Р Е Ш Е Н И Е

 

24/17.1.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, девети състав, в публично заседание проведено на седемнадесети януари, две хиляди и седемнадесета година, в състав: 

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 3290/2016 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 12 и сл. Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Образувано по молба от М.С.И., срещу И.С.М.. Твърди, че с ответникът са в родствени връзки – брат на молителката, който упражнявал спрямо нея и родителите им актове на домашно насилие, като последния бил около 21.00 ч. на 24.12.2016 г., когато в обитаваното от родителите им жилище на адрес: гр. Шумен, ***, в нетрезво състояние отправял обиди и оскърбителни реплики и заплахи за физическа саморазправа, отправил закана за убийство. Иска се издаване на заповед за защита, като спрямо ответникът бъдат наложени следните мерки за защита:

1) да бъде задължен да се въздържа от извършване на насилие срещу молителката – мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН;

2) да бъде забранено на ответника да се доближава до молителката, обитаваното от нея жилище находящо се в гр. Шумен, ***, както и местата за социални контакти и отдих - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН.

3) да бъде задължен да се въздържа от извършване на насилие срещу родителите на молителката – мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН;

4) да бъде забранено на ответника да се доближава жилището на родителите на молителката, находящо се в гр. Шумен, ***, както и местата за социални контакти и отдих - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН.

От страна на ответника писмен отговор не е подаден.

В съдебно заседание страните не се явяват и не се представляват.

Настоящият състав на ШРС намира за установено от фактическа страна следното:

От приетите по делото писмени доказателства се установява, че страните са лица които се намират в родствена връзка по права линия – ответникът е брат на молителката.

Съгласно писмо рег. №172900-148/05.01.2017 г., по описа на РПУ – Шумен, се установява, че на 24.12.2016 г. около 19.15 часа от екип служители на полицейското управление е реагирано на сигнал при битов скандал между родителите на молителката и ответника, живущи на адрес: гр. Шумен, ***, като на ответника е съставен предупредителен протокол, на основание чл. 65 ЗМВР. Тази фактическа обстановка се подкрепа и от Декларация от 29.12.2015 г. по чл. 9, ал. 3 ЗЗДН, в която се съдържа описание на част от конкретните действия, извършени на 24.12.2016 г.. Съгласно отразеното в нея около 21.00 часа на 24.12.2016 г., в обитаваното родителите на молителката жилище ответникът в нетрезво състояние чупи стъклото на вратата на хола и кухнята, телевизора и други неща, отправя обиди и оскърбителни реплики и заплахи за физическа саморазправа, както и отправя закана за убийство към молителката и нейните деца. Същите заплахи отправя и към родителите на молителката. В тази част Декларацията се ползва с обвързваща съда доказателствена сила, която следва да бъде опровергана с провеждане на насрещно главно доказване от ответната страна, което в случая не е налице и следва да бъде ценена като годно доказателствено средство, на основание чл. 13, ал. 2, т. 3 ЗЗДН.

При така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Молбата е с правно основание чл. 8, т. 2 вр. чл. 5, ал. 1, т. 1 и т. 3 ЗЗДН – подадена е както лично, така и като лице, което е в родство по права линия с пострадало лице. Молбата е подадена в законоустановения срок по чл. 10, ал. 1 ЗЗДН и е срещу надлежен ответник, по смисъла на чл. 3, т. 5 ЗЗДН – лице, с което молителят се намира в родствена връзка по права линия – сестра. Тъй като производството е ограничено от едномесечния срок по чл. 10, ал. 1 ЗЗДН, молбата за защитата се разглежда относно конкретизирания акт на насилие от 24.12.2017 г., а всичко останало се отчита от съда като съпътстващи факти и обстоятелства.

Молбата съдържа законово определените в чл. 9, ал. 1 ЗЗДН реквизити и е процесуално допустима, а от изложеното по – горе се налага извода, че е и основателна. Съгласно чл. 2 ЗЗДН домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. С оглед установеното от фактическа и правна страна, съдът приема, че по отношение на молителката и нейните родители на 24.12.2016 г., от ответника е извършен такъв акт на насилие. Действията на ответника съдът квалифицира, като физическо насилие - по смисъла на чл. 2, ал. 1, предл. 1 ЗЗДН. Съдът намира поведението на ответника за недопустимо от гледна точка на общуване между роднини.

Предвид приетия за установен факт на упражнен акт на домашно насилие спрямо молителката и нейните родители на 24.12.2016 г., съдът счита, че спрямо упражнилия това насилие следва да бъдат наложени мерките за защита, предвидени в закона. С оглед тежестта на извършените действия на насилие съдът счита, че подходящи мерки на закрила са:

1/ответникът да бъде задължен да се въздържа от извършване на насилие срещу молителката и нейните родители – мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН

2/да бъде забранено на ответника да се доближава до молителката, до местата за социални контакти и месторабота, както и до родителите на молителката, както и местата за социални контакти и отдих - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН. Срокът, за който се налага втората мярка следва да бъде определен на минимално предвидения в закона от три месеца, считано от датата на постановяване на съдебното решение, с оглед чл. 5, ал. 2 ЗЗДН. Съдът намери, че изброените мерки за защита ще имат максимален предупредително-възпиращ ефект, под угрозата при неизпълнението им да бъдат предприети спрямо ответника действия от страна на полицията и прокурора, а налагането им за срок от три месеца ще даде възможност на страните да преодолеят различията си.

Съдът, като съобрази липсата на представени доказателства за доходи на ответника, прецени, че на същия следва да бъде наложена глоба в минимален размер от 200 лв., като мярка адекватна на извършеното деяние, на осн. чл. 5, ал. 4 ЗЗДН.

Относно разноските по делото:

При този изход на спора в тежест на ответника следва да бъде присъдено задължението за плащане, по сметка на ШРС, дължимата за производството държавна такса в размер на 25 лева, на основание чл. 11, ал. 2 ЗЗДН вр. чл. 16 ТДТ по ГПК.

Мотивиран от горното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И:

 

Налага на И.С.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, мерки за защита срещу домашно насилие по молбата на М.С.И., с ЕГН ********** и адрес: ***, на осн. чл. 5, ал. 1 ЗЗДН, както следва:

Задължава И.С.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, да се въздържа от упражняване на домашно насилие спрямо М.С.И., с ЕГН ********** и адрес: ***, на осн. чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН.

Забранява на И.С.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, да се доближава до М.С.И. с ЕГН **********, и нейното жилище на адрес: ***, както и местата за социални контакти и месторабота - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3, за срок от три месеца, на основание чл. 5, ал. 2 ЗЗДН.

Забранява на И.С.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, да се доближава до родителите на М.С.И. с ЕГН **********, и тяхното жилище на адрес: ***, както и местата за социални контакти и отдих - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3, за срок от три месеца, на основание чл. 5, ал. 2 ЗЗДН.

Налага на И.С.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, глоба, в размер на 200.00 (двеста) лева, в полза на Държавата, на основание чл. 5, ал. 4 ЗЗДН.

Осъжда И.С.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плати държавна такса в размер на 25.00 (двадесет и пет) лева по сметка на ШРС, на осн. чл. 16 от Тарифата за държавните такси, които се събират по ГПК вр. чл. 11, ал. 2 ЗЗДН

Осъжда И.С.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плати на М. Ю. С. Р., с ЕГН ********** и адрес: ***, разноски по производството в размер на 400 лв. за платено адвокатско възнаграждение, на осн. чл. 78, ал. 1 ГПК.

Да се издаде заповед за наложените мерки за защита по чл. 15 ЗЗДН, която подлежи на незабавно изпълнение.

Предупреждава И.С.М., с ЕГН ********** и адрес: ***, на основание чл. 16, ал. 2 ЗЗДН, че за изпълнението на наложените мерки следят Полицейските органи, като при неизпълнение на заповедта ще бъде задържан на осн. чл. 21, ал. 3 ЗЗДН и незабавно ще бъдат уведомени органите на прокуратурата.

Заповедта да се изпълни от полицейските органи по местоживеене на ответника на основание чл. 21, ал. 1 ЗЗДН, като им указва да следят за изпълнението.

Преписи от настоящото решение и от издадената заповед да се връчат на страните и да се изпратят служебно на РПУ по настоящия адрес на извършителя и на пострадалото лице.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седем дневен срок от прочитането му на страните.

 

Районен съдия: