Р Е Ш Е Н И Е  

 

166/13.3.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание, на двадесет и втори февруари две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: Л. Григорова  

          при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр. д.№3052 по описа за 2015 год. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

          Производство за делба на недвижим имот във втора фаза.

С решение по настоящото дело РС Шумен е допуснал да се извърши съдебна делба между страните на следния недвижим имот: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № ***/, с площ 1005 кв.м. /хиляда и пет кв.м./, извън строителните граници на гр. Шумен, местност „П.“, землище - гр. Шумен, при граници и съседи: ПИ ***, при следните квоти за страните: 1/3 ид. ч. за Е.И.М., ЕГН **********,  1/3 ид. ч. за М.Т.Г., ЕГН ********** и 1/3 ид.ч. за П.И.И., ЕГН **********.

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: До делба при горепосочените делбени квоти за съделителите е допуснат процесният недвижим имот. Видно от заключението на съдебно-техническата експертиза, прието от съда като компетентно и обективно дадено, и неоспорено от страните, допуснатият до делба недвижим имот е неподеляем съобразно квотите на страните и действащата нормативна уредба. Според същото заключение пазарната стойност на имота се равнява на сума от 10 400.00 лв.

Съгласно разпоредбата на чл.348 от ГПК, когато някой имот е неподеляем и не може да бъде поставен в един от дяловете, съдът постановява той да бъде изнесен на публична продан. Страните в делбата могат да участват при наддаването в публичната продан. В разглеждания случай, законът не предвижда възможност единственият делбен имот да се поставя в дял на един от съделителите, като останалите получат дела си в пари, т.е. липсва такъв способ за делба. Единствената възможност в разглежданата хипотеза е имотът да се изнесе на публична продан, като вече в изпълнителното производство се дава право на всяка една от страните да участва в наддаването и да изкупи същия. Ето защо заключава, че делбеният имот следва да бъде изнесен на публична продан, а страните да се удовлетворят от реализираната при продажбата парична сума, респ. придобият същия в инициираното изпълнително производство.

          Страните следва да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете си, както следва: Е.И.М., ЕГН **********, в размер на 138, 67 лева, М.Т.Г., ЕГН **********, в размер на 138, 67 лева и П.И.И., в размер на 138, 67 лева.

 

                    Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

          На основание чл.348 от ГПК ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот: ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № ***, с площ 1005 кв.м. /хиляда и пет кв.м./, извън строителните граници на гр. Шумен, местност „П.“, землище - гр. Шумен, при граници и съседи: ПИ ***, на стойност 10 400.00 лв. /десет хиляди и четиристотин лева/.

След извършване на публичната продан получените суми да се разпределят между съделителите при следните квоти: 1/3 ид. ч. за Е.И.М., ЕГН **********,  1/3 ид. ч. за М.Т.Г., ЕГН ********** и 1/3 ид.ч. за П.И.И., ЕГН **********.

ОСЪЖДА страните да заплатят в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, държавна такса върху стойността на дяловете си както следва: Е.И.М., ЕГН **********, с адрес: ***- да заплати сума в размер на 138, 67 лева /сто тридесет и осем лева и шестдесет и седем стотинки/, М.Т.Г., ЕГН **********, с адрес: ***- да заплати сума в размер на 138, 67 лева /сто тридесет и осем лева и шестдесет и седем стотинки/ и П.И.И., ЕГН **********,*** да заплати сума в размер на 138, 67 лева /сто тридесет и осем лева и шестдесет и седем стотинки/.

 Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр. Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: