О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

2730/8.12.2017г. , гр. Шумен

 

Шуменски районен съд, девети състав, в закрито заседание, проведено на осми декември през две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3398/2017г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по молба от Я.Н.Г. против Г.Ж.С. за делба на придобитото по време на брака им жилище. С разпореждане № 6897/09.11.2017 г., съдът е констатирал нередовности на исковата молба и на ищцата е дадена възможност в едноседмичен срок от уведомяване да ги отстрани. С Определение от 20.11.2017 г. е удължен срока за отстраняване на нередовностите. В предоставения срок ищцата депозира молба вх. № 17215/22.11.2017 г., с която оттегля иска и желае производството да бъде прекратено, поради липса на законово основание.

Съдът, като взе предвид депозираната от ищцовата страна молба, както и че към настоящият момент не е необходимо съгласието на ответника, намира, че производството следва да бъде прекратено поради десезиране на настоящия съд, при което в тежест на ищцата следва да бъде възложена и дължимата по делото държавна такса, но съгласно чл. 83, ал. 2 ГПК такси и разноски по производството не се внасят от физически лица, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да ги заплатят. В конкретния случай след преценка на придружаващите исковата молба писмени доказателства, съдът приема, че ищцата не разполага с достатъчно средства да заплати държавна такса за образуване на производството и следва да бъде освободена от такава.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменския районен съд  

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по ГД 3398/2017 г., по описа на ШРС, поради оттегляне на иска, на основание чл. 232 ГПК, като освобождава Я.Н.Г., с ЕГН ********** от внасяне на държавна такса за образуване на съдебното производство, на основание чл. 83, ал. 2 ГПК.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от получаване на съобщението за постановяването му от ищцата.

 

Районен съдия: