Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

970/22.12.2017г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на тридесети ноември     , през две хиляди и  седемнадесета     година , в състав :

                                                                                         СЪДИЯ:   Зара Иванова 

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №3025  по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.127 ал.1 от СК  .

Първоначално е депозирана искова молба с правно основание чл.127 ал.2 от СК  от Т.Д.Т., ЕГН: **********,*** срещу А.И.Ч., ЕГН: **********,***, с правно основание чл.127 , ал.2 от СК. Впоследствие страните са депозирали споразумение по чл.127 ал.1 от СК относно упражняването на родителските права спрямо детето , местоживеенето , издръжката и личните контакти с другия родител , което молят да бъде утвърдено от съда .

В открито съдебно заседание страните поддържат представеното споразумение , поради което съдът е допуснал изменение на предявения иск от чл.127 , ал.2 от СК  и производството е преминало по чл.127 , ал.1 от СК .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието  Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***.  на Община Шумен  , от което е видно , че страните са родители на детето Т.Т.Т. , ЕГН **********  .   Съдът счита , че представеното споразумение е пълно , не противоречи на закона и морала и , че интересите на детето са защитени , поради което няма пречки за одобряването му .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК  майката А.И.Ч., ЕГН: **********, следва да бъде осъден да заплати в полза на ВСС , по сметка на ШРС , сумата 121,20 лева , от която 27,60 лева -държавна такса върху определената издръжка за минало време и 93,60 лева – държавна такса върху размера на издръжката за в бъдеще .

Водим от горното , съдът

Р   Е   Ш   И:

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Т.Д.Т., ЕГН: **********,*** и А.И.Ч., ЕГН: **********,***, СПОРАЗУМЕНИЕ по чл.127 ал.1 от СК ,   както следва :

·       УПРАЖНЯВАНЕТО НА  РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на малолетното дете Т.Т.Т. , ЕГН **********    се предоставя  на бащата Т.Д.Т., ЕГН: **********, с МЕСТОЖИВЕЕНЕ  при него , на адрес : гр. Шумен, ул. ***

·       ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти между малолетното дете Т.Т.Т. , ЕГН **********   и неговата майка А.И.Ч., ЕГН: ********** , както следва : всяка  първа и трета  неделя от месеца, от 10.00 часа до 18.00 часа.

·       ЗАДЪЛЖАВА майката А.И.Ч., ЕГН: **********,  да заплати на малолетното си дете Т.Т.Т. , ЕГН **********  , чрез неговия баща и законен представител Т.Д.Т., ЕГН: **********,  издръжка  по чл.149 от СК , за период от една година преди завеждане на исковата молба , а именно 04.10.2016г. до 03.10.2017г. , в размер на 115 (сто и петнадесет ) лева месечно , ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска , с падеж –първо число на месеца за който се дължи , до окончателното и изплащане .

·       ЗАДЪЛЖАВА майката А.И.Ч., ЕГН: ********** да заплаща на малолетното си дете Т.Т.Т. , ЕГН **********  , чрез неговия баща и законен представител Т.Д.Т., ЕГН: ********** , месечна издръжка в размер на 130 (сто и тридесет ) лева месечно , считано от датата на подаване на исковата молба- 04.10.2017г.  , с падеж – пето число на месеца , за който се дължи ,  до настъпване на законна причина за изменението или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочено вноска

 

ОСЪЖДА А.И.Ч., ЕГН: **********,  да заплати в полза на ВСС , по сметка на ШРС сумата 121,20 (сто двадесет и един лева и двадесет ст. ) лева , от която 27,60 лева -държавна такса върху определената издръжка за минало време и 93,60 лева – държавна такса върху размера на издръжката за в бъдеще .

 

Решението може да се обжалва  през ШОС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните .  

СЪДИЯ: