Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 959/20.12.2017г.  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на тридесети ноември   , през две хиляди и седемнадесета    година , в състав :

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №3283   по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

            Депозирана е молба от Н.К.Й. , ЕГН **********,*** и Г.Н.Й. , ЕГН **********, с постоянен адрес:*** , в която посочват , че са сключили граждански брак на 29.05.2010г. Родители  са на малолетното дете В.Г.Й. , роден на  ***г., с ЕГН **********. През последните месеци от брака им се появило сериозно несходство в характерите . Помежду им настанало отчуждение  , загубили доверието помежду си , контактуват съвсем формално . Поради горното считат , че бракът им е сериозно и непоколебимо разстроен и молят съда да го прекрати с развод по взаимно съгласие , както и да бъде утвърдено представеното от тях Споразумение по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание , съпрузите се явяват лично  и заявяват , че споразумението е подписано от тях доброволно и желаят брака им да бъде прекратен .

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №0133/29.05.2010г. на Община Шумен,  от което се установява , че страните са съпрузи от 29.05.2010г.     От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №1371/14.10.2009г. на Община Шумен  , е видно , че страните са родители на малолетното дете В.Г.Й. , роден на  ***г., с ГН **********.

            Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права , режима на лични контакти , издръжката на малолетното дете    . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на детето  родено от брака  ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  мъжа , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от жената  .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК мъжът   следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС сумата 108   лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето  .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 29.05.2010г., с Акт  №0133/29.05.2010г. на Община Шумен  , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между Г.Н.Й. , ЕГН **********, с постоянен адрес:***  и Н.К.Й. , ЕГН ********** *** ,    ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Г.Н.Й. , ЕГН **********  и Н.К.Й. , ЕГН **********  , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете В.Г.Й. ,  ЕГН ********** се предоставя на майката Н.К.Й. , ЕГН **********,   с  МЕСТОЖИВЕЕНЕ *** . 

·        ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата Г.Н.Й. , ЕГН **********  и детето В.Г.Й. ,  ЕГН ********** , както следва :

-         всеки първи и трети петък, събота и неделя от месеца от 19.00ч. в петък, с преспиване на детето при бащата в петък вечерта и в събота вечерта, до 16.004. в неделя, както и тридесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск. В изпълнение на постигнатото съгласие , бащата Г.Н.Й. , ЕГН ********** ще взема всеки първи петък от месеца  детето от майката от адреса на местоживеене *** и ще го връща на майката на същия адрес всяка първа неделя от месеца,  а майката  ще води детето при баща му всеки трети петък от месеца, на адреса на бащата в гр.Шумен, ул.“В.Л.” № 42, ет.6. aп. 18 и ще го взема обратно от същия адрес всяка трета неделя от месеца

-         три дни през пролетната ваканция на детето;

-         всяка нечетна календарна година за Коледните празници и всяка четна календарна година - за Новогодишните празници, считано от 10.00 часа на 31-ви декември на съответната четна календарна година.

 

·        ЗАДЪЛЖАВА  бащата Г.Н.Й. , ЕГН **********,  да заплаща на малолетното си дете  В.Г.Й. ,  ЕГН ********** , чрез неговата майка и законен представител Н.К.Й. , ЕГН ********** ,  месечна издръжка  в размер на 150 (сто и петдесет) лева , считано от   влизане в сила на настоящото решение   , ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска , с падеж – десето     число на месеца за който се дължи , до настъпване на причини за нейното изменяване или прекратяване . Бащата ще заплаща издръжката по следната банкова сметка *** - IBAN: ***, BIC (***) на банката: UNCRBGSF, ТБ „УниКредитБулбанк“ АД.

·        След прекратяване на брака съпругата Н.К.Й. , ЕГН ********** ВЪЗСТАНОВЯВА   предбрачното си фамилно име  АВЕДИСОВА.    

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

·        След прекратяване на брака , СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните ,  находящо се на административен адрес в гр.Шумен, ул.”В. Л.“ № 42, ет.6, ап.18, лична собственост на съпруга Г.Н.Й. , ЕГН **********  , ще се ползва от него, като съпругата Н.К.Й. , ЕГН **********  декларира, че е напуснала семейното жилище, няма да ползва същото и няма претенции нито сега, нито за в бъдеще към ползването  му.

·        ПОКЪЩНИНАТА И ДВИЖИМИТЕ ВЕЩИ , придобити по време на брака, са разпределени между съпрузите и по отношение на разпределението им съпрузите нямат претенции един към друг.

·        Съпрузите не притежават , придобито в режим на съпружеска имуществена общност ИМУЩЕСТВО , ТЪРГОВСКИ АКТИВИ , РЕГИСТРИРАНИ ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ , ДЯЛОВЕ ОТ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА , ЦЕННИ КНИЖА , ПАРИЧНИ ВЛОГОВЕ , НЕИМУЩЕСТВЕНИ ПРАВА И АКТИВИ , които да подлежат на подялба помежду им , а в случай, че след развода бъде установено наличие на имущество придобито но време на брака, същото ще се притежава от съпрузите след развода им в качеството им на обикновени съсобственици на имуществото.

·        След прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции за получаване на дял от ЛИЧНОТО ИМУЩЕСТВО  на другия съпруг, както и към притежаваните от всеки един от съпрузите суми по банкови сметки;

·        ЗАДЪЛЖЕНИЯТА  които е поел всеки един от молителите на свое име си остават лични за него и не представляват задължение на другия съпруг след прекратяване на брака.

ОСЪЖДА Г.Н.Й. , ЕГН **********  да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС  ,  сумата 108 ( сто и осем  ) лева  – държавна такса върху определения размер на издръжката за детето .

ОСЪЖДА Н.К.Й. , ЕГН **********  да заплати в полза на Бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС  ,  сумата 15 ( петнадесет  )  – остатъка от определената държавна такса за водене на делото 

      Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: