Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

248/24.4.2017г. , гр. Шумен

Шуменски районен съд, в открито заседание на двадесет и трети март  ,     през две хиляди и седемнадесета       година, в състав:  

              Съдията: Зара Иванова

при секретаря  А.П. ,  като разгледа докладваното от районния съдия  гр.д.  №3173  по  описа  за  2016 година,  за  да  се  произнесе взе предвид следното:  

Производство по съдебна делба, във фазата на допускане.

Депозирана е искова молба от А.Р.А. , ЕГН:********** , адрес ***  и Е.Р. И.. , ЕГН:********** , адрес ***  , съдебен адрес *** , офис 1 срещу Е.К.Г. , ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес *** , в която посочват , че са наследници  на Р.А.И. ЕГН **********, починал на 30.08.2003г. Ответникът бил наследник на Ж.Т.И. ЕГН ********** -съпруга на наследодателя им, починала на 18.10.2015г. През 1984 г. видно от приложения Договор за покупко-продажба на жилище, баща им Р.А.И., който по това  време  бил в брак с Ж., закупили апартамент в град Шумен, ул. ,***, който по действащата в момента КК, представлявал Самостоятелен обект в сграда с идентификатор *** по КК на град Шумен, с адрес: град Шумен, ул. ***, който се намирал в сграда №2, разположена в ПИ с идентификатор ***, с предназначение- жилище, апартамент, на едно ниво, с площ от 44,56 кв.м. при съседни самостоятелни обекти: на същия етаж -***, под обекта- няма, пад обекта - ***. До смъртта си Ж. обитавала жилището и страните били в добри отношения и никога не били имали спор за собствеността.. След смъртта й ищците заявяват, че с  ответника се явяват съсобственици на имота. От месец август 2016 г. и до момента направили многобройни  опити с ответника да уредят собствеността  в имота доброволно, телефонни разговори, а също така и писмено, но  ответникът не се ангажирал със срок и непрекъснато отлагал във времето прекратяването на съсобствеността им. Ищците претендират прекратяване на съсобствеността  между тях на гореописания недвижим имот при квоти 1/6 ид.ч. на А.Р.А., 1/6 ид.ч.  за Е.Р.А. и 4/6 ид.ч. за Е.К.Г..

Ответникът признава иска , като заявява , че делбата следва да бъде допусната при посочените в исковата молба дялове .

След като се запозна с изложените становища и събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното  :

Имотът предмет на делбата е придобит на името на  наследодателя  на ищците  Р.А.И. ЕГН **********,  със Договор за покупко-продажба  на жилище , сключен по реда на чл.117 от ЗТСУ . Видно от Удостоверение изх.№42-010/10.02.2017г.  на Община Шумен ,  купувачът е бил в брак с наследодателя на ответника - Ж.Т.И. ЕГН ********** .  Наследодателят на ищците е починал 30.08.2003г. и видно от Удостоверение за наследници изх.№3178/18.08.2016г. е оставил наследници децата си А.Р.А. ,  Е.Р. И. и съпругата си Ж.Т.И. , които на основание чл.5 и чл.9 от ЗН са наследили равни дялове от неговата ½ ид.ч. или  децата са получили по 1/6  ид.ч. , а съпругата общо 4/6   ид.ч.  След нейната смърт на 18.10.2015г.   , съгласно посоченото удостоверение за наследници , тя е оставила като единствен наследник ответника – неин син , който е придобил 4/6 ид.ч. от имота .

Предвид посоченото искът се явява изцяло основателен и следва да бъде уважен.  

По изложените съображения, съдът

Р            Е             Ш            И  :

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА между А.Р.А. , ЕГН:********** , адрес ***   , Е.Р. И. , ЕГН:********** , адрес ***  , съдебен адрес *** , и Е.К.Г. , ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес ***, следният недвижим имот :

Самостоятелен обект в сграда с идентификатор *** по КК на град Шумен, с адрес: град Шумен, ул. ***, който се намира в сграда №2, разположена в ПИ с идентификатор *** с предназначение- жилище, апартамент, на едно ниво, с площ от 44,56 кв.м. при съседни самостоятелни обекти: на същия етаж - ***, под обекта- няма, пад обекта -***.

При дялове :

по 1/6  (една втора )ид.ч. за А.Р.А. , ЕГН:********** и Е.Р. И. , ЕГН:**********

и 4/6 (четири шести ) ид.ч. за Е.К.Г. , ЕГН:********** .

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от съобщаването му на страните.

 

СЪДИЯ: