Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                      4/9.1.2017г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На девети януари две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                 Председател: Кр.Кръстев

Секретар: Ф. А.

Прокурор: Е. Янчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 3102 по описа за 2016г.  

Р  Е  Ш  И :

 

 ПРИЗНАВА Д.Б.К. с ЕГН **********, родена на ***г***, с постоянен адрес в гр. Шумен, бълг. гражданин, неомъжена, със средно образование, неосъждана, ЗА ВИНОВНА В ТОВА, че на 04.09.2014г. на северната платно на магистрала „Хемус“, в посока от гр. Варна за гр. Шумен, на км. 352-351, при управление на МПС - лек автомобил марка "Мицубиши Еклипсе” с ДК № РР 51 18 АМ, нарушила правилата за движение по пътищата, а именно разпоредбите на чл.20 ал.2 изр. 1 от ЗДвП според която водачите на ППС, са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Разпоредбата на чл. 20 ал.2 от ЗДвП, според която водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението и разпоредбата на чл. 58 т.3 от ЗДвП, която забранява на водачите на МПС при движение по автомагистрала се движат по лентата за принудително спиране, вследствие на което по непредпазливост причинила средна телесна повреда на А.А.Б., изразяваща се в трайно затрудняване на движението на левия долен крайник за срок по голям от един месец и разстройство за здравето, временно опасно за живота, обусловено от състоянието на травматичен шок като по време на извършване на деянието деецът е управлявал без да има необходимата правоспособност - престъпление по чл. 343 ал.3 предл. посл. б.“а“/стара редакция/ вр. чл. 343 ал.1 б.”б” във вр. с чл. 342 ал.1 от НК и на основание чл. 78а ал.1 от НК Я ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ като и налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 лв. / хиляда лева/.

ОСЪЖДА на основание чл. 189 ал.3 от НПК Д.Б.К. да заплати в полза на ОД на МВР гр. Шумен, направените по делото разноски в размер на 948,55 лв.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от научаването му пред ШОС.

След влизане в сила на решението да бъде уведомен пострадалият от деянието А.А.Б., че решението относно виновността на Д.Б.К. е изготвено и е влязло в законна сила.

                                                 

                                                                             Районен   съдия: