Р Е Ш Е Н И Е

 

199/8.3.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На шести март  през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й. К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 927 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство за делба на недвижим имот във втора фаза.

С решение по настоящото дело, съдът е допуснал да се извърши делба, между З.Ю.А., ЕГН **********, М.И.М., ЕГН **********; А.Ю.Н., ЕГН **********; З.И.С., ЕГН **********; С.Ю.А.,ЕГН **********; Д.Р.А., ЕГН **********; Е.С.К., ЕГН **********; Н.С.Х., ЕГН **********; А.С.А., ЕГН **********; С.О.С., ЕГН ********** и Ф.О.Х., ЕГН **********, всички чрез адв. С.Д. ***, съдебен адрес:*** и З.М.М.- чрез особен представител адв. Св. Д. при ШАК; М.Т.С.; А.Т.А.- чрез особен представител адв. Б.С. при ШАК; Н.Т.С.- чрез особен представител адв. В.Б. при ШАК; К.Т.А.- чрез особен представител адв. А.П. при ШАК, следният недвижим имот: поземлен имот, находящ се в землището на с.Б., общ.В., обл. Шумен, в местността М„К.м.“, съставляващ имот № ***, с начин на трайно ползване –нива, с площ от 8.000 дка., трета категория, при граници и съседи: имоти с № ***; ***; ***; *** и ***, ПРИ СЛЕДНИТЕ КВОТИ ЗА СТРАНИТЕ:

за ищците: З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А.- по 1/24 ид. част за всеки,  

за ищците: Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х.- по 1/20 ид. част за всеки ;

за ответника З.М.М. – ¼ ид.част,

за ответниците:-М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.Т.А.- по 1/16 ид. част за всеки .

 Решението е влязло в законна сила .

От събраните по делото доказателства, преценени по отделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

            До делба при горепосочените делбени квоти за съделителите ищци и ответници е допуснат процесният недвижим имот. От заключението на съдебно -техническата експертиза, прието от съда като компетентно и обективно дадено, неоспорено от страните, се установява, че допуснатият до делба недвижим имот - поземлен имот, находящ се в землището на с.Б., общ.В., обл. Шумен, в местността М„К.м.“, съставляващ имот № ***, с начин на трайно ползване –нива, с площ от 8.000 дка., трета категория, при граници и съседи: имоти с № ***; ***; ***; *** и *** е неподеляем съобразно действащата нормативна уредба, като пазарната стойност на недвижимия имот е определена от експерта на 8800лв. Предвид обстоятелството, че процесният имот не може да бъде възложен в дял на някой от съделителите предвид липсата на законови предпоставки, то същият следва да бъде изнесен на публична продан, а страните да се удовлетворят от реализираната при продажбата пазарна цена.

Страните следва да заплатят държавна такса 4% върху стойността на дяловете си, както следва: З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А.- по 1/24 ид. част за всеки, като размерът на дължимата държавната такса за всеки е по 50 лв.;  за Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х.- по 1/20 ид. част за всеки, като размерът на дължимата държавната такса за всеки е по 50 лв. ; за З.М.М. – ¼ ид.част, като размерът на дължимата държавната такса е 88 лв.;за М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.Т.А.- по 1/16 ид. част за всеки, като размерът на дължимата държавната такса за всеки поотделно  е 50 лв.

Относно депозираните молби и представения списък за разноски от адв. Д., представляваща ищците и посоченото, че всички суми за разноски – за издаване на удостоверения и вписване на искова молба -20лв. , за държавна такса за публикуване в ДВ-40лв. , за депозит за вещо лице -200лв. и сумите, заплатени за възнаграждение на особени представители: 800лв.,949,29лв. и 949,29лв., както и 1000лв. за адвокатско възнаграждение, са платени от ищцата-съделител З.И.С., съдът намира, че горните суми следва да бъдат разпределени между всички съделители- ищци и ответници по следния начин: 

 -ответникът З.М.М. следва да заплати на З.И.С. сума в общ размер от 1115лв., съразмерно дела му, включваща 65лв. за разходи за вещо лице, удостоверения и такса за публикуване в ДВ; 800лв за възнаграждение на особен представител;250лв за адвокатско възнаграждение; 

-ответникът М.Т.С. следва да заплати на З.И.С. сума в общ размер от 78,75лв., съразмерно дела му, включваща 16,25лв. за разходи за вещо лице, удостоверения, вписване на искова молба и такса за публикуване в ДВ и 62,50лв за адвокатско възнаграждение;  

-ответникът А.Т.А. следва да заплати на ищеца З.И.С. сума в общ размер от 711,61лв., съразмерно дела й, включваща 16,25лв. за разходи за вещо лице, удостоверения, вписване на искова молба и такса за публикуване в ДВ и 62,50лв. за адвокатско възнаграждение и 632,86лв. за възнаграждение на особен представител в двете фази на делбата ;

          -ответникът Н.Т.С. следва да заплати на ищеца З.И.С. сума в общ размер от 711,61лв., съразмерно дела му, включваща 16,25лв. за разходи за вещо лице, удостоверения, вписване на искова молба и такса за публикуване в ДВ; 62,50лв. за адвокатско възнаграждение и 632,86лв. за възнаграждение на особен представител в двете фази на делбата;

-ответникът К.Т.А. следва да заплати на ищеца З.И.С. сума в общ размер от 711,61лв., съразмерно дела й, включваща 16,25лв. за разходи за вещо лице, удостоверения, вписване на искова молба и такса за публикуване в ДВ; 62,50лв. за адвокатско възнаграждение и 632,86лв. за възнаграждение на особен представител в двете фази на делбата;

-ищците З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А. следва да заплатят на ищцата на З.И.С., всеки по 63лв., включващи 13лв. за разходи за вещо лице, удостоверения, вписване на искова молба и такса за публикуване в ДВ и 50лв за адвокатско възнаграждение;

-ищците Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х. следва да заплатят на ищцата на З.И.С. всеки по 52,49лв., включващи 10,83лв. за разходи за вещо лице, удостоверения, вписване на искова молба и такса за публикуване в ДВ и 41,60лв. за адвокатско възнаграждение.

            Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

На основание чл.348 от ГПК ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следния недвижим имот: поземлен имот, находящ се в землището на с.Б., общ.В., обл. Шумен, в местността М„К.м.“, съставляващ имот № ***, с начин на трайно ползване –нива, с площ от 8.000 дка., трета категория, при граници и съседи: имоти с № ***; ***; ***; *** и ***, ПРИ СЛЕДНИТЕ КВОТИ ЗА СТРАНИТЕ: за ищците: З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А.- по 1/24 ид. част за всеки;   за ищците: Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х.- по 1/20 ид. част за всеки ; за ответника З.М.М. – ¼ ид.част, за ответниците:М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.Т.А.- по 1/16 ид. част за всеки .

ОСЪЖДА З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А. да заплатят държавна такса по сметка на ШРС върху стойността на дела си, по 50,00 лв./петдесет/лева за всеки; 

ОСЪЖДА Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х. да заплатят държавна такса по сметка на ШРС върху стойността на дела си, по 50,00лв./петдесет/ лева за всеки; 

ОСЪЖДА З.М.М. да заплати държавна такса по сметка на ШРС върху стойността на дела си 88,00лв./осемдесет и осем/ лева.;

ОСЪЖДА М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.Т.А. да заплатят държавна такса по сметка на ШРС върху стойността на дела си, по 50,00лв./петдесет/ лева за всеки.

ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК ответника М.Т.С. да заплати на З.И.С. сумата от 78,75лв./седемдесет и осем лева и седемдесет и пет ст./ разноски по делото .

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК ответника А.Т.А. да заплати на З.И.С. сумата от 711,61лв./седемстотин и единадесет лева и шестдесет и една ст./ разноски по делото .

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК ответника Н.Т.С. да заплати на З.И.С. сумата от 711,61лв./седемстотин и единадесет лева и шестдесет и една ст./ разноски по делото .

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК ответника К.Т.А. да заплати на З.И.С. сумата  от  711,61лв разноски по делото.

ОСЪЖДА ищците З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А. следва да заплатят на ищцата на З.И.С., всеки по 63,00лв./шестдесет и три/лева разноски по делото.

ОСЪЖДА ищците Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х. да заплатят на ищцата на З.И.С. всеки по от 52,49лв./петдесет и два лева и четиридесет и девет ст./ разноски по делото.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр. Шумен, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 РАЙОНЕН СЪДИЯ: