Р Е Ш Е Н И Е

 

962/21.12.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На дванадесети декември                                     две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: М.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 3104 по описа на ШРС за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс по повод депозирана искова молба от Х.Н.И. с ЕГН **********  с адрес ***, със съдебен адрес ***, чрез адв. Р Р. М. от ШАК срещу М.Х.И. с ЕГН ********** с адрес ***. В молбата ищеца излага, че бракът между страните е непоправимо и дълбоко разстроен, като моли съда да бъде прекратен, без  произнасяне по вината. Страните нямали родени от брака деца, както и придобит недвижим имот. След прекратяване на брака семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, представляващо квартира под наем ще се ползва от съпругата, като е напуснато от съпруга.  В срока на писмен отговор е постъпил такъв от ответницата. В него се излага, че иска е основателен, като се описва семейния живот на страните и причините довели до разстройването на брачната връзка.

В съдебно заседание ищеца се явява лично, заедно с адв. Р.М. от ШАК. Прави се доказателственото искане съдът да одобри изготвеното в писмена форма и подписано от страните споразумение, като се премине от развод по исков ред в производство по развод по взаимно съгласие.

В съдебно заседание ответницата се явява лично,  като моли съда да утвърди представеното в съдебното заседание споразумение.

            Съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите са законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 02.07.2016 г. в с. Хитрино, общ. Хитрино,  за което обстоятелство бил съставен Акт за граждански брак № 0057/02.07.2016г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – с. Хитрино. Страните нямали родени деца от брака, както и придобити недвижими и движими вещи. Семейното жилище, находящо се в гр.Шумен, ул.“В.“, представляващо квартира под наем,  било напуснато от съпруга от началото на месец октомври 2017г., като съпругата го ползвала и към момента. В съдебно заседание и двамата молители заявяват категорично, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства,  като съдът приема от правна страна следното: От материалите по делото и от изявленията на страните направени в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно относно семейното жилище и  фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото не са представени доказателства досежно реализираните от страните доходи, но доколкото същите са в трудоспособна възраст и липсват данни за влошено здравословно състояние, то  счита, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 65 лева, като такса в размер на 25 лв. е внесена за образуване на делото от молителя. Предвид, че страните са се споразумели разноските в производството да бъдат поети така както са направени, то следва да бъдат осъдени да доплатят такса от по 20 лв. всеки от тях.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Х.Н.И. с ЕГН ********** и М.Х.  И. с ЕГН **********,***, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 0057/02.07.2016г. от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Хитрино ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Семейното жилище, находящо се в гр.Шумен, ***, представляващо жилище под наем, се предоставя за ползване на молителката, към момента е напуснато от молителя и същия няма претенции за ползването му;

II. След прекратяване на брака молителката М.Х.И. с ЕГН **********  възстановява предбрачното си фамилно име -  З..

III. Страните декларират, че нямат претенции за издръжка помежду си след развода.

IV. Направените по делото разноски остават в тежест на страните, така както са направени;

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 65 лв. (шестдесет и пет лева), като констатира, че държавната такса за образуване на делото от 25 лв. е внесена. 

ОСЪЖДА Х.Н.И. с ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Шуменския районен съд държавна такса за допускане на развода в размер на 20 лв.(двадесет лева), както и 5 лв. (пет лева) при евентуално издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА М.Х.И. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Шуменския районен съд държавна такса допускане на развода в размер на 20 лв.(двадесет лева), както и 5 лв. (пет лева) при евентуално издаване на изпълнителен лист.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: