Р Е Ш Е Н И Е

 

971/22.12.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На тринадесети декември през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3596 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Д.С.П.-Д., ЕГН**********, с настоящ адрес: *** и Д.Д.Д., с ЕГН**********,***, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителката Д.С.П.-Д. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.С. Г.от ШАК, като поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

Молителят Д.Д.Д. в съдебно заседание също се явява лично и с упълномощен представител – адв.С. Г.от ШАК, като поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното  споразумение.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Д.С.П.-Д. и Д.Д.Д. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 17.09.2005 год. в гр.Велики Преслав, за което бил издаден Акт за граждански брак №0032/17.09.2005 год. От брака си имали родени две деца – Д.Д.Д., с ЕГН**********, роден на *** год. и С.Д.Д., с ЕГН**********, роден на *** год. Двамата живеели в семейно жилище, намиращо се в гр.Велики Преслав, ул.“***“ №26, собственост на родителите на молителя. В исковата молба страните заявяват, че са постигнали съгласие същото за в бъдеще да се ползва от молителя, като молителката и децата са го напуснали. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си. Съпрузите не са придобивали движими и недвижими вещи по време на брака, като заявяват, че нямат претенции един спрямо друг за изплащане на издръжка. Молителката при сключване на брака е приела фамилното име Д., като в молбата заявява, че след прекратяване на брака желае да възстанови предбрачното си фамилно име П.. Разноските по делото се поемата от двамата молители поравно.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за раждане №8351121164, Удостоверение за раждане №48378 от 23.11.2006 год., Удостоверение за сключен граждански брак – дубликат, Вносна бележка за заплатена държавна такса от 30.11.2017 год..

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, ведно с направените в съдебно заседание уточнения, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Д.С.П.-Д. и Д.Д.Д. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съобразявайки материалите по делото, липсата на доказателства относно доходите на съпрузите, тяхното здравословно състояние, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде в размер на 40 лева. В същото време от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителката е заплатила държавна такса в размер на 25 лева, поради което молителят следва да бъде осъден да заплати разликата от 15 лева до пълния дължим размер. В тази връзка при преценка на въпроса за разноските съдът съобрази постигнатото между молителите споразумение в този смисъл, а именно разноските по делото да бъдат поети от двамата молители поравно.  

Молителят Д.Д.Д. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на всяко от децата в общ размер на 165.60 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Д.С.П.-Д., ЕГН**********, с настоящ адрес: *** и Д.Д.Д., с ЕГН**********,***, сключен с Акт за граждански брак №0032/17.09.2005 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.С.П.-Д. и Д.Д.Д. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на родените от брака деца – Д.Д.Д., с ЕГН********** и С.Д.Д., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката - Д.С.П.-Д., ЕГН********** на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху родените от брака деца - Д.Д.Д., с ЕГН********** и С.Д.Д., с ЕГН********** се предоставят на майката Д.С.П.-Д., ЕГН**********, като бащата Д.Д.Д., с ЕГН********** ще има право на лични контакти с всяко от децата всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя с приспиване, по пет дни по време на коледните и великденските празници с приспиване – от 10.00 часа на първия ден до 17.00 часа на последния ден, на четните години – последните пет дни, а на нечетните – първите пет дни, по два часа на всеки рожден ден на всяко от децата – от 16.00 часа до 18.00 часа, на четна година – от 31 декември от 12.00 часа до 01 януари до 12.00 часа с приспиване, на 25 май – рождения ден на бащата – по 2 часа.

ІІІ. Бащата Д.Д.Д., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на малолетното си дете Д.Д.Д., с ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител Д.С.П.-Д., ЕГН**********  в размер на 115 /сто и петнадесет/ лева месечно, платими до 05-то число на месеца, за който се отнасят, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ІV. Бащата Д.Д.Д., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на малолетното си дете С.Д.Д., с ЕГН**********, чрез неговата майка и законен представител Д.С.П.-Д., ЕГН**********  в размер на 115 /сто и петнадесет/ лева месечно, платими до 05-то число на месеца, за който се отнасят, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска. V. Семейното жилище, находящо се на адрес: ул.“***“ №8, ет.2, ап.3, лична собственост на молителя, се предоставя за ползване на молителя В. И. С., с ЕГН**********, като съдът констатира, че молителката го е напуснала.   

V. След прекратяване на брака молителката Д.С.П.-Д., ЕГН**********  възстановява предбрачното си фамилно име П..

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VІІ. Молителите декларират, че по време на брака си не са придобивали  недвижими вещи и за в бъдеще нямат претенции един спрямо друг.

VІІІ. Разноските по делото се поемат от двамата молители поравно.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Д.Д.Д., с ЕГН********** да доплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 15 лева /петнадесет лева/, представляваща държавна такса по делото и и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА Д.Д.Д., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 165.60 лева /сто шестдесет и пет лева и шестдесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: