Р Е Ш Е Н И Е

 

18/11.1.2017г.,                        гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На единадесети януари през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Надежда Кирилова  

Секретар: С.А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 3039 по описа на ШРС за 2016 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № 16-0869-002693 от 18.11.2016 г. на Началника на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Шумен, с което на М.Л.Н., ЕГН **********, с постоянен адрес:*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 9, предл. 2 от ЗДвП за нарушение по чл. 98, ал. 1 , т. 2 от ЗДвП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно.

В съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител, като поддържат жалбата и молят наказателното постановление да бъде отменено.

Процесуалният представител на ОД на МВР - Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл. 61, ал. 1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

Жалбата е подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл. 84 от ЗАНН, във вр. чл. 320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Жалбоподателят М.Л.Н. на 18.10.2016 г. управлявал лек автомобил, марка “Ситроен Джъмпер 29”, с рег. № Н 2971 АХ, собственост на „ТБС – Текстил Сървиз България“ ООД, гр. Шумен, като се движел в гр. Шумен. Във връзка с осъществяваната от него професионална дейност възникнала необходимост да паркира в близост до търговски обект „Фабулис“, намиращ се ул. „Драгоман“ в гр. Шумен. Поради необходимостта от разтоварване на строителни материали, с оглед извършването на неотложни ремонтни на посочения търговски обект, обаче същият не успял да паркира автомобила си на обособеното за тази цел място, а спрял в активната лента за движение, до паркиран автомобил от страната на движение, формирайки втори ред превозни средства. По този начин жалбоподателят препятствал излизането на паркираното на паркинга МПС. Около 13.40 часа служители на сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР - Шумен, въз основа на подаден сигнал, извършвали проверка за спазване на ЗДвП в посочения район и констатирали това обстоятелство. За констатираното нарушение на жалбоподателя бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 2693 от 18.10.2016 г. Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл. 98, ал. 1, т. 2 от ЗДвП. Актът е подписан от нарушителя, като е изложил възражения, че е паркирал автомобила пред входа на сградата, за да достави строителни материали. Впоследствие не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 16-0869-002693 от 18.11.2016 г. на Началника на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Шумен, с което на М.Л.Н., ЕГН **********, с постоянен адрес:*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 9, предл. 2 от ЗДвП за нарушение по чл. 98, ал. 1 , т. 2 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя М.С.М. и на свидетеля П.С.П. – свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта, както и от присъединените на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК писмени доказателства. Показанията на свидетелите М.М. и П.П. следва да се кредитират като последователни, безпротиворечиви и логични, а и се потвърждават от останалите събрани доказателства.

От страна на жалбоподателя не са ангажирани доказателства, които да променят или поставят под съмнение така установената фактическа обстановка. В тази връзка, въпреки, че с жалбата жалбоподателя е поискал ангажиране на гласни доказателства, доколкото същият не е посочил адреси за призоваване на поисканите свидетели, както и обстоятелствата, които ще изяснява и с оглед неявяването им в съдебно заседание, съдът достигна до извода, че страната се е дезинтересирала от посоченото доказателствено искане.  

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от процесуално - правна страна, че атакуваното наказателно постановление е издадено от компетентен орган и в хода на административно наказателното производство не са осъществени съществени нарушения на процесуалните правила, водещи до неговата отмяна.

Съгласно разпоредбата на чл. 98, ал. 1, т. 2 от ЗДвП се забранява престоят и паркирането до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението.

Предвид събраните по делото доказателства съдът приема за безспорно установено, че на посочената дата – 18.10.2016 г. жалбоподателят е спрял управлявания от него лек автомобил, марка “Ситроен Джъмпер 29”, с рег. № Н 2971 АХ, собственост на „ТБС – Текстил Сървиз България“ ООД и е престоявал до друг паркиран автомобил, от страната на движението. От показанията на разпитаните свидетели М.М. и П.П. – служителите на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Шумен, които са преки очевидци на нарушението се установява по безспорен и категоричен начин извършеното нарушение. Показанията и на двамата свидетели са безпротиворечиви и взаимно допълващи се, като и двамата са видели паркирания от жалбоподателя автомобил, от който към момента на проверката не са се разтоварвали строителни материали.

 От всички събрани доказателства и от самия акт за установяване на административно нарушение е видно, че нарушението, както и участието на нарушителя в него са описани достатъчно ясно, а нарушителят е бил в състояние да разбере в какво се изразява осъществената от него, деятелност. Установи се и, че вместо да престоява в лентата за движение, ответикът е следвало да намери подходящо място за престой, така, че да не пречи на останалите участници в движението. Административно - наказващият орган правилно е издирил приложимият закон, като е посочена за нарушена специалната разпоредба на  чл. 98, ал. 1, т. 2 от ЗДП, съответстваща на деянието на жалбоподателя.

Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил административно - наказателната разпоредба на чл. 183, ал. 4, т. 9, предл. 2 от ЗДвП, като е наложил визирания в нея абсолютен размер на предвиденото наказание „глоба“ в размер на 50 лева.

Деянието по никакъв начин не може да се квалифицира като такова с ниска степен на обществена опасност, респ. маловажно по смисъла на чл. 28 от ЗАНН. Независимо какъв е бил повода за престой на МПС, ответникът е следвало да стори това на подходящо място, така, че да не създава затруднения на другите участници в движението по пътищата.

Предвид гореизложеното, настоящия съдебен състав приема, че е осъществен състав на административно нарушение от обективна и субективна страна, правилно е издирена и приложена санкционната норма, както и в хода на административно -наказателното производство не са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила.

Поради всичко изложено по-горе, съдът намира, че наказателното постановление, предмет на обжалване по настоящото дело се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено изцяло. 

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 16-0869-002693 от 18.11.2016 г. на Началника на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Шумен, с което на М.Л.Н., ЕГН **********, с постоянен адрес:*** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева на основание чл. 183, ал. 4, т. 9, предл. 2 от ЗДвП за нарушение по чл. 98, ал. 1 , т. 2 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                                                      

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: