Р Е Ш Е Н И Е

                                                             645/14.12.2017г.

 В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На осми декември две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2748 описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е Наказателно постановление №291871/11.10.2017год. на Директора на   ТД  на НАП - Варна, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 185 ал.2 изр. последно, във вр. с ал.1 от ЗДДС на жалбоподателя “РАФАЕЛЛА“ ООД с Булстат 202376569, гр.Русе е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева, за нарушение на чл.33 ал.1 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006 г. на МФ . В жалбата си  жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно излагайки доводи за това в жалбата. Не оспорва нарушението по същество, но счита че е следвало да бъде ангажирана отговорността на конкретния служител, който го е извършил. В съдебно заседание представител не се явява.  Депозирано е писмено становище.

Процесуалният представител на административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: При извършена проверка на 15.08.2017г. в 11 часа, документирана в ПИП, сер. АА № 0237671/15.08.2017 г., на търговски обект – магазин за продажба на парфюмерия, находящ се в гр. Шумен, бул. “Симеон велики” №28 / магазин Кауфланд /, стопанисван от “РАФАЕЛЛА“ ООД /със седалище в гр.Русе към момента на проверката/, органът по приходите е констатирал следното: В обекта е монтиран и въведен в експлоатация ЕКАФП, който бил в изправност. Съгласно извлечения междинен финансов отчет от ЕКАФП за деня на проверката е установено, че дневния оборот бил в размер на 28 лева. Извън случаите на продажби служебно въведена била сума от 10 лева. Видно от описа на паричните средства в касата на обекта, който бил съставен в присъствието на Е.И. - продавач – консултант в обекта, била установена фактическа наличност на парични средства в касата в размер на 60.00 лева.  Установена е разлика между фактическата наличност в касата и разчетената от ФУ в размер на 22.00 лева повече, от което  проверяващите направили извода, че дружеството не е изпълнило задължението си, извън случаите на продажба да регистрира във ФУ чрез операцията "служебно въведени" всяка промяна на касовата наличност, в конкретният случай  въвеждане на пари в касата. Със съставения ПИП, сер. АА № 0237671/15.08.2017 г. представляващият дружеството  бил поканен да се яви на 18.08.2017г. в НАП офис Добрич за представяне на документи и съставяне на  АУАН. За констатираното нарушение на чл.33 ал.1 от Наредба № Н – 18/13.12.2006г. св.В.В. на 22.08.2017г. съставил срещу “РАФАЕЛЛА“ ООД с Булстат 202376569, гр.Русе АУАН №F322601,  в отсъствие на негов представител, тъй като такъв не се явил на посочената дата. На 23.08.2017г. акта е връчен на упълномощеното лице С.И.И.. При връчване на акта не са отразени възражения. Депозирани са писмени такива в законоустановения срок, в които не се оспорва констатираното нарушение по същество, но дружеството счита че следва да бъде ангажирана личната отговорност на служителя. Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл. 185 ал.2, във вр. с ал.1 от ЗДДС на жалбоподателя – “РАФАЕЛЛА“ ООД с Булстат 202376569, гр.Русе е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева, за нарушение на чл.33 ал.1 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006 г. на МФ, във вр. с чл.118 ал.4 т.1 от ЗДДС.  Наказателното постановление е връчено на упълномощеното лице на 19.10.2017г.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства и от събрани гласни такива – показанията на свид. В.В. - извършил проверката и актосъставител, Г.П. участник при извършване на проверката. Съдът кредитира напълно показанията на свидетелите, тъй като техните показания са конкретни, ясни и последователни, изясняват в пълнота всички факти и обстоятелства във връзка с констатираното нарушение. Освен това няма данни по делото, които да създават съмнения относно обективността и безпристрастността на тези свидетели, или да сочат на наличието на мотив да набедят жалбоподателя в нарушение, което не е извършил.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: В хода на административно – наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила , което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Притежават необходимото съдържание по чл.42 и чл.57 от ЗАНН.

При така изяснените обстоятелства и събрания в цялост по делото доказателствен материал, настоящият състав приема за безспорно установено, че с описаната в АУАН и НП деятелност, дружеството - жалбоподател е осъществило състава на регламентираното в чл. 185, ал.2 от ЗДДС неизпълнение на задължение към държавата, което ангажира и предвидената в цитираната правна норма административно-наказателна отговорност. Същото е констатирано чрез извършване на надлежна проверка от контролните органи и се установи, и доказа по несъмнен и категоричен начин в процеса. Въпреки, че нарушението е формално без видим вредоносен резултат, задълженията на търговеца, произтичащи от ЗДДС и Наредба № Н-18 от 13.12.2006 г. на МФ, са императивни и всяко неизпълнение,  представлява нарушение на установения правов ред по отношение на фискалната система. Налице са елементите на констатираното нарушение, поради което дружеството следва да понесе предвидената в ЗДДС административно-наказателна отговорност за това нарушение. Събраните по делото доказателства обосновават по безсъмнен начин съставомерността на деянието на плоскостта на визирания в чл.185, ал.2 от ЗДДС административно-наказателен състав, доколкото е безспорно установено, че санкционираното лице е допуснало нарушение на чл.33, ал.1 от Наредба № Н-18/2006г.  В административното и в съдебното производство по обжалване на наказателното постановление жалбоподателят не оспорва факта, че на посочената в НП дата в стопанисвания от него търговски обект е била установена сума, която не била регистрирана във ФУ, чрез служебното й въвеждане, но  счита че следва да бъде ангажирана личната отговорност на служителя. В тази връзка съдът съобрази обстоятелството, че предвидената в чл.83 от ЗАНН имуществена отговорност на ЮЛ за неизпълнение на задължение към държавата е  обективна, безвиновна. Наказващият орган, при  преценка  дали е извършено нарушение  не следва да взема предвид  наличието или липсата  на вина у нарушителя , нито да определя нейната форма. За налагане на имуществената санкция е необходимо само да се установи задължението на търговеца, което не е изпълнено. Не се търси виновно поведение на конкретно ФЛ. Имуществената санкция  се налага за неизпълнение  на задължения към държавата при осъществяване на дейността на дружеството.

Наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението и го е санкционирал съобразно чл.182 ал.2, във вр. с ал.1 от ЗДДС, доколкото нарушението не е довело до неотразяване на приходи. Определената санкция е в минимално предвидения от закона размер.  

Разпоредбата на  чл. 33, ал. 1 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства задължава извън случаите на продажби, когато ФУ  притежава операциите "служебно въведени" и "служебно изведени" суми, всяка промяна на касовата наличност да се регистрира. Тази разпоредба е част от установения ред за регистрация и отчетност, които са задължителни за лицата, използващи фискални устройства. Нормата има за цел създаване на условия за съпоставимост на касовата наличност с документираните със съответното фискално устройство суми от продажби и от извършени служебно въвеждане и извеждане на суми във всеки един момент. Именно поради това, настоящата инстанция счита, че чл. 28 от ЗАНН е неприложим в настоящото производство.  Критерият за отграничаване на маловажния случай от обикновения случай на престъпление, посочен в чл.93, т.9 НК е меродавен и при административните нарушения по аналогия, поради липса на дефиниция за маловажен случай в ЗАНН. Маловажен случай е този, при който извършеното деяние с оглед липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на другите смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на административно нарушение от съответния вид. Този критерий на преценка се прилага за всички деяния, когато трябва да се реши въпросът дали случаят е маловажен или не. В случая административното нарушение е формално, на простото извършване и настъпването на каквито и да е вреди от него не само няма отношение към съставомерността, но и техният малък размер или липсата им не могат по никакъв начин да обосноват маловажност на случая. По делото няма данни  за смекчаващи отговорността обстоятелства, които да обусловят по-ниска степен на обществена опасност на конкретното деяние в сравнение с обикновените случаи на административно нарушение от този вид.

Предвид гореизложеното съдът намира , че в процеса не се доказаха факти и обстоятелства, които биха обосновали становището на съда  за различни  правни изводи от тези на административно наказващия орган, поради което  обжалваното наказателно постановление следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №291871/11.10.2017год. на Директора на   ТД  на НАП - Варна, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 185 ал.2 изр. последно, във вр. с ал.1 от ЗДДС на жалбоподателя “РАФАЕЛЛА“ ООД с Булстат 202376569, гр.Русе е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева, за нарушение на чл.33 ал.1 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006 г. на МФ.

 Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен по реда на Глава Дванадесета от Административнопроцесуалният кодекс в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

Районен  съдия: