Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                             110/20.2.2017г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и трети януари две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Кр. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 3172 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.    

            Обжалвано е наказателно постановление № КХ-28 от 30.11.2016 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните /ЗХ/ на З.Е.Д. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 500 /петстотин/ лева за извършено нарушение на чл. 16а ал.1 от ЗХ във вр. с т.1, т.4, т.5, т.8 от глава I на приложение II на Регламент 852/2004/ЕО.

            Жалбоподател моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление постановено при неспазена законова форма, като излага доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание жалбоподателят не се явява, за него се явява редовно упълномощен представител, който поддържа депозираната жалба.       

            Административно – наказващия орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, изпраща представител, който оспорва жалбата.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 02.11.2016г. длъжностни лица от областна дирекция по безопасност на храните гр. Шумен извършили планова проверка в търговски обект – „Ресторант Шуменъ“, намиращ се в гр. Шумен пл. „Възраждане“ №4. По време на проверката присъствали управителя на търговския обект – М. В. Д. и З.Е.Д., като съдружник по съвместната дейност на новосъздаденото дружество по смисъла на чл. 357 от ЗЗД, а именно ДЗЗД „Шуменъ“. При проверка се констатирало, че в обекта за обществено хранене, като цяло състоянието на обекта е лошо в хигиенно отношение. Входът за суровини е затрупан с излишни вещи нямащи отношение към дейността на обекта – тон-колони, празни щайги, празен амбалаж от шишета, маси, неизползваем автомат за пиво всичко това затрудняващо ефективното почистване и дезинфекция. В подготвителното помещение за бяло месо  била констатирано замърсена повърхност на шкафа под мивката, където се съхраняват чисти бенмарита. Спукана и с нарушена цялост повърхността на плота около същата мивка. Силно замърсени шкафове под подготвителните умивални за червени меса и зеленчуци- открити рафтове, без вратички. Силно замърсени аспиратори над ел. скара, газов котлон и фритюрници с липсващи решетки. Нарушена повърхност на плота в умивалнята за трапезна посуда непозволяваща ефективно почистване.Нарушена цялост на част от трапезната посуда /чинии/. В умивалнята за измиване на чаши се съхраняват каси с безалкохолно и чисти чаши. В санитарния възел, който е общ за клиенти и персонал липсват решетка на сифона в дамската тоалетна и плочки около сифона в мъжката тоалетна, непозволяващи ефективно почистване. Мивката в предверието на санитарния възел не е окомплектована с дезинфекционен препарат.

За така направените констатации от д-р. Р.Н. бил изготвен доклад от извършена инспекция в обект за производство и търговия с храни. При съставянето му присъствал управителя на ДЗЗД „Шуменъ“, както и съдружникът му  З.Е.Д. – той и жалбоподател. Същият не е бил вписан като присъствал в изготвения доклад поради липса на графа в утвърдения образец на изготвяне на доклада. Копие от доклада бил връчен на управителя на проверявания обект М.Д..

На 14.11.2016г. съдружникът в ДЗЗД Шуменъ“ – жалбоподателя Д. бил поканен в управлението на ОДБХ и в негово присъствие му бил съставен АУАН № 0000549 от същия ден. В диспозитивната част на акта, актосъставителя пресъздал констатираното в доклада за извършената преди това проверка. Актосъставителя сметнал, че дружеството е нарушило изискванията на разпоредбата на чл. 16а ал.1 от Закона за храните във вр. с т.1, т.4, т.5 и т.8 от Глава I на Приложение II на Регламент 852/2004/ЕО. Актът е бил съставен в присъствието на нарушителя, като му бил предявен и връчен, като в него било отразено от жалбоподателя, че има възражения. В законоустановения срок по чл.44, ал.1 от ЗАНН такива не били депозирани. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № КХ-28 от 30.11.2016 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните /ЗХ/ на З.Е.Д. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 500 /петстотин/ лева за извършено нарушение на чл. 16а ал.1 от ЗХ във вр. с т.1, т.4, т.5, т.8 от глава I на приложение II на Регламент 852/2004/ЕО.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителката Р.Б.Н. и свидетелката И.С.Щ., както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение. Чл. 16а ал.1 от ЗХ гласи: “Производителите и търговците осигуряват и контролират спазването на нормативните изисквания към храните, произвеждани или предлагани под техен контрол.“

Съдът намира твърденията на жалбоподателя, че не са спазени изискванията на чл. 24 от ЗАНН за неоснователни. В този смисъл е разпоредбата на чл. 7 ал.1 от ЗАНН, от която става ясно, че виновното поведение касае само и единствено субектите на административното право – физически лица. Съгласно чл. 16 ал.2 от ЗХ, отговорността за спазване на нормативните изисквания към храните е вменена на търговеца на храни. Като субект същият е бил длъжен да предвиди последиците от деянието си. Съгласно легалната дефиниция на понятието в §1, т.60 от Допълнителните разпоредби на ЗХ „Търговец на храни“ е всяко физическо или юридическо лице, което се занимава с търговия с храни по смисъла на т.60. В т.1.1  от представения по делото Договор за съвместна дейност без създаване на нов правен субект, като съвместна дейност е посочена и тази като търговска /чл. 1.4 от договора/. Съгласно същия договор правата и задълженията са на съдружниците, а не на дружеството.

Правилно с административнонаказателна отговорност не е ангажирано дружеството по ЗЗД, тъй като то не е персонифицирано и с дружествения договор не се учредява нов правен субект. То не е юридическо лице, не е обособено като корпоративна структура с отделно имуществено единство и органи, а е носител на правата и задълженията на самите съдружници . Правилно АНО е насочил административно наказателната отговорност към някой от учредителите му, а именно жалбоподателя.

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за здравето, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. В предвид, че санкционираното нарушение е извършено за първи път е наложена и минималната предвидена от закона санкция. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.   

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 предл. Първо от ЗАНН, съдът

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № КХ-28 от 30.11.2016 год. на  Директора на ОДБХ - гр. Шумен, с което на основание чл.48, ал.1 от Закона за храните /ЗХ/ на З.Е.Д. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 500 /петстотин/ лева за извършено нарушение на чл. 16а ал.1 от ЗХ във вр. с т.1, т.4, т.5, т.8 от глава I на приложение II на Регламент 852/2004/ЕО.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: