Мотиви към решение по АНД № 2214 по описа за 2017г. на ШРС

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Ш. Д.И.- обвиняем по Бързо производство №1108/2017г. по описа на РУ -гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343в, ал.3, вр. с ал.1 от НК; извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че от деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично и с  процесуален представител, който изразява съгласие с предложението на прокуратурата. Представител на ШРП поддържа предложението и моли съда да наложи на обвиняемия административно наказание около минималния размер, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по Бързо производство №1108/2017г. по описа на РУ -гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият бил правоспособен водач на МПС, но поради нарушение на чл.157, ал.8 от ЗДП му била наложена санкция „временно отнемане на СУМПС до заплащане на дължимата глоба“. Санкцията била наложена със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №16-0280-000252/28.12.2016г. на началника на РУ Каолиново към ОДМВР-Шумен, като била връчена лично на обвиняемия на 22.02.2017г. Въпреки наложената принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС обаче обв.И. продължил да управлява автомобил. На 14.09.2017г. около 18,07ч. същият отново управлявал лек автомобил марка “Пежо 206” с ДК№ Н 3066 ВА по ул.“Преспа“ в гр.Шумен. В близост до ЖП-прелез на посочената улица И. бил спрян за проверка от служители на РУ-Шумен, в хода на която изложените обстоятелства били установени и на обвиняемия бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №64846/14.09.2017г., подписан от него без възражения.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, а именно същият е управлявал моторно превозно средство в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС, наложена със Заповед за прилагане на ПАМ №16-0280-000252/28.12.2016г. на началника на РУ Каолиново към ОДМВР-Шумен. В хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха представени доказателства, оборващи така установената фактическа обстановка.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 200 до 1000 лева

-обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер, видно от приложеното свидетелство за съдимост и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78  от НК

-от престъплението не са настъпили имуществени вреди

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства липсата предходна съдимост и на други противообществени прояви,  както и на настъпили вредни последици, младежката възраст на извършителя и оказаното съдействие на досъдебното производство, а като отегчаващи – завишената склонност на обвиняемия към нарушаване на нормите, осигуряващи безопасността на движение по пътищата (с оглед наличието на множество влезли в сила наказателни постановления за различни нарушения на ЗДП). Предвид изложеното съдът намира, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите обстоятелства, в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1000 лева.

 

Водим от горното съдът постанови решението си.                                                                  

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :