Р Е Ш Е Н И Е  

 

660/20.12.2017г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На двадесети декември две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

                                                                                Председател: Пл.Недялкова

Секретар:Ц.К.

Прокурор: Е. Янчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Административно  наказателно  дело №2840 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.378  от НПК.

На 24.11.2017г. от Шуменска Районна прокуратура е внесено в РС - гр.Шумен предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на М.Х.А., ЕГН ********** *** за извършено от него престъпление от общ характер по чл.313 ал.1 от НК.

            Обвиняемият редовно призован, се явява лично. В съдебно заседание признава вината си.

            Представителят на Шуменска районна прокуратура поддържа предложението. В хода по същество пледира за налагане на административно наказание в минимално предвидения размер.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:  От 2012г, обвиняемият с цялото си семейство живеел и работел във Федерална Република Германия, като се завръщал в Република България веднъж годишно, по време на летния си отпуск. Към началото на 2016г, обвиняемият бил правоспособен водач на МПС, за което притежавал свидетелство за управление на МПС № 282505152, издадено от ОД на МВР - Шумен. На 20.03.2016г. в гр, Берлин обвиняемият изгубил документите си за самоличност, включително и СУМПС, за което  уведомил немските власти и решил да поиска от тях да му бъде издадено СУМПС - немски образец, т.к, живее в ФР Германия и там е обичайното му местопребиваване. След като депозирал пред немските власти необходимите документи, обвиняемият не получил искания документ до края на м. юли 2016г. В началото на м. август 2016г. се завърнал в Република България. На 02.08.2016г. той посетил сектор ПП при ОД на МВР гр. Шумен и решил да поиска от българските власти да му бъде издадено СУМПС - български образец. За това той депозирал два броя декларации пред сектор „ПП“ при ОД на МВР - Шумен. Така на 02.08.2016г. той попълнил и подписал декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи за самоличност и чл. 160 от Закона за движение по пътищата, в която декларирал, че е изгубил в Германия издаденото му  от ОД на МВР - Шумен СУ МПС № 282505152. На същата дата и на същото място обвиняемият попълнил и подписал декларация по чл. 151, ал.5 от ЗДП във вр с чл. 13, т. 6 от Наредбата I - 157/ 2002 на МВР за реда и условията за издаване на СУМПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина, в която декларирал, че обичайното му пребиваване /повече от 185 дни през календарната година / не е в друга държава членка на ЕС/, макар че съзнавал, че така декларираното обстоятелство не е вярно. Въз основа на представените документи на обвиняемия М.А. било издадено СУМПС от българските власти. След получаването му той се завърнал в ФР Германия. Там немските власти също издали свидетелство за управление на МПС - немски образец на обвиняемия и уведомили за това българските власти.

По делото е назначена и изготвена съдебно - почеркова експертиза, от заключението на която е видно, че подписът положен върху декларацията по чл 151, ал.5 от ЗДП във вр с чл. 13, т. 6 от Наредбата I - 157/ 2002 на МВР принадлежи на обвиняемия.

При разпита в качеството на обвиняем в досъдебното производство М.Х.А. се признава за виновен и дава обяснения по случая.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че М.Х.А. е  осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.313 ал.1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до три години или  глоба. Обвиняемият, която е пълнолетен, не е осъждан за престъпление, нито е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК и  в резултат на деянието няма нанесени съставомерни   имуществени вреди, поради което следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвидените наказания, съдът отчете, че деецът не представлява голяма обществена опасност, признава се за виновен, съжалява за извършеното, добросъвестното му поведение, което следва да бъде отчетено като смекчаващи отговорността обстоятелства. От друга страна съдът не констатира отегчаващи отговорността обстоятелства, поради което счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона - действащ по време на извършване на деянието, а именно - 1000лв.

 По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Приложените по делото Декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи за самоличност и чл. 160 от Закона за движение по пътищата и Декларацията по чл 151, ал.5 от ЗДП във вр с чл. 13, т. 6 от Наредбата I - 157/ 2002 на МВР, в оригинал  следва да се върнат на сектор ПП при ОДМВР – Шумен.

 На обвиняемия следва да бъдат възложени  направените в досъдебното производство разноски за възнаграждение на вещо лице в размер на 40.71 лева .

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия М.Х.А., ЕГН **********, роден на ***г. в гр.Велики Преслав, с постоянен адрес ***, местоживеене гр.Берлин, Р Германия, български гражданин, женен, неосъждан, работещ, средно образование  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че  на 02.08.2016г. в гр. Шумен потвърдил неистина в писмена декларация, която по силата на закон - чл. 151, ал. 5 от ЗДП, се дава пред орган на властта /сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР - Шумен/ за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства, а именно - за удостоверяване на обстоятелствата, че обичайното му местопребиваване /повече от 185 дни през календарната година/ не е в друга държава - членка на Европейския съюз - престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  И МУ  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда / лева.

Приложените по делото Декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи за самоличност и чл. 160 от Закона за движение по пътищата и Декларацията по чл 151, ал.5 от ЗДП във вр с чл. 13, т. 6 от Наредбата I - 157/ 2002 на МВР, в оригинал да се върнат на сектор ПП при ОДМВР – Шумен.

ОСЪЖДА М.Х.А., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета по сметка на ОДМВР – Шумен направените по делото разноски за възнаграждение на вещо лице в размер на 40.71 лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК пред ШОС в 15 - дневен срок от днес.

 

Районен   съдия: