Р Е Ш Е Н И Е

 

808/7.11.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание, на тридесет и първи октомври, две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД 3092/2017 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, предявена от Н.М.В. и В.Т.В. за прекратяване на сключения между тях граждански брак, по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родено едно ненавършило пълнолетие дете – Т. В. Т., роден на *** год., както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения на детето с другия родител и издръжката на детето, както и ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен. Същите са родители на детето Т. В. Т., роден на *** год. Като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на детето, съдът намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на исковата молба се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв., като констатира, че при завеждане на делото от молителката е внесена сумата 25 лв., при което молителя следва да плати сумата 25 лв. държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата. Молителят В.Т.В. следва да плати такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 93.60 лв., на основание чл. 7, т. 2 от същата Тарифа. Всеки от молителите следва да заплати държавна такса по споразумението за имуществените отношения между съпрузите в размер на 2% върху стойността на получените в дял движими вещи, на основание чл. 7, т. 1 от същата Тарифа.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

              Прекратява гражданския брак между Н.М.В., с ЕГН **********, постоянен адрес *** и В.Т.В., с ЕГН **********, постоянен адрес ***, сключен на 25.04.2009 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № ***, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето Т. В. Т., с ЕГН **********, роден на *** г., на майката Н.М.В., с ЕГН **********, като местоживеенето на детето се определя при нея на адрес: гр. Ш., ***.

Определя режим на лични отношения на бащата В.Т.В., с ЕГН ********** с детето Т. В. Т., с ЕГН **********, роден на *** г., както следва: Всяка първа и трета седмица от месеца в петък от 18.00 часа до неделя в 18.00 часа с преспиване, както и всяка пета седмица от месеца /когато месецът има 5 седмици/ в събота от 10.00 часа до неделя в 18.00 часа с преспиване. Всяка нечетна година през официалните почивни празнични дни по Коледа от 09.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 26 декември с преспиване. Всяка четна година през официалните почивни дни по Нова година от 09.00 часа на 31 декември до 18.00 часа на 2 януари с преспиване. Първите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден при четна година от 10.00 часа на първия ден - петък, до 18.00 на втория ден - събота с преспиване. Ако дните съвпаднат с графика на бащата за лични контакти, то се изпълнява режима за празника. Вторите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден при нечетна година от 10.00 часа на третия ден - неделя, до 18.00 ч. на четвъртия ден - понеделник с преспиване. Ако дните съвпаднат с графика на бащата за лични контакти, то се изпълнява режима за празника. Първата половина от пролетната ваканция на детето, от първия ден на ваканцията от 10.00 часа до петият ден на ваканцията до 18.00 часа с преспиване. Последните два дни от есенната ваканция /с преспиване/ от 10.00 часа до 18.00 часа. На 01 август, когато е рожденният ден на детето, два часа през деня или два часа вечерта, по допълнителна уговорка между майката и бащата, в зависимост от заетостта на детето и родителите. Уговорката следва да бъде уточнена до 28 юли на всяка година между родителите, както и 1 месец през лятото разделен на два пъти по 15 дни, когато майката не е в платен годишен отпуск като уточнението по отношение на личните контакти през лятото следва да бъде направено до 30 май на всяка текуща година с оглед планиране на почивка на детето с родителя. Всяка сряда на втора и четвърта седмица от месеца по 2 часа вечер от 18.00 часа до 20.00 часа. При осъществяване на личните контакти между детето и бащата, бащата ще взема детето от адреса на местоживеене ***, посочен по- горе, а при промяна, майката се задължава да предава детето на бащата по така уговорения режим на контакти в град Шумен на адреса на местоживеене на бащата.

Осъжда бащата В.Т.В., с ЕГН ********** да плаща месечна издръжка за детето Т. В. Т., с ЕГН **********, роден на *** г., чрез неговата майка и законен представител Н.М.В., с ЕГН **********, в размер на 130 /сто и тридесет/ лева, платима до 15 - /петнадесето/ число на текущия месец, считано от датата на подаване на молбата в съда – 11.10.2017 г., ведно със законната лихва при забава, до настъпването на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Семейното жилище, находящо се в гр.Ш., *** е напуснато от молителката и ще се ползва от молителя.

Поставя в дял и изключителна собственост на В.Т.В., с ЕГН ********** придобития по време на брака лек автомобил марка и модел: „Рено Меган Сценик”, цвят - сив металик, peг. № H *** BB, двигател № ***, идентификационен номер - ***.

Застрахователната оценка на МПС от 28.09.2017г. е в размер на 500 /петстотин/ лева.

За уравнение на дяловете Н.М.В., с ЕГН ********** получава сумата от 250 /двеста и петдесет/ лева.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимите вещи придобити в режим на СИО са поделили доброволно и извънсъдебно; съпрузите няма да имат след прекратяването на брака, никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Постановява след прекратяването на брака жената ще възстанови предбрачното си фамилно име “С. ”.

Осъжда В.Т.В. с ЕГН **********, постоянен адрес ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 93.60 лева (деветдесет и три лева и шестдесет стотинки) представляваща дължима държавна такса по споразумението за издръжка, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, сумата 5.00 лева /пет лева/ представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и сумата 25.00 лв. (двадесет и пет лева) държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда Н.М.В. с ЕГН **********, постоянен адрес ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 5.00 лева /пет лева/ представляваща дължима държавна такса по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: