Р Е Ш Е Н И Е

 

Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на тридесети ноември през две хиляди и седемнадесета година в състав:РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

            при секретаря А.П., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3110 по описа за 2015 год. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

            Производство за делба на недвижим имот във втора фаза.

            С решение по настоящото дело ШРС е допуснал да се извърши съдебна делба между страните, на следния недвижим имот: Апартамент № *** /***/, с идентификатор № *** по кадастралната карта на гр. Шумен, община Шумен, област Шумен, находящ се на IV /четвърти/ етаж, вх.З /трети/ в ЕЖБ - ***, построена върху държавен УПИ III - трети в квартал 299 /двеста деветдесет и девети/ по плана на гр. Шумен, община Шумен, област Шумен, ул. „***” № ***/, състоящ се от три стаи и кухня, с площ от 77.48 кв.м, /седемдесет и седем квадратни метра и четиридесет и осем квадратни дециметра/, при граници: от изток и запад - двор, от север - ап.26, от юг - стълбище, общ коридор и ап.39, отгоре - пети етаж, отдолу - трети етаж, заедно с изба № 9 /девет/ с площ от 5.74 кв.м. /пет квадратни метра и седемдесет и четири квадратни дециметра/, при граници: от изток- двор, от запад- общ коридор, от север- изба 10 и двор, от юг- изба 8, отгоре- първи етаж, отдолу- земя, заедно с 1 654/100 000 ид.ч. /хиляда шестстотин петдесет и четири стохилядни идеални части/ от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото от 4 396 кв.м. /четири хиляди триста деветдесет и шест квадратни метра/, при граници: от изток- улица „***”, от запад- УПИ II- *** и бул. „***”, от север- ул. „***”, от юг- УПИ II, XII- 5168, XI– 5169, при квоти между съделителите, както следва: 1/2 ид.ч. за М.Г.Г., ЕГН ********** и 1/2  ид.ч.  за  Т.И.В., ЕГН **********.

            От събраните по делото, преценени по отделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: До делба при горепосочените делбени квоти за съделителите е допуснат процесният недвижим имот. Видно от заключението на съдебно-техническата експертиза, прието от съда като компетентно и обективно дадено, имотът е неподеляем съобразно квотите на страните и разпоредбите на ЗУТ, като стойността му възлиза на 56 627лв. Нито една от страните по делото не е направила искане за възлагане на имота в преклузивния срок по чл.288 ал.5 от ГПК и предвид обстоятелството, че процесното жилище не може да бъде възложено в дял на някой от съделителите, то същото следва да бъде изнесено на публична продан, а страните да се удовлетворят от реализираната при продажбата пазарна цена.

            Страните следва да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете си, в размер на по 1132,54 лева всеки.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

            На основание чл.288, ал.1 от ГПК ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот: Апартамент № *** /***, с идентификатор № *** по кадастралната карта на гр. Шумен, община Шумен, област Шумен, находящ се на IV /четвърти/ етаж, вх.З /трети/ в ЕЖБ - ***, построена върху държавен УПИ III - трети в квартал 299 /двеста деветдесет и девети/ по плана на гр. Шумен, община Шумен, област Шумен, ул. „***” № ***, състоящ се от три стаи и кухня, с площ от 77.48 кв.м, /седемдесет и седем квадратни метра и четиридесет и осем квадратни дециметра/, при граници: от изток и запад - двор, от север - ап.26, от юг - стълбище, общ коридор и ап.39, отгоре - пети етаж, отдолу - трети етаж, заедно с изба № 9 /девет/ с площ от 5.74 кв.м. /пет квадратни метра и седемдесет и четири квадратни дециметра/, при граници: от изток- двор, от запад- общ коридор, от север- изба 10 и двор, от юг- изба 8, отгоре- първи етаж, отдолу- земя, заедно с 1 654/100 000 ид.ч. /хиляда шестстотин петдесет и четири стохилядни идеални части/ от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото от 4 396 кв.м. /четири хиляди триста деветдесет и шест квадратни метра/, при граници: от изток- улица „***”, от запад- УПИ II- *** и бул. „***”, от север- ул. „***”, от юг- УПИ II, XII- 5168, XI– 5169,  на стойност 56 627 лева /петдесет и шест хиляди шестстотин двадесет и седем лева/.

            След извършване на публичната продан получените суми да се разпределят между съделителите при следните квоти: 1/2 ид.ч. за М.Г.Г., ЕГН ********** и 1/2  ид.ч.  за  Т.И.В., ЕГН **********.

 

            ОСЪЖДА страните да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете си както следва: М.Г.Г., ЕГН ********** в размер на 1 132,54 лв./хиляда сто тридесет и два лева и петдесет и четири стотинки/ и Т.И.В., ЕГН ********** в размер на 1 132,54 лв./хиляда сто тридесет и два лева и петдесет и четири стотинки/ .

 

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: