П  Р  И  С  Ъ  Д  А  

                                                             

                                                                  3/11.1.2017г.  

 

                               В   И М Е Т О    НА   Н А Р О Д А

 

          Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на единадесети януари през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                   Председател:  Диана Георгиева                                                      

при секретаря В. И., при участието на прокурор при ШРП – Е. Янчева, като разгледа докладваното от районния съдия  наказателно общ характер дело № 2285 по описа за 2016г. на ШРС,

 

                                            П  Р  И  С  Ъ  Д  И  :

 

          ПРИЗНАВА   подсъдимият Б.П.Д., роден на ***г***, български гражданин, с полувисше образование, женен, работещ, неосъждан, с ЕГН **********

          За виновен  в това, че на 16.01.2015г. на главен път II-73 /Бургас – Шумен/ в близост до с. Радко Димитриево, обл. Шумен при управление на товарен автомобил, марка „Скания R420“ с рег. № РВ57 99РН с прикачено полуремарке с рег. № РВ89 58ЕН нарушил правилата за движение по пътищата, а именно: разпоредбата на чл.42, ал.2, т.2 и т.3 от ЗДв.П, които задължават водача, който изпреварва и при изпреварването навлиза в пътната лента, предназначена за насрещното движение да не създава опасност или пречки на превозните средства, движещи се по нея и да се убеди, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време; разпоредбата на чл.21, ал.1 от ЗДв.П, според която при избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство от категория С е забранено да превишава 80 км/час извън населено място и разпоредбата на чл.20, ал.2 от ЗДв.П, която задължава водачите на превозни средства да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Г.Д.Г., изразяваща се в счупване на хълбочната кост в дясно, което е причинило затруднение в движението на десния, долен крайник за срок по-голям от 1 месец – престъпление по чл.343, ал.1, б.„б“ НК във връзка с чл.342, ал.1 НК.

 

          На основание чл.78а от НК   ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност подсъдимият Б.П.Д., като му налага административно наказание “Глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.

 

На основание чл.189,ал.3 от НПК осъжда Б.П.Д., с ЕГН ********** *** да заплати в полза на държавата, направените деловодни разноски в размер на 685,90 /шестстотин осемдесет и пет лв. и деветдесет ст./ лева, които следва да бъдат внесени по сметка на ОД МВР гр. Шумен и 5 /пет/ лева за издаване на изпълнителен лист.

 

          Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: