Мотиви към решение по АНД № 2380 по описа за 2017г. на ШРС

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Р.И. С.- обвиняема по Досъдебно производство №956/2017г. по описа на РУ -гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343в, ал.3, вр. с ал.1 от НК; извършителката не е осъждана за престъпление от общ характер и не е била освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, както и че от деянието не са причинени имуществени щети.

В съдебно заседание обвиняемата, редовно призована, се явява лично и с  процесуален представител, който изразява съгласие с предложението на прокуратурата. Представител на ШРП поддържа предложението и моли съда да наложи на обвиняемата административно наказание около минималния размер, предвиден в закона.

От приложените по делото писмени доказателства (по Досъдебно производство №956/2017г. по описа на РУ -гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемата била правоспособен водач на МПС, но поради незаплащане на дължими глоби, наложени за нарушения на ЗДП, ѝ била наложена санкция „временно отнемане на СУМПС до заплащане на дължимата глоба“. Санкцията била наложена със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №17-0869-000368/28.04.2017г. на началник група към ОДМВР-Шумен, сектор „Пътна полиция“-Шумен, като била връчена лично на обвиняемата на 21.07.2017г. Въпреки наложената принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС обаче обв.С. продължила да управлява автомобил. На 28.07.2017г. около 21,45ч. същата отново управлявала лек автомобил марка “Фолксваген Голф” с ДК№ Н 0888 ВС по ул.“Ген. Скобелев“ в гр.Шумен. В близост до бензиностанция „Петрол“ на посочената улица С. била спряна за проверка от служители на РУ-Шумен, в хода на която изложените обстоятелства били установени и на обвиняемата бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №064493/28.07.2017г., подписан от нея без възражения.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемата не бяха представени доказателства, оборващи така установената фактическа обстановка.

Въз основа изложената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемата е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, а именно същата е управлявала моторно превозно средство в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС, наложена със Заповед за прилагане на ПАМ №17-0869-000368/28.04.2017г. на началник група към ОДМВР-Шумен, сектор „Пътна полиция“-Шумен. Към момента на деянието не е бил изтекъл срокът за обжалване на посочената заповед, но по силата на чл.172, ал.6 от ЗДП подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка, при което обвиняемата е била задължена да съобразява поведението си със заповедта.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемата от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 200 до 1000 лева

-обвиняемата не е осъждана за престъпление от общ характер, видно от приложеното свидетелство за съдимост и не е освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл.78  от НК

-от престъплението не са настъпили имуществени вреди

При определяне на наказанието съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства липсата на предходна съдимост и на други противообществени прояви,  както и на настъпили вредни последици, а също и оказаното съдействие на досъдебното производство, а като отегчаващи – завишената склонност на обвиняемата към нарушаване на нормите, осигуряващи безопасността на движение по пътищата (с оглед наличието на наложени глоби за различни нарушения на ЗДП). Предвид изложеното и с оглед невисоката обществена опасност на обвиняемата съдът намира, че наказанието следва да бъде определено при превес на смекчаващите обстоятелства, в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1000 лева.

 

Водим от горното съдът постанови решението си.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :