Р Е Ш Е Н И Е

 

73/30.1.2018г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и пети януари през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

            при секретаря  М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№466 по описа за 2017 год. на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

            Производство за делба на недвижими имоти във втора фаза.

С решение по настоящото дело ШРС е допуснал да се извърши съдебна делба между страните на недвижим имот, представляващ  нива с площ 22 802,00дка, имот №***, III категория, находящ се в местността „***“ по плана за земеразделяне в землището на с.***, община Венец с ЕКАТТЕ 81061, при граници и съседи имоти с номера ъ-нива; ***-нива; ***-нива; ***-полски път;***-нива и ***-нива при квоти: за съделителя М.С.Х. с ЕГН: **********- 1/2 ид.ч. и за С.С.Р. с ЕГН: ********** също 1/2ид.ч.

С определение от съдебно заседание, съдът предяви проект за разделителен протокол, съобразно представеното заключение на вещото лице по делото и изготвените от скици. В открито съдебно заседание, страните нямат възражения по становището на вещото лице.

От събраните по делото, преценени по отделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Съгласно заключението на назначената съдебно–техническа експертиза /СТЕ/, възприети от съда изцяло като компетентно и обосновано дадена, без възражения от страните, имотът представляващ нива, предмет на настоящото делбено производство съобразно квотите на съделителите може да бъде реално поделена, като вещото лице предлага един възможен вариант, с оглед осигурен достъп до път. Разпределението по дялове в заключението е следното: ДЯЛ І представляваща имот с проектен номер №*** по КВС на с.*** с площ 11,401дка., категория на земята-трета, с НТП-нива при съседи: имоти ***, ***, ***, *** и *** с пазарна оценка 11401.00лв.; ДЯЛ ІІ, представляващ имот с проектен номер №*** по КВС на с.*** с площ 11,401дка., категория на земята-трета, с НТП-нива при съседи: имоти ***, ***, ***, *** и *** с пазарна оценка 11401.00лв. Имотите са подробно описани в заключението на в.л.инж.Р.Х. в Приложение I на експертизата.

           При извършване на съдебната делба, следва да се прилага основния принцип за реално поставяне в натура на наследствените имоти между съделителите, освен когато неделимостта на имотите изисква изнасянето им на публична продан. В настоящият случай, следва да се пристъпи към ликвидиране на съсобствеността чрез един способ, като реалното разпределение ще гарантира интересите на страните чрез обособяване на дялове от имота, за което няма законови пречки и разпределянето им между страните чрез теглене на жребий по чл.352 от ГПК.

            Страните следва да заплатят държавна такса в размер на 4% върху стойността на дяловете си, както следва: М.С.Х. с ЕГН: ********** в размер на 456,04лева и за С.С.Р. с ЕГН: **********  в размер на 456,04лева.

           На осн.чл.355 изречение първо от ГПК, страните заплащат разноските по делбеното производство, съобразно стойността на дела си. По назначената СТЕ за определяне на пазарна оценка и възможност за реално разпределение, страните са били задължени за разноски в размер на 200лв. Съобразно дела си, ответника следва да бъде осъден да заплати на ищеца сумата от 100,00лв., понеже същата е внесла стойността на експертизата изцяло.

            Водим от горното и на основание чл.350 от ГПК, съдът

Р Е Ш И:

 

Обявява окончателен разделителен протокол, досежно допуснат до делба недвижим имот, представляващ Нива от 22 802,00дка, имот №***, III категория, находящ се в местността „***“ по плана за земеразделяне в землището на с.***, община Венец с ЕКАТТЕ ***, при граници и съседи имоти с номера ***-нива; ***-нива; ***-нива; ***-полски път;***-нива и ***-нива, възстановена на наследниците на О.Х.Х., роден ***г., починал на ***. с Решениe №***. на ПК-с.Венец и разпределя същия, както следва:

 ДЯЛ І включва новообразуван имот с проектен номер №*** по КВС на с.*** с площ 11,401дка., категория на земята- трета, с НТП- нива при съседи: имоти ***, ***, ***, *** и *** и с пазарна оценка 11 401.00лв.;

 ДЯЛ ІІ включва новообразуван имот с проектен номер №*** по КВС на с.*** с площ 11,401дка., категория на земята- трета, с НТП- нива при съседи: имоти ***, ***, ***, *** и *** и с пазарна оценка 11 401.00лв.,

като за тези дялове страните М.С.Х. с ЕГН: ********** и С.С.Р. с ЕГН: **********, които са с квоти по 1/2 ид.ч. всеки, следва да бъдат призовани за разпределение чрез теглене на жребие.

            Приложената скица към съдебно-техническата експертиза на л.53 от гр.дело №***. на ШРС, приета от съда на 25.01.2018г., да се счита за неразделна част от настоящото решението.

 

            ОСЪЖДА страните да заплатят държавна такса върху стойността на дяловете си както следва: М.С.Х. с ЕГН: ********** в размер на 456,04лв./четиристотин петдесет и шест лева и четири стотинки/ и за С.С.Р. с ЕГН: **********  в размер на 456,04лв./четиристотин петдесет и шест лева и четири стотинки/.

             ОСЪЖДА, на осн.чл.355 от ГПК, С.С.Р. с ЕГН: ********** да заплати на М.С.Х. с ЕГН: ********** сумата 100,00лв./сто лева/, представляваща направени по делото разноски.

 

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в 2– седмичен срок от съобщаването му на страните.

            След изтичане на срока и влизане на решението в сила делото да се докладва за продължаване на съдопроизводствените действия- теглене на жребий.

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: