Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

952/19.12.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на осемнадесети декември 2017 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Йорданова  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3664/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 127, ал. 1 от СК.  

Молба от Р.Д.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и Б.Г.П., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са родители на детето Г. Р.  Д., ЕГН : **********. Желаят одобряване на постигнато от тях споразумение по чл. 127, ал. 1 от СК. Молят за решение, по силата на което да се одобри представеното споразумение, с което са постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха пред съда желанието си за утвърждаване на споразумението.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото удостоверение за раждане № 453855/03.01.2001г., издадено по акт за раждане № 17/03.01.2001г. на Община Шумен, молителите са родители на непълнолетния Г. Р.  Д., ЕГН : **********. Двамата, постигнали съгласие за местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, личните отношения с него и издръжката му.

Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на непълнолетното дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

Съдът определя окончателна държавна такса по молбата, в размер на 25 лева, като констатира, че е внесена от молителя, при завеждането и, а по споразумението за издръжка в размер на 93,60 лева, които да се заплатят от молителката по сметка на ШРС.

 

Водим от горното, и на основание чл. 127, ал. 1 от СК и чл. 530 – 541 от ГПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.Д.Т., ЕГН : **********, с адрес *** и Б.Г.П., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 127, ал. 1 от СК, а именно :

1.     Упражняването на родителските права върху непълнолетното дете Г. Р.  Д., ЕГН : **********, се предоставя на бащата Р.Д.Т., ЕГН : **********. Детето ще живее с бащата на адрес: гр. Ш*.

 

2.     Определя се режим на лични контакти с непълнолетното дете Г. Р.  Д., ЕГН : **********, на майката Б.Г.П., ЕГН : **********, всеки първи и трети съботен ден от месеца от 10.00 до 18.00 ч. и десет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

 

3.     Майката Б.Г.П., ЕГН : **********, се задължава да заплаща на непълнолетното си дете Г. Р.  Д., ЕГН : **********, месечна издръжка в размер на 130 лева /сто и тридесет лева/, с падеж всяко 1-во число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до настъпване на законна причина за изменение или прекратяване на издръжката, платима чрез неговия баща и законен представител.

 

ОСЪЖДА Б.Г.П., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 93,60 лева – държавна такса.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: