О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

518/14.9.2017г.

 

Пламена Недялкова - съдия-докладчик по ВАНД № 2133/2017г. по описа на ШРС, след като се запознах с материалите по делото и намирам, че са налице законови пречки за разглеждане на делото в открито съдебно заседание, поради следното:

Делото е образувано на основание постъпила жалба от Т.В.Ф., ЕГН ********** срещу наказателно постановление № 16 – 1729 - 000063/07.10.2016г. издадено от Началника на РУП към ОДМВР - Шумен.

След запознаване с материалите по делото съдът констатира, че жалбата, въз основа на която е образувано настоящото производство  е  процесуално недопустима и  не следва да бъде разглеждана.  В наказателното постановление е отразено, че е връчено на 22.11.2016г.  без да е отбелязано да е било получено от друго лице. Съгласно чл.59, ал.2 от ЗАНН нарушителят може  да обжалва постановлението в седем дневен срок от връчването му.  В настоящият случай законоустановеният срок е изтекъл на 29.11.2016г., докогато жалбата срещу НП е следвало да бъде подадена. Същата е подадена  до административно – наказващият орган  на 04.09.2017г. по пощата,  видно от пощенското клеймо.

Съгласно чл.84 от ЗАНН относно изчисляване на срокове се прилагат разпоредбите на НПК. При пропуснат срок в чл.186 ал.1 от НПК е предвидена възможност същият да бъде възстановен. Съгласно ал.2 на същият член следва да се подаде молба до съда  за възстановяване на срока като едновременно се извършва и действието, срокът за което е пропуснат. С депозираната жалба се прави искане единствено  да бъде отменено процесното НП. Същата не съдържа искане  за възстановяване на срока за обжалване. Възстановяването на срока е предпоставка за допустимостта на жалбата и произнасянето на съда по същество на спора.

Предвид гореизложеното  съдът намира, че така депозираната жалба  не следва да бъде разглеждана, а производството по делото следва да бъде прекратено.

 Предвид гореизложеното и на основание чл.59, ал.2 от ЗАНН, съдът

О П Р Е Д Е Л И :  

            ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД №2133/2017г. на ШРС.

Препис от настоящото определение да се изпрати на жалбоподателя на посочения адрес за кореспонденция и административно наказващият орган.

Настоящото определение подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд – гр. Шумен в седемдневен срок от връчване на преписа.  

 

            Районен съдия: