Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. Шумен  26.05.2017г.  

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА  

        

       Шуменски районен  съд,  в  публичното заседание  на осемнадесети май през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                                                                        СЪДИЯ: Бистра Бойн

 при  секретаря  М.Н., като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №3069 по описа за 2016г., за да се произнесе взе предвид следното:

        Настоящото производство и образувано въз основа на субективно съединени искове предявени от М.Х.Н. с ЕГН: **********, В.Т.С. с ЕГН: ********** и С.К.Й. с ЕГН: ********** срещу Л.Е.С. с ЕГН: ********** с правно основание чл.124 ал.1 от ГПК, с искане да бъде установено от съда по отношение на ответницата, че ищците са собственици на 54,97кв.м., представляващи прилежащ терен към сгради, построени в дворно място, което цялото било тяхна собственост, намиращ се в гр.Шумен, ул.***, с идентификатор №*** с площ 406кв.м. Предявява се акцесорна претенция по чл.537 ал.2 от ГПК за частична отмяна на Нотариален акт, с който е признато право на собственост на ответницата, в частта относно 54,97кв.м., представляващи прилежащ терен към сгради и земя за достъп до сградите от улицата, находящ се в източната част на дворното място. Ищците твърдят, че са собственици на имота по силата на наследствено правоприемство, покупко-продажба и дарение. Твърдят, че ответницата никога не е притежавала право на собственост по отношение на дворното място, а само на сграда, построена в него, но се е снабдила с Нотариален акт, в който е отразена собствеността на 54,97кв. прилежащ терен.  Съобразно указания на съда, депозират допълнителна искова молба, с която уточняват акцесорната претенция за отмяна на Нотариален акт.

         На основание чл.131 ал.1 от ГПК, на ответника е изпратен препис от исковата молба и доказателствата, като й е предоставен едномесечен срок за отговор. Във  визирания срок  ответницата  депозира отговор, в който прави признание на исковете, като сочи, че никога не е оспорвала правото на собственост на ищците. Признанието се поддържа в съдебно заседание, като единствения спорен момент между страните, пречка за сключване на съдебна спогодба, е присъждането на разноските.

         Съдът намира, че са налице предпоставките за постановяване на решение при признание на иска, на осн.чл.237 от ГПК, като в мотивите си съдът е достатъчно да укаже, че решението се основава на признанието на иска. Безспорно е установено, че с оглед на събраните доказателства, че ищците са собственици на недвижим имот с идентификатор № ***, представляващ дворно място, намиращо се в гр.Шумен с административен адрес ул.***, за което няма спор между страните. По отношение на част от дворното място- 54,97 кв.м. и земя за достъп от улицата до сградите, на 26.05.2015г. по обстоятелствена проверка, ответницата се снабдила с констативен Нотариален акт за собственост № *** том ***рег.№ ***, н.д.№*** от 2015г., поправен с Нотариален акт № *** том.*** рег.№*** н.д.***от 2015г.            

           С оглед основателността на иска по чл.124 ал.1 от ГПК и функционалната му връзка с претенцията по чл.537 ал.2 от ГПК за частична отмяна на Нотариалените актове, удостоверяващи право на собственост на ответницата, съставени от нотариус М., следва последната да бъде уважена.

          На основание чл.78 ал.1 от ГПК, ответникът дължи на ищците направените деловодни разноски в размер на 540.00лева, съобразно представения списък на разноските. Не е основателно твърдението, че ответницата не е дала повод за завеждане на исковете, доколкото не се спори между страните, че ищците са собственици на процесната част от имота.

            Водим от горното, съдът  

                                                        Р   Е  Ш  И:  

        

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, на основание чл.124 ал.1 от ГПК, по отношение на Л.Е.С. с ЕГН: ********** ***, че М.Х.Н. с ЕГН:********** ***, В.Т.С. с ЕГН: ********** от гр.София, кв.*** и С.К.Й. с ЕГН: ********** *** са собственици на 54,97кв.м., прилежащ терен към съществуващи сгради и земя за достъп от улицата до сградите, част от недвижим имот, намиращ се в гр.Шумен, ул.“***, с идентификатор №*** с обща площ 406кв.м.

 

ОТМЕНЯ на основание чл.537 ал.2 от ГПК, Нотариален акт за собственост № *** том *** рег.№ ***, н.д.№*** от 2015г. и Нотариален акт за поправка на Нотариален акт *** том.*** рег.№*** н.д.*** от 2015г. на Нотариус М. с рег. №*** и с район на действие ШРС в частта му, с която е признато право на собственост на ответницата Л.Е.С. с ЕГН: ********** върху 54,97кв.м., съставляващи прилежащ терен към съществуващи сгради, необходима земя за използване на постройките, според тяхното предназначение /чл.64 от ЗС/ и земя за достъп до сградите от улицата, находящ се в източната част на дворно място- недвижим имот, намиращ се в гр.Шумен, ул.“***, с идентификатор №*** с обща площ 406кв.м.

 

Осъжда Л.Е.С. с ЕГН: ********** да заплати на М.Х.Н. с ЕГН:**********, В.Т.С. с ЕГН: ********** и С.К.Й. с ЕГН: ********** направените от тях деловодни разноски в размер на 540.00лева /петстотин и четиридесет лева/.

 

 

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в 2-седмичен срок от съобщаването му на страните.

 

СЪДИЯ :