О П Р Е Д Е Л И: 227/28.11.2017г.

 

            ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че подсъдимият Б.Т.А. ***, в съучастие като съизвършители с К. С. Д.с ЕГН **********, А. Р. И.с ЕГН ********** и П. Е. А.с ЕГН **********, по хулигански подбуди причинил лека телесна повреда на Н. В. В.от гр. Шумен, изразяваща се в счупване на седмо ребро в дясно, множествени охлузвания и кръвонасядания в областта на главата, предна коремна стена двустранно, седалището, двата горни и двата долни крайника, палпаторна болезненост в дясната задушна тилна област на главата и на челото в дясно, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, като към момента на извършване на деянието е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Деянието е  извършено виновно при пряк умисъл, поради което и на основание чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК, вр. чл. 130, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и т. 2 от НК, му налага наказание „пробация“ със следните пробационни мерки:

-          задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от СЕДЕМ месеца с периодичност ДВА пъти седмично;

-          задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от СЕДЕМ месеца.  

            И че на 30.07.2017 г. в гр. Шумен, в съучастие като съизвършители с К. С. Д.с ЕГН **********, А. Р. И.с ЕГН ********** и П. Е. А.с ЕГН **********,  по хулигански подбуди причинил лека телесна повреда на С. Й. М.от гр. Шумен, изразяваща се в нанесена разкъсноконтузна рана по лигавицата на долната устна вляво, кръвонасядане и лацерация по дигавицата на горната устна вляво, кръвонасядане по гръдния кош, корема и дясното рамо, охлузвания по предната страна на двете подбедрици,  палпаторна болезненост в окосмената част на тила в дясно, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, като към момента на извършване на деянието е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Деянието е  извършено виновно при пряк умисъл, поради което и на основание чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК, вр. чл. 130, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и т. 2 от НК, му налага наказание „пробация“ със следните пробационни мерки:

-          задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от СЕДЕМ месеца с периодичност ДВА пъти седмично;

-          задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от СЕДЕМ месеца.

И че на 30.07.2017 г. в гр. Шумен, отнел чужди движими вещи, а именно сумата от 130 лева от владението на Н. В. В.от гр. Шумен, без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като към момента на извършване на деянието е бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Деянието е  извършено виновно при пряк умисъл, поради което и на основание чл. 194, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, вр. чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б“ от НК, вр. чл. 42а, ал. 2, т. 1 и т. 2 от НК, му налага наказание „пробация“ със следните пробационни мерки:

-          задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ОСЕМ месеца с периодичност ДВА пъти седмично;

-          задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ОСЕМ месеца. 

            На основание чл. 23, ал. 1 от НК определя общо наказание на подсъдимия между наложените му до размера на най-тежкото от тях, а именно„пробация“ със следните пробационни мерки:

-          задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ОСЕМ месеца с периодичност ДВА пъти седмично;

-          задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ОСЕМ месеца.  

На основание чл. 59, ал. 2 от НК приспада от така определеното общо наказание времето, през което е бил задържан по ЗМВР за срок от 24 часа, считано от 02.08.2017 г.

            Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.  

ОСЪЖДА Б.Т.А. да заплати в полза на държавата сумата от 163.99 /сто шестдесет и три лева и деветдесет и девет стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 908/2017 г. на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъдат внесени по сметка на ОД на МВР, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.  

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 2834/2017 г. по описа на ШРС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.