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, във вр. чл.53 от ЗАНН и чл.50, ал.2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, на М.Й.М., ЕГН **********, е наложено административно наказание глоба” в размер на 300 /триста / лева, за нарушение на чл.16, ал.5 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен.

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: