О п р е д е л и : 202/25.10.2017г.

 

 ОДОБРЯВА така постигнатото споразумение между страните за прекратяване на наказателното производство по ДП №614/17 г. по описа на РУ – Шумен, по силата на което:

        1. Страните приемат за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият  Н.И.Х. е виновен за това, че на 27.05.2017 г. в гр. Шумен по бул. „Ришки проход" №211, в посока път II-73, при управление на МПС - собствения си лек автомобил „Рено Лагуна" с рег. № Н 0590 ВС  нарушил правилата за движение: чл.20 ал.2 от ЗДвП, задължаващ водачите на ППС при избиране скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, релефа на местността, със състоянието на пътя и на ПС, с превозвания товар и с всички обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението; и чл.21 ал.1 от ЗДвП - при избиране на скоростта на движение на водача на ППС е забранено да превишава следните стойности на скоростта, в км/ч.... за категория "В" в населено място - 50 км/ч, движейки се със скорост 103 км/ч и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на повече от едно лице:

- на М.Н.Д. от гр. Шумен - средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота, обусловено от тотален пневмоторакс в лявата гръдна кухина;  трайно затруднение в движението на левия горен крайник за срок по-голям от  един месец - средно за 2 месеца, обусловено от счупване на лявата ключица;

- на лицето Т.А.С. от с. Ветрище, обл. Шумен - средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение в движението на снагата, обусловено от множествени счупвания на гръбнака, за срок по-голям от един месец - средно за 12 месеца; трайно затруднение в движението на левия долен крайник за срок по- голям от един месец - средно за 6 - 12 месеца, обусловено от счупването на лява бедрена шийка и трайно затруднение в движението на левия горен крайник за срок по-голям от един месец - средно за 6 месеца, обусловено от счупването на лявата мишнична кост, като деянието е извършено в пияно състояние - с 1,67 промила алкохол в кръвта - престъпление по чл. 343 ал.3, б. „а" предл. второ от НК вр.  чл. 343 ал.1 б. „б", предл. второ от НК вр.  чл. 342 ал.1 от НК.

Деянието е извършено при форма на вина - по непредпазливост;

2. За гореописаното деяние, на основание чл.343 ал.3, б. „а" предл. второ от НК вр.  чл. 343 ал.1 б. „б", предл. второ от НК вр.  чл. 342 ал.1 от НК вр. чл. 54 ал.1 от НК налага на обвиняемия Н.И.Х. наказание 1 (една) година „лишаване от свобода”.

3. На основание чл.66 ал.1 от НК отлага изпълнението на наложеното наказание за срок от 3 (три) години.

4. На основание чл.343 г от НК вр. чл.37 ал.1 т.7 от НК налага на обвиняемия Н.И.Х. наказание „лишаване от правото да управлява МПС“ за срок от 1 (една) година и 6 (шест)  месеца.

5. На осн. чл.59 ал.4 от НК приспада времето, през което обвиняемият Н.И.Х. е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред със Заповед за ПАМ, считано от 27.05.2017г.

6. Направените по делото разноски  в размер на 1207,34 лева се възлагат в тежест на обвиняемия Н.И.Х., които следва да заплати по сметка на ОДМВР- гр. Шумен;

По делото няма приложени веществени доказателства и съставомерни причинени имуществени вреди

Прекратява производството по ДП №614/17 г. по описа на РУ – Шумен.      

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №2518/17 г. на ШРС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На основание чл.382 ал.10 от НПК да се уведомят пострадалите за одобреното споразумение и че имат право да предявят граждански искове за неимуществени вреди пред граждански съд.