Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

973/22.12.2017г. , гр. Шумен

Шуменски районен съд, в открито заседание на седми декември ,    през две хиляди и седемнадесета   година, в състав:  

              Съдия: Зара Иванова

при секретаря А.П.   , като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. № 3206 по описа за 2011 година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство за съдебна делба във фазата на извършването.

 

С влязло в сила Решение №686/07.08.2012г.  , постановено по настоящото дело е допусната съдебна  делба между А.Д.Н.,  ЕГН:********** *** и Г.Д.К., ЕГН:********** ***  , на следния недвижим имот:  втори жилищен етаж от масивна жилищна сграда, със самостоятелен вход и коридор, състоящ се от четири стаи, хол, кухня, кухненски бокс, две бани, две тоалетни, килер с идентификатор ***, построен в парцел ***, в кв.*** с площ 595кв.м. по плана на гр.Шумен, с административен адрес гр.Шумен, ул.”****” самостоятелен обект с идентификатор № *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, общ. Шумен, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: няма, под обекта: ***, над обекта- няма, при следните квоти : ½ид.ч. за А.Д.Н.,  ЕГН:********** и  ½ ид.ч.  за  Г.Д.К., ЕГН:**********.По делото е назначена съдебно –техническа експертиза , от чието заключение , прието от съда като обективно и компетентно дадено , се установява , че допуснатият до делба недвижим имот  е неподеляем реално , съобразно квотите на съделителите . Пазарната цена на имота , според вещото лице е в размер на 60 166  лева . Предвид изложеното , а именно констатираната неподеляемост на имота , съдът намира , че извършването на делбата следва да бъде осъществено  по реда на чл.348 от ГПК  – чрез изнасяне на публична продан . 

             Съобразно дяловете от съсобствеността си върху имота , съделителите  следва да бъдат осъдени да заплатят държавна такса по 1 203,32  ( хиляда двеста и два лева и тридесет и две ст. ) лева.

            От ищеца е направено искане за присъждане на извършените деловодни разноски . Същото се явява неоснователно само относно присъждане на половината от платената сума за вписване на исковата молба или 6,50 лева . В останалата част , относно платеното адвокатско възнаграждение и възнаграждението на ВЛ по СТЕ , молбата е неоснователна защото според чл. 355 ГПК страните заплащат разноски съобразно стойността на дяловете им. Разноските включват заплатените такси за свидетели, вещи лица, снабдяване с писмени доказателства и др. съдопроизводствени действия по повод ликвидиране на съсобствеността. Правилата за присъждане разноски по чл. 78 ГПК, които включват и възнаграждение за един адвокат, намират приложение в делбеното производство само във връзка с предявени претенции по сметки. В случая претенции по сметки не са заявени , ето защо не е налице основание за приложение на чл.78 , ал.1 от ГПК . По отношение на възнаграждението  на ВЛ по СТЕ , всяка от страните е платила сума , съобразно дела си от съсобственост или по равно , поради което  ответникът не дължи възстановяване на платеното от ищеца .

Водим от горното, съдът  

Р         Е         Ш         И  :

 

На основание , чл.348 от ГПК , ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН  , допуснатият до делба  между А.Д.Н.,  ЕГН:********** *** и Г.Д.К., ЕГН:********** *** ,  недвижим имот , представляващ : втори жилищен етаж от масивна жилищна сграда, със самостоятелен вход и коридор, състоящ се от четири стаи, хол, кухня, кухненски бокс, две бани, две тоалетни, килер с идентификатор ***, построен в парцел ***, в кв.***, с площ 595кв.м. по плана на гр.Шумен, с административен адрес гр.Шумен, ул.”****” самостоятелен обект с идентификатор № *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, общ. Шумен, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж: няма, под обекта: ***, над обекта- няма,

при следните квоти :

½ид.ч. за А.Д.Н.,  ЕГН:********** и 

½ ид.ч.  за  Г.Д.К., ЕГН:**********.

 

ОСЪЖДА  А.Д.Н.,  ЕГН:********** да заплати в полза на ВСС ,  по сметка на ШРС , сумата 1 203,32 ( хиляда двеста и три лева и тридесет и две ст.) лева – представляваща държавна такса върху стойността на дела и от допуснатия до делба имот .

ОСЪЖДА  Г.Д.К., ЕГН:********** да заплати в полза на ВСС ,  по сметка на ШРС , сумата 1 203,32 ( хиляда двеста и три лева и тридесет и две ст.) лева – представляваща държавна такса върху стойността на дела и от допуснатия до делба имот .

ОСЪЖДА  Г.Д.К., ЕГН:**********  да заплати на А.Д.Н.,  ЕГН:********** , сумата от 6,50 (шест лева и петдесет ст.) лева – деловодни разноски , представляващи половината от заплатената такса за вписване на исковата молба .

 

 

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.  

СЪДИЯ: