Р Е Ш Е Н И Е 

104/15.2.2017г. ,                 гр.Шумен

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на тридесет и първи януари две хиляди и седемнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 3234 по описа за 2016 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 16-0869-002510/07.11.2016год. на Началник сектор към ОДМВР, сектор  Пътна Полиция - Шумен,  с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл. 174 ал.1  от ЗДП на жалбоподателя е наложено  административно наказание “глоба” в  размер от 850/осемстотин и петдесет/ лева и административно наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 10 /десет/ месеца.   Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, като за датата на  съдебно заседание, редовно призован не се явява и не изпраща процесуален представител.

 Въззиваемата страна,  редовно призована, също не изпраща процесуален представител в съдебно заседание, но в придружаващото жалбата писмо изразява становище за неоснователност на жалбата, като, моли  за постановяване на решение, с което да се потвърди обжалваното НП, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП № 16-0869-002510/07.11.2016год. на Началник сектор към ОДМВР, сектор  Пътна Полиция - Шумен  на жалбоподателя на основание чл.174 ал.1   от ЗДП  е наложено административно наказание „глоба” в размер на 850 лева и административно наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 10  месеца   за това, че” управлява ППС под въздействието на алкохол с концентрация над 0.5 до 1.2 на хиляда“, като е посочено, че по този начин виновно е нарушил чл.5 ал.3 т.1 от ЗДП.

Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 2510/04.08.2016г., в който е отбелязано, че жалбоподателят на 04.08.2016г. около 02.45 часа на общински път №SHU1160-км.22+237 в посока с.Ясенково  управлява  лек автомобил “Волво В40” с рег № РР 8270 АН,  собственост на Б. А. З. след употреба на алкохол, тъй като  техническото средство “Алкотест Дрегер 7510”, с което бил изследван жалбоподателя, показало  1.10 промила алкохол. Впоследствие е издаден и талон за медицинско изследване №0046880, като акта е подписан от жалбоподателя М. без каквито и да било възражения, като такива не е депозирал и в изискуемия в разпоредбата на чл.44 ал.1 от ЗАНН срок.  В съдебно заседание, актосъставителят п. и свид.Д. изтъкнаха  , че на 04.08.2016г. са били изпратени в селската част на общ.Венец, като около 02.00 часа забелязали автомобила управляван от жалбоподателя да се движи по доста странен начин в посока с.Ясенково, поради което и го последвали. В близост до посоченото село го спрели за проверка, като жалбоподателя бил изпробван с техническо средство , което отчело употреба на алкохол. Свидетелите заявиха освен това, че освен жалбоподателя в автомобила е имало още четири лица, като видимо си личало, че всички те са употребили алкохол.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение, а именно управлявал е МПС след въздействието на алкохол, което е в пълен дисонанс с императивната разпоредба на чл.5 ал.3 т.1 от ЗДП.

 

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

 

 При индивидуализацията на наказанията административно-наказващия орган е съобразил тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е определил размера на наказанията в  размер към средния, съобразно чл.174 ал.1  от ЗДП, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН .

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № 16-0869-002510/07.11.2016год. на Началник сектор към ОДМВР, сектор  Пътна Полиция - Шумен  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                                       Районен  съдия: