О П Р Е Д Е Л Е Н И Е  

                                                                        555/13.10.2017г.

 

Шуменският районен съд, втори състав на тринадесети октомври през две хиляди и седемнадесета година в закрито заседание  в следния състав:                                  

Председател: Диана Георгиева  

като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 2083 по описа за 2017г. за да се произнесе взе предвид следното:

 Производството е образувано по постъпила Жалба от “И АР БИ ЛИЗИНГ” ЕАД /правоприемник след преобразуване чрез вливане на „И Ар Би Ауто Лизинг“ ЕООД, предходно наименование “И ЕФ ДЖИ АУТО ЛИЗИНГ” ЕАД/, с ЕИК 131306380, със седалище и адрес на управление гр. София, район Витоша, ул. Околовръстен път № 260, представлявано заедно от Г.Г. и Р.Й., чрез Ст. П. срещу електронен фиш серия К № 0651746 на ОД МВР гр. Шумен.

След запознаване с материалите по делото съдът е констатирал, че жалбата, въз основа на която е образувано настоящото производство е от юридическото лице “И АР БИ ЛИЗИНГ” ЕАД, а с електронния фиш е наложено административно наказание “глоба” на физическото лице Г.И.Г. – управител на “И ЕФ ДЖИ АУТО ЛИЗИНГ” ЕАД гр. София, както и че липсват доказателства за спазен преклузивен срок за обжалване. Съдът даде седемдневен срок на страните за уточняване на жалбоподателя, както и за доказателства за спазен срок.

В писмо рег. № 14281 от 03.10.2017г., въззиваемата страна е изразила становище за процесуална недопустимост на жалбата, поради липсата на процесуална легитимация у жалбоподателя, който не е адресат на наказателното постановление, както и с оглед обстоятелството, че жалбата е извън срока по чл.189, ал.8 от ЗДв.П.

Съобразно чл.84 ЗАНН, доколкото в този закон няма особени правила за производството пред съда по разглеждане на жалби срещу наказателни постановления се прилагат разпоредбите на НПК. Според императивната правна норма на чл.323,ал.1,т.2 и т.3 от НПК, съдът връща жалбата, ако тя не е подадена в законоустановения срок от връчването и ако не е подадена от лице, което има право на жалба.

Съгласно чл.189, ал.8 от ЗДв.П, електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата срещу електронния фиш се подава в 14-дневен срок от получаването му, а когато е направено възражение по ал. 6 - в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша.

    Видно от приложената обратна разписка – известие за доставяне с баркод ИД PS 9701 009GE2 3 се установява, че Решение № 372000-12686/21.07.2017г. на ЗА Директор ОД МВР Шумен е било получено от длъжностно лице на адреса на собственика на МПС на 27.07.2017г., като 14-дневения преклузивен срок е изтекъл на 10.08.2017г.  

   От приложената по делото по делото Товарителница на МиБМ Експрес ООД, Жалбата срещу електронния фиш е приета от куриер на 11.08.2017г. в 13,58 часа, т. е. след изтичане на преклузивния срок за обжалване, визиран в цчл.189, ал.8 от ЗДв.П    

С оглед обстоятелството, че депозираната Жалба е предадена на куриер след изтичане на законоустановения срок по чл.189, ал.8 от ЗДв.П, съда намира, че жалбата се явява процесуално недопустима и в този смисъл не подлежи на разглеждане по същество, а образуваното административно наказателно производство следва да бъде прекратено.

Ето защо и на основание чл.63,ал.2  от ЗАНН, съдът

О П Р Е Д Е Л И :  

            ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД № 2083/2017г. по описа на ШРС.

 

ВРЪЩА на “И АР БИ ЛИЗИНГ” ЕАД /правоприемник след преобразуване чрез вливане на „И Ар Би Ауто Лизинг“ ЕООД, предходно наименование “И ЕФ ДЖИ АУТО ЛИЗИНГ” ЕАД/, с ЕИК 131306380, със седалище и адрес на управление гр. София, район Витоша, ул. Околовръстен път № 260, представлявано заедно от Г.Г. и Р.Й., чрез Ст. П.,  Жалба срещу Електронен фиш Серия К № 0651746 издаден от ОД МВР гр. Шумен срещу Г.И.Г. – управител на “И ЕФ ДЖИ АУТО ЛИЗИНГ” ЕАД гр. София. 

 

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба чрез ШРС пред ШАС в 7 - дневен срок от връчване на препис от него на жалбоподателя и на наказващият орган.

 

            След влизане в сила на определението жалбата да се върне на жалбоподателя, а административно-наказателната преписка на административно-наказващия орган, като по делото се оставят копия от документите.  

 

            РАЙОНЕН СЪДИЯ: