Р Е Ш Е Н И Е

 

627/8.12.2017г.,         гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На осми декември през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Надежда Кирилова

Секретар: И.Д.

Прокурор: Жулиета Стоянова

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 2826 по описа на ШРС за 2017 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл. 375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на С. С.С., ЕГН ********** - обвиняем по досъдебно производство № 605/2017 г. по описа на РУ – Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” до 1 /една/ година или „пробация“, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер, не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и причинените с деянието имуществени вреди са възстановени изцяло.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия С. наказание “глоба” в размер на минималния, предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемият С., редовно призован, се явява лично, като изразява съжаление и разкаяние за постъпката си. Дава обяснения относно семейното си и материално състояние, като моли съда за налагане на минимално наказание.

От приложените по делото писмени доказателства /досъдебно производство № 605/2017 г. по описа на РУ – Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият С. С.С. и свидетелката М.С.Р. живели на семейни начала през периода месец март 2013 г. до месец март     2014 г., когато се разделили. От съвместния си съжителство имат едно дете – С.С.С., родена на *** г.

След като двамата родители преустановили съвместното си съжителство, детето продължило да живее заедно с майка си.

След раздялата на родителите, С.С. със спогодба от 28.01.2015 г., одобрена по гр. дело № 2388/2014 г. по описа на ШРС, влязла в законна сила на 28.01.2015 г., бил осъден да заплаща издръжка на детето си С.С. в размер на 100 лв. месечно, платими на петнадесето число на текущия месец, считано от 25.09.2014 г. Обвиняемият дължал издръжката на дъщеря си чрез майка й – свидетелката М.Р., която първоначално заплащал редовно. Впоследствие за месеците юни, юли и август 2015 г. обвиняемият не изплащал издръжката, която дължал, поради което свидетелката Р.сезирала Районна прокуратура - Шумен. В хода на извършващата се проверка обвиняемия С. изпълнил задължението си. С постановление от 29.09.2015 г. на прокурор при Районна прокуратура – Шумен било отказано образуването на наказателно производство, като била приложена поощряващата разпоредба на чл. 183, ал. 3 от НК.

След този период до месец юни 2016 г. обвиняемият С. редовно заплащал дължимата от него издръжка, след което спрял плащанията. Това дало основание на свидетелката М.Р., въз основа на изпълнителен лист, издаден по гр. дело № 2388/2014 г. по описа на ШРС, в началото на 2017 г. да депозира заявление за образуване на изпълнително дело през Частен съдебен изпълнител Д.З., въз основа на който било образувано изпълнително дело № 20178760402599, с взискател - свидетелката М.Р. и длъжник – обвиняемия С.С..

На 28.02.2017 г. по образуваното ИД № 20178760402599/2016 г. постъпила приведената от обвиняемия сума в размер на 700 лв., след което ЧСИ Д.З. съставила протокол за извършване на разпределение. От тази приведена от обвиняемия сума частния съдебен изпълнител изплатил за издръжка на взискателя сумата от 599.91 лв., представляваща дължимата издръжка за месеците юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2016 г. включително. След направеното разпределение обвиняемият С. продължавал да дължи сумата от 300 лв., представляваща дължимата от него издръжка за месеците януари, февруари и март 2017 г., като впоследствие по цитираното изпълнително дело постъпвали и други суми.  

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си С.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 183, ал. 1 от НК, а именно: същият в периода месец юли 2016 г. – месец декември 2016 г. включително в гр. Шумен, след като бил осъден със съдебна спогодба по гражданско дело  - Определение № 320/28.01.2015 г., постановено по гр. дело № 2388/2014 г. по описа на ШРС, влязло в законна сила на 05.02.2015 г. да издържа свой низходящ –  дъщеря си С.С.С., родена на *** г., съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски - 6 месечни вноски по 100 лв., или общо  600 лв. 

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е предвиждало неизбежното неплащане на издръжката в размер на повече от две месечни вноски и пряко го е целял.

Като причина за извършване на деянието следва да се посочи финасовото затруднение на обвиняемият за инкриминирания период.

  Съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до 1 /една/ година или „пробация“;

- обвиняемият е осъждан за престъпление от общ характер, но реабилитиран по право на основание чл. 86 от НК – на 22.10.2011 г. и видно от свидетелството му за съдимост не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл. 78а от НК;

 - причинените с деянието имуществени вреди са възстановени изцяло;

- не са налице отрицателните предпоставки на ал. 7 на чл. 78а от НК.

При определяне на наказанието на обвиняемия С.С. за извършеното от него престъпление съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието, което съдът преценява като ниска, с оглед конкретната житейска ситуация, в която е изпаднал обвиняемия. Степента на обществена опасност на обвиняемия съдът преценява като невисока, с оглед данните за личността на дееца, които сочат, че същият е осъждан за друго престъпление от общ характер, но реабилитиран по право на основание чл. 86 от НК, както и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като смекчаващи вината обстоятелства. Разпитан, в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и дава подробни обяснения, като същевременно изразява съжаление и дълбоко разкаяние за извършеното, проявява критичност към несвоевременното плащане на издръжката. Като смегчаващи вината обстоятелства съдът възприема и добросъвестно поведение на обвиняемия в наказателния процес и тежко материално положение - обвиняемият е бил във финансово затруднение през инкриминирания период; полага грижи за издръжката на още едно малолетно лице. Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че наказание в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1 000 /хиляда / лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия. При определяне размера на наложената глоба съдът съобрази и материалното състояние на обвиняемия, което се доказва от неговите обяснения, от които става ясно, че към настоящият момент работи шофьор в „Грето комерс“ ООД гр. Шумен и реализира трудови доходи в размер на 550 лв.

Съдът намира, че така определеното наказание, ще въздейства предупредително върху дееца и ще окаже възпитателно и предупредително влияние и върху другите членове на обществото. По този начин ще бъдат постигнати целите на генералната и специална превенция, посочени в чл. 36 от НК.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА С. С.С., ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес:***, български гражданин, със средно образование, неженен, работещ, осъждан /реабилитиран/ за виновен в това, че в периода месец юли 2016 г. – месец декември  2016 г. включително в гр. Шумен, след като бил осъден със съдебна спогодба по гражданско дело  - Определение № 320/28.01.2015 г., постановено по гр. дело № 2388/2014 г. по описа на ШРС, влязло в законна сила на 05.02.2015 г. да издържа свой низходящ –  дъщеря си С.С.С., родена на *** г., съзнателно не изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски - 6 месечни вноски по 100 лв., или общо  600 лв. - престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “глоба” в размер на 1 000 /хиляда / лева.

 

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :