Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

162/27.02.2017г. , гр. Шумен

Шуменски районен съд, в открито заседание на единадесети януари  ,   през две хиляди и осемнадесета    година, в състав  

              Съдия: Зара Иванова

като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №978  по описа за 2017 година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.341 и сл. от ГПК - съдебна делба, във фазата на допускане и иск по чл.124 , ал.1 от ГПК – инцидентен установителен иск за собственост .

Депозирана е искова молба от К.А.В. , ЕГН ********** , съдебен адрес: *** срещу М.А.З.- К. , ЕГН ********** *** , съдебен адрес *** , , в която посочва , че силата на нотариален акт  за покупко - продажба на недвижим имот № ***. на Нотариус при PC - гр. Шумен и на нотариален акт  № *** на Нотариус с peг. № *** на НК - С. С. с район на действие ШРС, страните по делото, които са сестри, са недвижими имоти , подробно описани в исковата молба . Ищцата твърди, че ответницата еднолично се разпореждала с първия недвижим имот, отдавайки го под наем и не желаела доброволно, извънсъдебно  да си уредят имуществените отношения. Ищцата  претендира извършване на съдебна делба на описаните имоти при квоти по ½ ид. част за нея и ответницата.

             В срока по чл. 131 от ГПК ответницата депозира отговор, в който  заявява, че   счита иска за частично допустим и основателен.  Предявява инцидентен установителен иск за еднолична собственост и на двата имота  имота  , т.к. този придобит по силата нотариален акт  № *** на Нотариус при PC - гр. Шумен е заплатен само с нейни средства  , а имотът придобит с нотариален акт  № ***. на Нотариус с peг. № *** на НК - С. С. с район на действие ШРС е придобит от нея въз основа на давностно владение .

Първоначалния ищец изцяло оспорва твърденията в инцидентния установителен иск .

В хода на делото , ищецът по ИУИ го  оттегля частично  , само по отношение на имота находящ се в с.Царев брод , поради което съдът с протоколно определение от 11.01.2018г. е прекратил производството в тази част.

След като се запозна с изложените становища и събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:  Видно от представения  нотариален акт за покупко - продажба на недвижим имот № ***на Нотариус с peг. № ***на НК - С. С. с район на действие ШРС, ищцата и ответницата , които са сестри , са придобили собственост  върху следния недвижим имот. ***, квартал *** в урбанизирана територия на село Царев брод, общ. Шумен, обл. Шумен, находящ се на ул. ***, с площ на имота от 700 кв.м., заедно с построените в него къща и стопански постройки , при граници за ***: от две страни — улица; ***, като съгласно скица на сграда № ***., изградената в имота сграда е с идентификатор № ***  с площ от 40 кв.м. с брой нива - 1 и с предназначение - жилищна сграда - еднофамилна. Съгласно скица на поземлен имот № ***г. изд. от СГКК - гр.Шумен, поземленият имот е с идентификатор № ***  с площ от 744 кв.м. , с трайно предназначение на територията - урбанизирана и начин на трайно ползване: ниско застрояване от 10 м., при съседи за ПИ: ***.  Съгласно правилото на чл.30 , ал.2 от ЗС те са станали собственици при равни квоти  или по ½ ид.ч.  от имота , ето защо делбата следва да се допусне при посочените дялове .

Спорът между страните касае имот : апартамент  ***, вход ***  на *** етаж, находящ се на ул. ***  в гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, комплекс ***  по плана на град Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, , придобит с нотариален акт  за покупко - продажба на недвижим имот № *** на Нотариус при PC - гр. Шумен . В този нотариален акт като купувачи са посочени страните по делото , без да има изрично посочване на ид.ч. които всеки от тях придобива . В този случай отново е приложима презумпцията на чл.30 , ал.2 от ЗС .  Ответникът , съответно ищец по ИУИ се стреми да обори презумпцията , като аргументите му в тази насока са , че е заплатил изцяло със свои средства стойността  на имота .  За установяване на това обстоятелство , по негово искане са  изслушани свидетелите А. и Е. З. - родители на страните . Съдът възприема техните показания за обективни и достоверни , същите са еднаква степен на роднинска връзка и с двете страни по делото , не са налице данни , че са във влошени отношения с някое от децата си  или да са настъпили други обстоятелства , които да повлияят на безпристрастието им  ,  изложеното от тях е последователно , логично и непротиворечиво .Освен това , близката им роднинска връзка със страните по делото , води до логично житейско предположение , че разполагат с достоверна информация относно релевантните обстоятелства . Те твърдят , че имотът е заплатен единствено от  дъщеря им  М.А.З.- К. ,  с нейни лични средства , които придобила от трудовата си дейност . От  друга страна посочват , че ищцата К.А.В. , към  периода на закупуване на имота е била студентка и е разполагала с минимални доходи – от почасово гледане на деца или  като продавач на сладолед .  Изложеното , което съдът възприема за достоверно  , преценено и в съвкупност от представените от ответницата писмени доказателства – Бордеро 2661/28.07.1995г. , Бордеро №2274/29.08.1995г. , Разписка от 29.091995г. , Бордеро от 30.06.1995г. , Касова бележка от 15.11.1996г. ,  според съда води до извода , че покупната цена на имота е заплатена само със собствени средства на  М.  К. .  Единствено следва да се отбележи , че е неоснователно възражението на ищцата , че свидетелски показания за установяване на горните обстоятелства са недопустими , поради ограничението на чл.164 , ал.1 , т.2 от ГПК  . В случая със свидетелските показания не се цели опровергаване на съдържанието на нотариалния акт в официалната му част , не се оспорва продажната цена  , нито  предаването на парите ,   единствено се цели да се докаже чия собственост са били .

Независимо от посоченото , съдът намира , че ИУИ се явява неоснователен . Фактът , че продажната цена е била собственост само на един от купувачите , може да доведе единствено до облигационно вземане спрямо другия . За да се обори  законното предположение , установено от чл.30 , ал.2 от ЗС  за равенство на дяловете , следва по категоричен начин да се установи  изричната договореност между купувачите.  ( изразено в договора или в отделно съглашение , устно или писмено ) . Ищцата твърди , че е единствен собственик , а в показанията на посочените по-горе свидетели се съдържат твърдения , че уговорката между сестрите е била за придобиване на собственост от К.А.В. , на 5%  (1/20 ) . Заявеното от свидетелите , в съвкупност с твърденията на ищцата по ИУИ ,  може  да доведе до два извода – доказаност на неравенството на дяловете , в съотношение 1/20 ид.ч. за ищцата и 19/20 ид.ч. за ответницата или , че всъщност не е налице яснота относно вътрешните уговорки между съсобствениците .  Несъответствието между твърдението на ищцата по ИУИ , че притежава имота изцяло и  твърдяното от свидетелите  , че ответницата по ИУИ е собственик на 5% от имота , макар и в количествено отношение да е много малко  е индикация , че бъдещите съсобственици не са направили конкретни , недвусмислени и взаимно съгласувани уговорки относно размера на дяловете .За да се докаже съсобственост при  неравенство на дяловете , е необходимо да се установи , че  преобретателите  са действали с яснота и съгласие да купят имота  при дяловете , които са договорили помежду си  . Според съда по делото не е доказано , че ответницата по ИУИ се участва в сделката със знанието и съгласието , че става собственик на 5% от имота , или , че сестра и става едноличен собственик . Становището на съда е , че вероятно е съществувала уговорка К.А.В. да заплати придобитият от нея дял , което обаче не се е случило впоследствие . Това обстоятелство , както беше посочено , обаче не води до промяна в дяловете на съсобствениците , а само до облигационно вземане . Представеното и прието като доказателство по пълномощно с нот. заверка peг. № *** г. на Нотариус О. С. с peг. № *** на IIK и район на действие PC Варна  , в което е отразена волята на К.  В. , сестра и М.  К.  да отдава под наем , дарява , продава , включително и сама на себе си процесния имот , според съда не е пряко или косвено доказателство  за вътрешното убеждение на ответницата по ИУИ , че сестра и едноличен собственик и та и „връща“ имота  . Много житейски  ситуации  могат да послужат като мотив за делегиране на подобни права.  Поради посоченото , съдът счита , че предявеният ИУИ се явява неоснователен , ето защо и този недвижим имот следва да бъде допуснат до делба при равни дялове .

Водим от горното , съдът ,

Р            Е             Ш            И  :

ОТХВЪРЛЯ предявеният от М.А.З.- К. , ЕГН ********** *** , съдебен адрес *** , к.23, инцидентен установителен иск , за признаване за установено по отношение на К.А.В. , ЕГН ********** , съдебен адрес: ***  , че е индивидуален собственик  на  АПАРТАМЕНТ №*** вход ***  на *** етаж, находящ се на ул. *** в гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, комплекс ***  по плана на град Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, , който съгласно схема на самостоятелен обект в сграда № *** изд. от СГКК - гр.Шумен, апартаментът представлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор № *** с площ от 61.86 кв.м., находящ се в сграда № ***, разположена в ПИ № ***, с предназначение на самостоятелния обект - жилище, апартамент, брой нива - 1 .  

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА между К.А.В. , ЕГН **********   и М.А.З.- К. , ЕГН **********  , в   следните недвижими имоти :

1.                  АПАРТАМЕНТ № ***, вход ***  на *** етаж, находящ се на ул. *** в гр. Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, комплекс ***  по плана на град Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, състоящо се от две стаи, кухня и сервизни помещения със застроена площ от 61.86 кв.м. , при съседи за апартамента: от ляво - ап.№ 36; от дясно - двор; от горе - ап. № 40; от долу - изби, заедно е прилежащото му ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 3  с полезна площ от 2,88 кв.м. при съседи за избеното помещение: от ляво - изба № 2; от дясно — изба № 4, заедно с 1.11300 % ид.ч. -  от общите части на сградата по смисъла на чл.38 от ЗС и от правото на строеж върху мястото от 67 76 кв.м. Съгласно схема на самостоятелен обект в сграда № ***. изд. от СГКК - гр.Шумен, апартаментът представлява самостоятелен обект в сграда с идентификатор № *** с площ от 61.86 кв.м., находящ се в сграда № ***, разположена в ПИ № ***, с предназначение на самостоятелния обект - жилище, апартамент, брой нива - *** при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж - ***; под обекта – няма и над обекта – ***;

2.                  УПИ***, квартал *** в урбанизирана територия на село Царев брод, общ. Шумен, обл. Шумен, находящ се на ул. ***, с площ на имота от 700 кв.м., заедно с построените в него КЪЩА и СТОПАНСКИ ПОСТРОЙКИ, при граници за УПИ: от две страни — улица; УПИ № ***, като съгласно скица на сграда № ***., изградената в имота сграда е с идентификатор № ***  с площ от 40 кв.м. с брой нива - 1 и с предназначение - жилищна сграда - еднофамилна. Съгласно скица на поземлен имот № ***. изд. от СГКК - гр.Шумен, поземленият имот е с идентификатор № ***  с площ от 744 кв.м. , с трайно предназначение на територията - урбанизирана и начин на трайно ползване: ниско застрояване от 10 м., при съседи за ПИ: ***.

ПРИ ДЯЛОВЕ : ½ (една втора ) за К.А.В. , ЕГН ********** и ½ (една втора) за М.А.З.- К. , ЕГН ********** .

            Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от съобщаването му на страните.

                                                                                                           СЪДИЯ: