Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

158/9.3.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на шести март 2017 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3277/2016г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен иск, с правно основание чл. 60 ЗК.

Искова молба от Д.Д. Ж., ЕГН : **********, с адрес *** срещу Кооперация „Шуменска заря“, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. ***, с посочено правно основание чл. 60 от ЗК.

Ищцата сочи, че била член-кооператор на ответната кооперация, която въпреки писмено отправено искане не и предоставила информация и сведения от значение за нейни и на кооперацията интереси. Иска осъждане на ответника да и предостави информация за изплатените от кооперацията суми на лицето П. Г. Й., ЕГН : **********, за всеки от месеците през периода 24.06.2014г. – 30.11.2016г., както и информация за платените от кооперацията суми за адвокатски и юридически услуги за периода 24.06.2014г. – 30.11.2016г.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Счита иска недопустим и неоснователен, като иска отхвърлянето му. Твърди, че ищцата нямала интерес да иска информация от кооперацията, а исканата била публична.

В открито съдебно заседание, страните редовно призовани, чрез представители, поддържат заявеното в исковата молба и отговора

 

Така предявената молба се явява допустима, разгледана по същество е  основателна, по следните съображения :

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното:

 

С влязло в сила /01.12.2016г./ решение по ТД № 376/2014г., по описа на ШОС, ищцата е призната за член-кооператор на ответната кооперация. Със заявление от 05.12.2016г. поискала информация от ответника за изплатените от кооперацията суми на лицето П. Г. Й., ЕГН : **********, за всеки от месеците през периода 24.06.2014г. – 30.11.2016г., както и информация за платените от кооперацията суми за адвокатски и юридически услуги за периода 24.06.2014г. – 30.11.2016г., каквато не получила.

Така установената фактическа обстановка сочи наличието на всички предпоставки за основателност на предявения иск, а именно – накърнено е право на член-кооператор, на информация, по въпроси засягащи негови и на кооперацията интереси, съответно неоснователност на ответните възражения.

Възможността за принудително изпълнение на решение не е предпоставка за допустимост на иск. Чл. 526 и 527 ГПК предвиждат способи за изпълнение на притезания за действия на длъжника.

Няма отношение към правото на информация от кога член кооператора е такъв – нито в закона /чл. 9, ал. 1, т. 4 ат ЗК/, нито в устава на ответната кооперация /чл. 7, ал. 2, т. 5/ се срещат ограничения в подобна насока, отделно от това споменатото решение няма конститутивно действие, а установително, тоест ищцата е била член на кооперацията и преди воденето и по време на процес за установяване този факт. Интересът и от получаване на исканата финансова информация е свързан с много от членствените права на ищцата – получаване на дивидент; контрол над неправилни решения на управителни органи и други, като същевременно за реализиране на правото, не е нужно да са изпълнени всички задължения на член-кооператора. За неизпълнението им, както закона, така и устава, предвиждат дисциплинарни мерки, включително и прекратяване на членството, но не и невъзможност за упражняване на членствени права. Исканата информация трудно би могла да бъде извлечена, дори при наличието на специални познания от годишните финансови отчети на кооперацията. Последните представят обобщена информация, а и въобще няма данни по делото съставяни и публикувани ли са.  

Изложеното налага уважаване на предявеният иск.

На основание чл. 78, ал. 1, ответникът следва да заплати на ищеца направените разноски на настоящата инстанция, в размер на 880 лева.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът

Р Е Ш И :  

 

ОСЪЖДА Кооперация „Шуменска заря“, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. ***, да предостави на Д.Д. Ж., ЕГН : **********, с адрес ***, информация в писмен вид, за изплатените от кооперацията суми на лицето П. Г. Й., ЕГН : **********, за всеки от месеците през периода 24.06.2014г. – 30.11.2016г., както и за платените от кооперацията суми за адвокатски и юридически услуги за периода 24.06.2014г. – 30.11.2016г..

 

ОСЪЖДА Кооперация „Шуменска заря“, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – гр. Шумен, ул. ***, да заплати на Д.Д. Ж., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 880 лева, представляващи направените по делото разноски, на настоящата инстанция.

 

Решението подлежи на  обжалване, пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: